Επώνυμα έργα από τον Λούδο έως 3.000 ευρώ
Αγορά Τέχνης

Επώνυμα έργα από τον Λούδο έως 3.000 ευρώ

Black Friday στην αγορά τέχνης δεν υπάρχει, ωστόσο οι εγχώριες δημοπρασίες παρέχουν την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να αποκτήσει πρωτότυπα έργα σε τιμές που δεν βρίσκεις στις γκαλερί. Το ερχόμενο Σάββατο ο οίκος «Λούδος», εκτός από ρολόγια, κοσμήματα και ιστορικά αντικείμενα με συλλεκτικό ενδιαφέρον, εκπλειστηριάζει έργα τέχνης γνωστών δημιουργών από τις αρχές του περασμένου αιώνα ως τις μέρες μας.

Βλέποντας με προσοχή τον κατάλογο, σταθήκαμε σε 7 λαχνούς που απηχούν το πνεύμα και την ιδιαίτερη γραφή των ζωγράφων. Η αρχική τους τιμή είναι ιδιαίτερα δελεαστική και, μαζί με τους φόρους, δεν ξεπερνά τις 3.000 ευρώ, ποσό που δεν είναι υψηλό για την εμπορική αξία της υπογραφής. 

Ο δεύτερος λαχνός της πώλησης ανήκει στον πρόσφατα χαμένο Παύλο Σάμιο, ένα λάδι στη διάσταση των 60x60 εκ. Ζωγραφισμένο πριν από είκοσι χρόνια, το έργο φέρει το κλασικό ζευγάρι γόβες – σήμα κατατεθέν του Σάμιου – και, μεταξύ άλλων συμβόλων, μια ομπρέλα σε χρώμα νέον, με το οποίο ο ζωγράφος πειραματίστηκε σε μια ενότητα συνθέσεων την περίοδο μετά το 2.000. 

Έργο του Παύλου Σάμιου

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σκιά του ίδιου του Σάμιου, όπως διαγράφεται στο πάτωμα να κρατά την ομπρέλα. Το έργο ξεκινά στις 2.000 ευρώ.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες χαρήκαμε την έκθεση του Χρίστου Καρά σε κεντρική γκαλερί της Αθήνας. Ο διεθνής καλλιτέχνης με πλούσιο έργο και βραβεύσεις, υπογράφει μια νεκρή φύση, ένα θέμα κλασικό στην ιστορία της τέχνης με τρόπο ζωντανό, απολύτως σημερινό.

Έργο του Χρίστου Καρά

Με ψυχρές τονικές αποχρώσεις σε ένα φόντο απροσδιόριστο, η σύνθεση προσλαμβάνει χαρακτήρα υπερβατικό. Το λάδι, στη διάσταση 60x60 εκ., βγαίνει στα 1500 ευρώ (λαχνός 4). 

Μετά τον Κώστα Γραμματόπουλο που χάραξε τη θάλασσα του Αιγαίου στη συλλογική μας μνήμη, τα νησιά του Μανώλη Χάρου κοσμούν τα σπίτια, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και πολλών φιλότεχνων στο εξωτερικό. Ο ζωγράφος μετέφερε ιδανικά το ελληνικό καλοκαίρι γιατί το ζει στη γενέτειρά του, τα Κύθηρα. Το σπίτι - ατελιέ δεσπόζει στο ωραιότερο σημείο των Κυθήρων, λουσμένο στο φως κι έχοντας στην ποδιά του τη θάλασσα.

Έργο του Μανώλη Χάρου

Καθώς επιλέγει να περνά εκεί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του, όταν δεν τον τραβούν οι υποχρεώσεις σε Αθήνα και Παρίσι, ο Χάρος παράγει χρωματικές συνθέσεις απερίγραπτης διαφάνειας και απλότητας. Τέτοιο είναι και το έργο που δημοπρατείται με αρχική τιμή 2.000 ευρώ (λαχνός 14 «θέα από τα Κύθηρα» 69 x 99,5 εκ.).

Δεν αναφέρεται η χρονολογία στο έργο, αλλά το καθιστό κορίτσι του Στέφανου Δασκαλάκη μας παραπέμπει στον δάσκαλό του, τον Γιώργο Μαυροΐδη. Ακόμη κι αν η απόδοση του χώρου γίνεται με αδρές πινελιές, ο καλός ζωγράφος φέρνει ένα κορίτσι που «μιλάει» στο βλέμμα του θεατή. Στη διάσταση 54 x 33 εκ., χωρίς την κορνίζα, το πορτρέτο βγαίνει στα 2.000 ευρώ (λαχνός 27).

Έργο του Στέφανου Δασκαλάκη

Πριν από λίγους μήνες είδαμε έκθεση του Κυριάκου Μορταράκου στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Το έργο της δημοπρασίας είναι από την προηγούμενη δουλειά του, με χρονολογία το 2010.

Έργο του Κυριάκου Μορταράκου

Στο έργο κυριαρχούν οι αναφορές στο βιωμένο χώρο, η γραφή δίπλα στο άδειο κάδρο και η εξπρεσιονιστική έκφραση του δασκάλου. Εκτιμάται από 2.000 έως 3.000 ευρώ και έχει διάσταση 68 x 87 εκ. με την κορνίζα. 

Ένα από τα κορίτσια του Γιώργου Σταθόπουλου φέρει χρονολογία το 1983. Κι όμως μοιάζει αγέραστο στα μάτια μας. Ο λαχνός 31 προσφέρεται 1000 ευρώ κι έχει διάσταση 82x63 εκ. (με την κορνίζα). 

Έργο του Γιώργου Σταθόπουλου

Μια δεκαετία αργότερα φιλοτέχνησε ο Τάσος Μαντζαβίνος τη δική του γυναικεία περσόνα σε μια βαρκάδα. Τα χέρια απλώνονται επάνω της, ως να είναι τα δικά του, σε μια χαρακτηριστική κίνηση του ζωγράφου. Δεν πέρασε καιρός από την ατομική του έκθεση σε κεντρική αίθουσα του Κολωνακίου, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το έργο προσφέρεται στα 1400 ευρώ (λαχνός 35).

Έργο του Τάσου Μαντζαβίνου

Η δημοπρασία θα γίνει στην Αθήνα το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου (18:45) στο ξενοδοχείο Athens Gate Hotel, ακριβώς απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο εδώ.

*Κεντρική φωτογραφία: Έργο του Κυριάκου Μορταράκου