Ένα έργο που συνέχισε να γράφει ιστορία και μετά την εκτέλεσή του, δημοπρατείται στο Λονδίνο σε τιμή που εκτιμάται έως και 30 εκατ. ευρώ.
Η περιπετειώδης «φυγή» του Τιτσιάνο στο σφυράκι του Christie’s

Η περιπετειώδης «φυγή» του Τιτσιάνο στο σφυράκι του Christie’s

Ένα έργο που συνέχισε να γράφει ιστορία και μετά την εκτέλεσή του, δημοπρατείται στο Λονδίνο σε τιμή που εκτιμάται έως και 30 εκατ. ευρώ.

«Η φυγή στην Αίγυπτο» είναι από τις πρώτες περιπετειώδεις ιστορίες του Ιησού, όταν ως παιδί φυγαδεύτηκε για να γλιτώσει από τον μακελάρη Ηρώδη. Το επεισόδιο αγαπήθηκε από τους ζωγράφους και έγινε αντικείμενο μιας μακράς και συνεχούς εικονογραφικής παράδοσης στη χριστιανική τέχνη από την εποχή του Τζιότο, του μπροστάρη της Αναγέννησης σε όλη τη λαμπρή περίοδό της. Ανάμεσα στους μεγάλους δασκάλους που χρωμάτισαν κομβικές ώρες της Ιστορίας, ανήκει βεβαίως και ο Τιτσιάνο ο οποίος θέλησε από νεαρή ηλικία να αναμετρηθεί με το θέμα.

Είκοσι περίπου χρόνων ο μάστορας της Βενετσιάνικης σχολής απέδωσε την «Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο» (1510), έργο που γνώρισε μια εξίσου περιπετειώδη διαδρομή μέσα στην ιστορία. Στους διάσημους κατόχους του πίνακα συγκαταλέγεται η αυτοκράτειρα Μαρία-Θηρεσία της Αυστρίας κι άλλος ένας, όχι εξίσου, γαλαζοαίματος αυτοκράτορας. Το έργο υπήρξε αντικείμενο αρπαγής από τους στρατιώτες του Ναπολέοντα, όταν το φυγάδευσαν από τα αυστριακά ανάκτορα Belvedere για να κοσμεί στο Παρίσι ένα μουσείο αφιερωμένο στον πρώτο Γάλλο αυτοκράτορα.

Δεύτερη φορά η «φυγή» έγινε καπνός στο κοντινό μας 1995 από μια άλλη γαλαζοαίματη έπαυλη στο Λόνγκλιτ του Γουίλτσαϊρ (νοτιοδυτική Αγγλία), που ανήκει στον Μαρκήσιο του Μπαθ. Η δύσκολη αποστολή της ανεύρεσης του πίνακα ανατέθηκε στον Τσαρλς Χιλ, έναν ιδιωτικό ερευνητή που αγνόησε τους πρώην συναδέλφους του στην Σκότλαντ Γιαρτν. Αντιθέτως, επέλεξε να συμβουλευτεί έναν γνωστό στις αρχές κλέφτη (θυμίζοντας, ίσως, τη μαθητευόμενη πράκτορα του FBI Κλαρίς στη «Σιωπή των αμνών»).

Ο Ντέιβιντ Ντάντιν δεν ήταν τυχαίος διαρρήκτης. Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη εννέα ετών για κλοπή ενός πίνακα του Ρέμπραντ και γνώριζε τις υπόγειες διαδρομές των διάσημων έργων σε σπίτια συλλεκτών που ρισκάρουν πολύ περισσότερα από χρήμα. Τελικά, το κυνήγι της «φυγής» κράτησε εφτά χρόνια ώσπου εντοπίστηκε μέσα σε πλαστική σακούλα χωρίς τη βαρύτιμη κορνίζα της, σε μια γειτονιά του Λονδίνου. Οι κλέφτες δεν πιάστηκαν, αλλά το έργο επιστράφηκε στους νόμιμους ιδιοκτήτες του

Πηγή φωτ.: Christie's 

Στις 2 Ιουλίου ο πίνακας του Τιτσιάνο με τον ταραχώδη βίο πρόκειται να αλλάξει χέρια ακόμη μία φορά. Δημοπρατείται στο Λονδίνο από τον οίκο Christie’s σε τιμή που εκτιμάται έως και 30 εκατομμύρια ευρώ. Η πώληση περιλαμβάνει έργα μεγάλων δασκάλων και ο συγκεκριμένος λαχνός (νο 8) συγκεντρώνει τα βλέμματα των πιο μεγάλων παιχτών. Σπάνια έργο αναγεννησιακού δασκάλου βγαίνει πια σε δημοπρασία και μάλιστα από το χέρι του Τισιανού.