To -7% των τραπεζών έστειλε στο χαμηλό ημέρας σύσσωμο το Χ.Α.

To -7% των τραπεζών έστειλε στο χαμηλό ημέρας σύσσωμο το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση πως τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι καθαρά βραχυχρόνιου κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος και οι όποιες αγοραστικές κινήσεις έχουν απολύτως καιροσκοπική φιλοσοφία ολίγων ημερών έκανε η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α.

Υπήρξε γενικευμένο «άδειασμα» στις τράπεζες που απώλεσαν έως 7,12% με εξαιρετικά ανεβασμένους όγκους και τζίρους σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Ιουνίου, με τον κλάδο να χάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου ότι κέρδισε στο τριήμερο ράλι που προηγήθηκε.

Είναι σαφές ότι στην αγορά τα σοβαρά και ποιοτικά χαρτοφυλάκια έχουν ανακόψει τις πρωτοβουλίες τους και πλέον στην αγορά – σ'' αυτή τη φάση - «παίζουν» μόνο τα ακραία κερδοσκοπικά, πολλά εκ των οποίων έχουν καθαρά τυχοδιωκτικού τύπου φιλοσοφία.

Βεβαίως, τίποτα στην αγορά δεν έχει... ηθικό πρόσημο, τίποτα δεν είναι καλό ή κακό, όμως η αλήθεια είναι πως υπάρχουν χαρτοφυλάκια που ποντάρουν σε πιο σταθερή και μακροπρόθεσμη βελτίωση και χαρτοφυλάκια που κινούνται απολύτως ευκαιριακά, ανάλογα με το timing μιας ή ολίγων συνεδριάσεων. Τα δεύτερα είναι αυτά που κυριαρχούν σ'' αυτή τη φάση.

Φυσικά, οι κινήσεις αυτές δεν ήρθαν αναίτια, καθώς έντονες αναταράξεις προκάλεσε και η λήξη παραγώγων του Ιουνίου, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες υπήρξαν φαινόμενα ξεπουλήματος, οδηγώντας πολλούς τίτλους στο χαμηλό ημέρας.

Επαναλαμβάνουμε ότι – σ'' αυτή τη φάση – κανένα σοβαρό momentum δεν μπορεί να διαμορφωθεί στην αγορά, καθώς τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει σε κανένα μέτωπο.

Οι δύο παράγοντες που έχουν «παγώσει» κάθε momentum

Παράγοντες όπως η… σκοτεινή υπόθεση της Folli Follie αλλά και το θολό ακόμη τοπίο σε σχέση με το πως θα είναι η επόμενη ημέρα της Ελλάδος, αν και εφόσον παύση η «ομπρέλα» των μνημονίων και των προγραμμάτων στήριξης, προβληματίζουν τους επενδυτές.

Η υπόθεση της Folli Follie δείχνει ότι... κρύβει πολλά ακόμη και μάλλον δυσάρεστα, κάτι που η αγορά οσμίστηκε από την πρώτη στιγμή και μάλλον δε λάθεψε.

Σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με σκληρή ανακοίνωση που αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα στην υπόθεση του σκανδάλου της Folli Follie, κάνοντας δικαστικό αίτημα για έκτακτο έλεγχο στα οικονομικά του ομίλου, ενώ παράλληλα αμφισβητεί ευθέως την αποτελεσματικότητα και φερεγγυότητα της σύμβασης ελέγχου με την EY!

Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη που κλιμακώνει δραματικά τα έως τώρα δεδομένα, καθώς η Ε.Κ. δείχνει ότι πλέον αμφισβητεί ευθέως τη διοίκηση της Folli Follie, ενώ τονίζει πως η σύμβαση με διεθνή ελεγκτική εταιρεία (σ.σ. ΕΥ), δεν συνιστά Έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμιά διασφάλιση!

Ξέχωρα από τα ανωτέρω, η αγορά έτσι κι αλλιώς έχει «παγώσει» από την υπόθεση της Folli Follie, καθώς κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει η ιστορία τελικά, ενώ έχουν μπει «ζιζάνια» στην αγορά ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες – λιγότερο ή περισσότερο - «άρρωστες» περιπτώσεις.

Σ' ότι αφορά την καθαρή ή όχι έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, οι ανησυχίες είναι εύγλωττες και απολύτως θεμιτές, καθώς οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι φιλόξενες, ενώ η χώρα πουθενά δεν πρόκειται να βρει καλύτερους όρους δανεισμού και… πίεσης για μεταρρυθμίσεις – από το πρόγραμμα που ήδη υπάρχει.

Στο χαμηλό ημέρας ο Γ.Δ. και πολλές μετοχές

Μέσα σ' αυτό το κλίμα λοιπόν και ασχέτως με τις βραχυχρόνιες κινήσεις που αφορούν αποκλειστικά χαρτοφυλάκια κερδοσκοπίας και traders, η αγορά δεν μπορεί να διαμορφώσει ουσιαστικό momentum. Αυτός είναι ο λόγος που βολοδέρνει όλο το τελευταίο διάστημα μεταξύ 735 και 780 μονάδες, χωρίς δύναμη υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 763,45 μονάδες με πτώση 1,96% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 781,06 μονάδες (+0,30%) λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. έκλεισε με πτώση 1,24%, ο FTSE 25 -0,69%, o Mid Cap διαφοροποιήθηκε με άνοδο 5,02%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε οριακή πτώση 0,09%.

Ο τζίρος σήμερα αυξήθηκε σημαντικά κυρίως στις δημοπρασίες και έφτασε στα 79,15 εκατ. ευρώ, με τα 28,7 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ 13,13 εκατ. ευρώ έκανε ο ΟΤΕ και 7,84 εκατ. ο ΟΠΑΠ. Ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 54,3 εκατ. τεμάχια, με τα 43,6 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες.

Στις τράπεζες, η Eurobank έκλεισε στην κορυφή των απωλειών χάνοντας 7,12%, η Εθνική -7,01% με 28,7 εκατ. τεμάχια όγκο, η Alpha Bank -6,15%, η Πειραιώς -4,85% και η Attica Bank -2,69%. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τίτλοι όπως Lamda Development -4,87%, Jumbo -3,19%, OTE -2,98%, Grivalia Properties -2,94%, Σαράντης -2,09%, ΔΕΗ -1,83% και ΕΥΔΑΠ -1,54%.

Στήριγμα έδωσαν τίτλοι όπως Aegean Airlines +2,30%, Coca Cola HBC +1,97% και Τέρνα Ενεργειακή +1,19%.

Στο χώρο του Mid Cap με κέρδη έκλεισαν οι J&P Άβαξ, Ελλάκτωρ, Υγεία, Intralot και ΚΛΜ, ενώ πιέστηκαν οι Νηρέας -5,38%, MIG -3,21%, Πλαίσιο -2,88%, Ικτίνος -2%, Intracom Κατασκευές -1,42% και Πλαστικά Θράκης -1,33%.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Βιοτέρ, Κορδέλλου, Κτήμα Λαζαρίδη, Quest Συμμετοχών +1,71%, Γενική Εμπορίου, Lavipharm, Τεχνική Ολυμπιακή, Μύλοι Λούλοι και Έλαστρον. Στο σύνολο της αγοράς 36 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 62 που υποχώρησαν.