Αδύναμη εικόνα στο Χρηματιστήριο, λίγο πάνω από τις 600 μονάδες

Αδύναμη εικόνα στο Χρηματιστήριο, λίγο πάνω από τις 600 μονάδες

Τον προβληματισμό αλλά και την έντονη ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις αντανακλά και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά τη «ρηχή» και μη πειστική χθεσινή αντίδραση, κινείται εκ νέου πτωτικά με το Γενικό Δείκτη λίγο πάνω από τις 600 μονάδες, με πιέσεις σε Motor Oil, Aegean, ΕΛΠΕ κ.α.

Οι αγορές μετά την «κούρσα» του Απριλίου σχεδόν όλες κέρδισαν άνω του 10% με φόντο τις προσδοκίες για το άνοιγμα των οικονομικών και την άρση των lockdowns, διόρθωσαν σημαντικά τη Δευτέρα, ενώ πλέον αναζητούν τις νέες ισορροπίες, περιμένοντας καινούριους καταλύτες.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. ύστερα από το +12,53% του Απριλίου και την απομάκρυνση από το ναδίρ του Μαρτίου και την περιοχή των 480 μονάδων, προσπαθεί να κρατήσει την ευρύτερη περιοχή των 600 – 610 μονάδων, όμως δεν κατάφερε να ελέγξει τη ζώνη των 650 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης σήμερα διαπραγματεύεται στις 607 μονάδες με πτώση 0,53%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ. Κυρίαρχο πρόβλημα είναι η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών τις τελευταίες εβδομάδες που σε πολλές συνεδριάσεις πέφτει κάτω και από τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ χθες, στη «ρηχή» αντίδραση (+1,33%), ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 35,7 εκατ. ευρώ, μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις των τελευταίων πολλών μηνών.

Εύλογα οι επενδυτές παραμένουν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί ενώ οι καιροί μάλλον δεν ευνοούν οποιαδήποτε οικονομικά ανοίγματα από την πλευρά των επενδυτών, δεδομένου ότι όπως οι αναλυτές αλλά και οι ψυχολόγοι σημειώνουν, σε τέτοιες «πολεμικές» συγκυρίες, το ένστικτο της αποταμίευσης είναι κυρίαρχο.

Παράλληλα, είναι κοινός τόπος ότι τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, όπως σημειώνουν κορυφαίοι παράγοντες και επιχειρηματίες της αγοράς, καθώς η αγορά, η οικονομία και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον, με εντελώς αλλαγμένες συνήθειες σε όλα τα επίπεδα.

Ήδη το… ακυρωμένο τελευταίο δίμηνο θα «πληγώσει» τα αποτελέσματα όλων των εταιρειών, ενώ και οι επόμενες μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Jumbo Απόστολος Βακάκης μίλησε για την τέλεια καταιγίδα, για το γεγονός ότι «είμαστε στην αρχή του προβλήματος, όχι στο τέλος», ενώ χαρακτήρισε τη φετινή χρονικά χαμένη!

Άλλη μια μεγάλη και με σημαντική παρουσία εισηγμένη του FTSE 25, αντιμετωπίζει τα γνωστά ανυπέρβλητα προβλήματα, με τον πρόεδρό της να ξεκαθαρίζει ότι η κρίση στην αεροπορική βιομηχανία θα κρατήσει τουλάχιστον 2-3 χρόνια, εν μέσω εντελώς θολού τοπίου ευρύτερα. Δύο μεγάλα blue chips λοιπόν, θεωρούν χαμένη τη φετινή χρονιά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις αποτιμήσεις, αλλά και τις προοπτικές του Χ.Α.

Συνάμα, τα απόνερα της καταστροφής του τουρισμού επηρεάζουν κάθετα και οριζόντια σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη, λιγότερο ή περισσότερο. Το lockdown και το κλείσιμο καταστημάτων για περίπου δύο μήνες έχει μεγάλες επιπτώσεις σε ομίλους όπως ΟΠΑΠ, Πλαίσιο, Jumbo, Fourlis και σε όλο το εμπόριο, πλην των σούπερ μάρκετ που έχουν αύξηση τζίρου.

Παράλληλα, τεράστια δυσμενή «κληρονομιά» θα… φορτωθούν και οι τράπεζες, με νέο γύρο κόκκινων δανείων ιδιωτιών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, κάτι που ήδη αντανακλάται στο ταμπλό με την υστέρηση των μετοχών, ενώ σύσσωμοι και οι αναλυτές αναπροσαρμόζουν τις προσδοκίες τους.

Σ’ ό,τι αφορά τα στατιστικά, η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap κινείται πτωτικά, ενώ στο σύνολο του Χ.Α. μόνο 26 μετοχές ενισχύονται έναντι 47 που υποχωρούν.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς