Αγορές: Ανατρέπει τα δεδομένα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Shuttertstock
Shuttertstock

Αγορές: Ανατρέπει τα δεδομένα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Λίγα βήματα από το… Έβερεστ, ήτοι την υψηλότερη κορυφή που έχουν φτάσει ποτέ, απέχουν οι αγορές, μετά την πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3%. Το φαινόμενο που ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια στο 5,25% στις ΗΠΑ και στο 3,75% στην Ευρώπη, από τα μηδενικά επίπεδα των περασμένων ετών, εξασθένησε για δωδέκατο διαδοχικό μήνα και μάλιστα το μήνα Ιούνιο που η Fedπάτησε pause. Τι μέλλει γενέσθαι; Θα σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων και πόσο υπαρκτός είναι πλέον ο κίνδυνος ύφεσης; Μήπως είναι παρελθόν το πρόβλημα του πληθωρισμού, όπως υποστήριξε ο γνωστός οικονομολόγος Στιβ Χάνκε;

Όσον αφορά στα επιτόκια, η Fed θα πάει μάλλον σε δύο αυξήσεις, όπως δήλωσε και το στέλεχός της, Christopher Waller, για να σιγουρέψει ότι θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία του πληθωρισμού (σε χαμηλό 3 ετών ο πληθωρισμός χονδρικής). Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι η αγορά εργασίας αντέχει (μειώθηκαν στις 237 χιλ. οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας) υποδεικνύει κατά πάσα πιθανότητα ότι τα επιτόκια θα σταματήσουν να αυξάνονται αλλά θα μείνουν για περισσότερο καιρό σε υψηλά επίπεδα. 

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ενώ το καταναλωτικό κλίμα ενισχύεται σε υψηλό δύο ετών. Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αντικατοπτρίζεται στην πτώση του δείκτη μεταβλητότητας ή δείκτη φόβου VIX σε προ πανδημίας επίπεδα. Ο S&P 500 κερδίζει ήδη 17% μέσα στο έτος και θέλει να σημειώσει άνοδο της τάξης του 4% για να πιάσει και να καταρρίψει το ιστορικό υψηλό που καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2021. Όμως ο φόβος της ύφεσης συνεχίζει να υπάρχει και όσο υπάρχει θα εμποδίζει τις αγορές να ξεφύγουν προς τα πάνω.

Η Fed δείχνει έτοιμη να συνεχίσει τη σύσφιξη μέχρι να «σκοτώσει» τη ζήτηση, κάτι που μέχρι στιγμής δε συμβαίνει. Και εδώ αρχίζει να περιπλέκεται η κατάσταση. 

Κατά τη διάρκεια του 2022 η αμερικανική οικονομία εμφάνισε δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ, που ικανοποιεί τον ορισμό της τεχνικής ύφεσης, Όμως η ειδική Επιτροπή που είναι αρμόδια για να κηρύξει πότε ξεκινά και πότε τελειώνει μία ύφεση, αγνόησε αυτό το στοιχείο καθώς η αγορά εργασίας και η κατανάλωση βρίσκονταν σε επίπεδα που δε συνάδουν με τις προϋποθέσεις μία ύφεσης. Φέτος, είναι η σειρά της Ευρωζώνης να δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται για διαδοχικά τρίμηνα αλλά και πάλι οι ειδικοί ξορκίζουν το φάντασμα της ύφεσης, τουλάχιστον προς το παρόν. 

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που οι αγορές παρακαλούν, κατά κάποιο τρόπο, να έρθει η πολυσυζητημένη ύφεση. Ποντάρουν στο γεγονός ότι όλα δείχνουν πως η ύφεση θα είναι ήπια και θέλουν να τη… δουν και αμέσως μετά να την αφήσουν, το συντομότερο δυνατό, πίσω τους. Η ύφεση όμως δεν παύει να είναι μία συνθήκη που κάνει κακό στις αγορές. 

 Είναι πολύ φυσιολογικό, όταν μία οικονομία οδεύει σε ύφεση, οι επενδυτές να ανησυχούν για τις τιμές των μετοχών και άλλων assets, αφού κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πόσο θα κρατήσει και πόσο βαθιά θα είναι. Αν η ανεργία αρχίσει να αυξάνεται, κάτι που δε συμβαίνει σήμερα, οι τιμές των ακινήτων αρχίσουν να πέφτουν και η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί, το πιθανότερο είναι να δούμε πτώση στις αγορές. Διότι αν οι κεντρικές τράπεζες καταφέρουν τελικά να σκοτώσουν τη ζήτηση, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τα εταιρικά κέρδη επομένως και για τις μετοχές. Μέχρι τότε, βέβαια, η Wall Street μπορεί να έχει γράψει νέα ιστορικά υψηλά…