Aπό τι θα εξαρτηθεί η τάση του Οκτωβρίου
Αγορές

Aπό τι θα εξαρτηθεί η τάση του Οκτωβρίου

Σαφώς περιορισμένη θα είναι αυτή την εβδομάδα η διάθεση για επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου τουλάχιστον μέχρι την τελική μέτρηση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου και τους δείκτες πληθωρισμού PCE Αυγούστου στις ΗΠΑ στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, καθώς και την αρχική εκτίμηση πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη στις 29 Σεπτεμβρίου.

Για την ακρίβεια η προκαταρκτική έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη και η έκθεση του πληθωριστικού Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών των ΗΠΑ –υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί και τον προτιμητέο δείκτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό -είναι το κλειδί που θα καθορίσει την τάση των αγορών για τον Οκτώβριο, αλλά και τις εξελίξεις στην αγορά του συναλλάγματος.

Όσον αφορά τον πρώτο δείκτη, οι αγορές αναμένουν σημαντική πτώση τόσο του ονομαστικού όσο και του δομικού δείκτη στην Ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, μια απογοήτευση στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό θα τροφοδοτούσε νέες πιέσεις στις αγορές, αλλά και ένα δυνατό στήριγμα στο ευρώ, καθώς οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα κερδίσουν και πάλι έδαφος. 

Αντίθετα, μια καλή μέτρηση που θα υποδείκνυε μια γενναία αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων –και όχι οριακή– θα ήταν ευχής έργο για όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες που βρίσκονται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

Στη Wall τώρα, η «ευαισθησία» στην ανακοίνωση του πληθωριστικού Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών θα είναι εξαιρετικά μεγάλη, ειδικά μετά το πρόσφατο μήνυμα του Προέδρου της Fed ότι ο πληθωρισμός απέχει πολύ από το να ηττηθεί δεδομένης της ισχύος της οικονομίας των ΗΠΑ και ως εκ τούτου, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένη να αφήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής ο Τζερόμ Πάουελ δεν δίστασε να υιοθετήσει μια πιο επιθετική ρητορική, υποδεικνύοντας ότι αν χρειαστεί, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα και σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, δήλωση που οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα το αμερικανικό 10ετές, του οποίου η απόδοση σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών. 

Την ίδια στιγμή, τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου παγκοσμίως υποχώρησαν, με τα διαγράμματα πολλών βασικών δεικτών να έχουν «κρεμάσει», ενώ τα πιστωτικά περιθώρια διευρύνθηκαν.

Είναι κατανοητό ότι από τα μακροοικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδος, οι Κεντρικές τράπεζες θα έχουν έναν πρώτο σηματωρό για το αν τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων είναι επαρκή για να θέσουν τον πληθωρισμό σε μια σταθερή πτωτική τροχιά ή έχουμε ακόμα λίγο δρόμο μπροστά μας. Μέσα από αυτό το πρίσμα, πολλοί αναλυτές στα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία χαρακτηρίζουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται αυτή την εβδομάδα ως τα πλέον σημαντικά από ποτέ. 

Επιπλέον, έρχονται σε μια πραγματικά «εύθραυστη» ισορροπία ειδικά για τις ευρωπαϊκές αγορές, τόσο από πλευράς θεμελιωδών όσο και από τεχνικής πλευράς.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ευρωζώνη ο δείκτης μεταποίησης PMI διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο ελαφρώς χαμηλότερα (43,4) των εκτιμήσεων, στις 43,4 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 44 μονάδες παραμένοντας χαμηλότερα του ορίου των 50 μονάδων που καταδεικνύει συρρίκνωση για 15ο συνεχόμενο μήνα. 

Ο αντίστοιχος δείκτης PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο υψηλότερα στις 48,4 μονάδες έναντι των εκτιμήσεων για 47,6 μονάδες ωστόσο παρέμεινε χαμηλότερα του 50 για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. 

Από τεχνικής πλευράς, το βαρύ πυροβολικό της Ευρώπης, ο βιομηχανικός δείκτης Dax έσπασε χθες καθοδικά τον εκθετικό μέσο των 200 ημερών, ήτοι τις 15470 μονάδες. Αν δεν επανέλθει αυτή την εβδομάδα άμεσα πάνω από αυτό το επίπεδο, η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται αρκετά, ενώ όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα η ζώνη του κινητού μέσου των 90 ημερών λειτουργεί εδώ και ημέρες ως το «μπετό» τον ανοδικών αντιδράσεων.

Ευρώ-Δολάριο

Η επιφυλακτικότητα για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου και η σχετική ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ από τη μια και το επιτοκιακό πλεονέκτημα από την άλλη, συνεχίζουν να ευνοούν το δολάριο, με τον δείκτη DXY να ξεπερνά τα υψηλά του Μαρτίου και να βρίσκεται πέριξ των 105,77 μονάδων.

H ισοτιμία ευρώ/δολάριο πλησιάζει τα $1,0610, σημείο που αν διασπαστεί καθοδικά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το δολάριο, μιας και η επόμενη στήριξη για το ευρώ βρίσκεται σχεδόν μια «φιγούρα» πιο κάτω, στο $1,0520.

Η εικόνα θα αλλάξει μόνο αν το ευρώ ενισχυθεί και διασπάσει ανοδικά τη ζώνη $1,0830 -$1,0870 -απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η διάσπαση του $1,0770- συνθήκη αρκετά δύσκολη βραχυπρόθεσμα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα πτωτικά στοιχήματα των hedge funds για το ευρώ έχουν εκτιναχθεί σε υψηλό σχεδόν ενός έτους.

Πίσω από αυτό το στοίχημα προφανώς κρύβεται η εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. 

Αν και κατά την άποψη της στήλης είναι ένα στοίχημα που δεν μπορεί κανείς να πάρει ακόμα, εντούτοις σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Βloomberg οι επενδυτές με μόχλευση αύξησαν τις καθαρές αρνητικές θέσεις στο ευρώ σε 23.306 συμβόλαια κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Επίσης, οι μακροπρόθεσμοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων διέκοψαν τα ανοδικά στοιχήματα στο ευρώ για έκτη εβδομάδα, γεγονός που υποδεικνύει τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει για την αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που απολαμβάνουν πιο δυνατά νούμερα υποστηριζόμενες από την ισχυρή κατανάλωση, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg το ευρώ υποχωρεί για 10 συνεχόμενες εβδομάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη περίοδο απωλειών από την κυκλοφορία του. 

Όπως και να έχει, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα πιθανότατα να προσφέρουν έναν νέο καταλύτη για το ευρώ. 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.