Αποτιμήσεις: Ψηλά μεν, όχι ακριβά δε
Shutterstock
Shutterstock

Αποτιμήσεις: Ψηλά μεν, όχι ακριβά δε

Το ράλι που τρέχει από την αρχή της χρονιάς μας υπενθύμισε πως μοιάζει μια ανοδική αγορά και υποστηρίζεται κυρίως από την προοπτική των εταιριών να επαναλάβουν στο σύνολο της την περυσινή εξαιρετική επίδοση κερδών. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η αποτελεσματικότητα της αγοράς. Τα νέα γίνονται αντιληπτά και στο ταμπλό και προεξοφλούνται ανάλογα με την δυναμική που θα δώσουν στην κερδοφορία της εταιρίας. 

Είναι γεγονός ότι το εύκολο χρήμα πλέον έχει βγει από τις μετοχές. Μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με καθαρές θέσεις, και ιστορικά μονοψήφια ΡΕ δεν υπάρχουν εύκολα. Τα 71 δισ. ευρώ στην αποτίμηση της αγοράς σίγουρα κάνουν πιο απαιτητική την μελέτη για την επιλογή τίτλων. Η αύξηση όμως των κερδών ανά μετοχή δείχνει ότι θα συνεχιστεί και το 2023, σε αυτό υπάρχει μια γενική συμφωνία από τους επαγγελματίες της αγοράς.

Οι πρόσφατες αναθεωρήσεις των μεγεθών της εταιρικής κερδοφορίας αποτυπώθηκαν στις εκθέσεις χρηματιστηριακών εταιριών οι οποίες εκτός από την επιλογή των αγαπημένων εταιριών για φέτος ανανέωσαν τις εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια ανεβάζοντας τον πήχη των μελλοντικών εταιρικών επιδόσεων σε νέα ιστορικά υψηλά. 

Για τις 30 εταιρίες του ΧΑ που καλύπτονται με ανάλυση προκύπτει ότι τα 60 δισ. που αντιπροσωπεύουν σε αξία διαπραγματεύονται με ιστορικό ΡΕ 12,1 φορές συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών εκτάκτων περυσινών κερδών στον τραπεζικό κλάδο. Σε επαναλαμβανόμενα κέρδη η αγορά βρίσκεται στις 15,4 φορές το οποίο «προσγειώνεται» στις 12,3 φορές το 2023. Τα ΡΕ των τραπεζών είναι μονοψήφια, ο κλάδος βρίσκεται οριακά χαμηλότερα από τις 9 φορές για το 2023 με τάση να μειωθεί περαιτέρω αν το παράδειγμα της Τρ. Πειραιώς (5,2x) ακολουθηθεί και από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες οι οποίες θα ανανεώσουν τις εκτιμήσεις των διοικήσεων τους για την χρονιά μέσα στο Μάρτιο.  

Στον εμποροβιομηχανικό κλάδο φαίνεται ότι θα υπάρξουν εφεδρείες που θα καλύψουν το χαμένο έδαφος των διυλιστηρίων. Και τούτο διότι ναι μεν η χρονιά του 2023 αναμένεται να είναι ικανοποιητική ωστόσο οι εκτιμήσεις περιορίζουν το αποτέλεσμα σε σχέση με την «ανεπανάληπτη χρήση» του 2022. Η ΔΕΗ θα είναι μια από αυτές, ενώ αυξημένα κέρδη θα πρέπει να αναμένουμε από Μυτιληναίο, Jumbo, Κατασκευές καθώς και μια σχετική ανάκαμψη για τις εταιρίες ύδρευσης και τροφίμων. Οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες τρέχουν με ΡΕ 13,6 φορές ενώ το 2023 το ΡΕ πέφτει στο 13,1.

Εν πρώτης η διαφορά δεν είναι μεγάλη, η κατανομή ωστόσο θέλει πολλές από αυτές να βρίσκονται σε μονοψήφιο δείκτη (Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΛΠ, Τιταν, Αutohellas, Aegean). Σε όρους επιχειρηματικής αξίας τα λειτουργικά κέρδη διαπραγματεύονται κοντά στις 7 φορές το οποίο δεν είναι στην ζώνη του «ακριβού» με σημαντικές όμως επιμέρους αποκλίσεις. Τέλος, με αυτή την προσδοκώμενη κερδοφορία τα μερίσματα μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται με άνεση πάνω από τα 2,4 δισ. ευρώ τροφοδοτούμενα και από επιστροφές κεφαλαίου. 

Η αίσθηση του ακριβού μπορεί να φύγει μόνο με την επίτευξη νέων στόχων κερδοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι στις προσεχείς ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το κλείσιμο του 2022 η ανάγκη πληροφόρησης για το πως ξεκίνησε το 2023 θα επισκιάσει τα νούμερα της χρονιάς γιατί η προσδοκία πλέον υπάρχει πιο έντονη στις αποτιμήσεις. Καλές οι επιχειρηματικές συμφωνίες και η αξία των παγίων. Η κερδοφορία ωστόσο είναι αυτή που φέρνει (και άλλο) κόσμο στα γήπεδα.