«Ασπίδες» για τις επενδύσεις σε περιόδους αναταράξεων

«Ασπίδες» για τις επενδύσεις σε περιόδους αναταράξεων

Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και αναταράξεων στις αγορές, οι επενδυτές είναι αναγκαίο να διαθέτουν μία ξεκάθαρη στρατηγική, εστιάζοντας στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους και σε μακροπρόθεσμους στόχους, διατηρώντας παράλληλα μία ψύχραιμη και βασισμένη σε έγκυρη πληροφόρηση προσέγγιση.

Αυτό αναφέρει η Saxo σε χθεσινή της ανάλυση για την κατάσταση που επικρατεί τελευταία στις αγορές και τις επιλογές που έχουν οι επενδυτές για να προστατευτούν. Αποφεύγοντας τις ρευστοποιήσεις πανικού και εξετάζοντας τεχνικές όπως η αναδιάρθρωση, σημειώνει ο οίκος, οι επενδυτές μπορούν να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται όταν οι αγορές διορθώνουν. 

Τι, όμως προκάλεσε το sell-off της Δευτέρας 5 Αυγούστου, το οποίο παραλίγο να πυροδοτήσει ένα επικίνδυνο παγκόσμιο ντόμινο;

Σύμφωνα με τη Saxo, πέντε είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στην απότομη πτώση:

1. Τα στοιχεία για την ανεργία και ο κανόνας SAHM που υποδηλώνουν ότι η ύφεση μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών .Ο κανόνας SAHM αναφέρει ότι όταν ο κινητός μέσος όρος 3 μηνών της ανεργίας είναι 0,5% υψηλότερος από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, είναι πολύ πιθανό να επέλθει ύφεση. Παρ’ όλα αυτά, η Claudia Sahm που εφηύρε τον κανόνα, συνιστά προσοχή διότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν στρεβλωθεί από την πανδημία. 

2. Το τέλος του carry trade στο γεν. Οι επενδυτές σταματούν την πρακτική να δανείζονται σε γεν που έχει χαμηλά επιτόκια για να επενδύουν σε άλλα νομίσματα και αγορές με υψηλότερα επιτόκια. 

3. Η πτώση των ποσοστών του Τραμπ. Η περιορισμένη πλέον πιθανότητα επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκάλεσε μεταβλητότητα στις αγορές. 

4. Τα αποτελέσματα τριμήνου εταιρειών όπως η Amazon και η Intel.

5. Η απόφαση του Γουόρεν Μπάφετ να πουλήσει τις μισές μετοχές της Apple που είχε στην κατοχή του. Η επιλογή αυτή θεωρείται από πολλούς ως σημάδι ότι οι αγορές είναι σε υψηλά επίπεδα και τα μελλοντικά κέρδη είναι αβέβαια. 

Να πούμε σε αυτό το σημείο πως οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν αποκλείεται και μεγαλύτερη μείωση, στην περίπτωση που το απαιτήσουν οι συνθήκες. Επίσης, οι αγορές πάντα βρίσκουν τρόπο να ανακάμψουν. Το θέμα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί. Όπως σημειώνει η Saxo, το κλειδί της επιτυχίας είναι η υπομονή και η επιμονή σε μακροπρόθεσμους στόχους. 

Πώς μπορούν, λοιπόν, να προστατευτούν οι επενδυτές;

1.Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου: Κατανέμοντας τις επενδύσεις σε διαφορετικά είδη μετοχών, κλάδων και χωρών, οι επενδυτές μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο του να τα χάσουν όλα στην περίπτωση που μία επένδυση σημειώνει πολύ κακή επίδοση. Επιπλέον, είναι συνετό να χρησιμοποιούν διάφορα επενδυτικά εργαλεία όπως οι μετοχές, τα ομόλογα και τα ETFs. Η διαφοροποίηση βοηθά όχι μόνο στην κατανομή του κινδύνου αλλά και στην αύξηση των πιθανοτήτων για θετικές αποδόσεις. Για παράδειγμα, αν τα χρηματιστήρια δεν πηγαίνουν καλά, τα ομόλογα ή άλλα επενδυτικά εργαλεία μπορεί να αποδίδουν καλύτερα και να αντισταθμίζουν τις απώλειες των μετοχών. Είναι επίσης σημαντική η διαφοροποίηση σε κάθε επενδυτική κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να κατέχουν όχι μόνο διαφορετικά είδη μετοχών αλλά και από διαφορετικούς κλάδους και γεωγραφικές περιοχές. 

2.Hedging: Οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τα options ή και άλλα εργαλεία για να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από περαιτέρω πτώση. Μπορεί να μην είναι κάτι πολύ απλό, αλλά είναι σημαντικό οι επενδυτές να μάθουν πως ακριβώς γίνεται το hedging. 

Σε περιόδους δυσμενών συνθηκών, όπως μία μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων ή σοβαρών αναταράξεων σε όλο το μήκος και πλάτος των αγορών, η Saxo εκτιμά πως είναι σημαντικό οι επενδυτές να ακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές για να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και γιατί όχι, να αξιοποιήσουν τις όποιες ευκαιρίες. 

Μείνετε ψύχραιμοι και αποφύγετε τις πωλήσεις πανικού: Οι συναισθηματικές αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε βιαστικές αποφάσεις. Έτσι κι αλλιώς, οι αγορές κάποια στιγμή θα ανακάμψουν. 

Αναδιαρθρώστε το χαρτοφυλάκιό σας: Ελέγξτε αν το χαρτοφυλάκιο που διαθέτετε συνάδει με τους μακροπρόθεσμους στόχους και το επίπεδο κινδύνων που θέλετε να αναλάβετε. Αν, για παράδειγμα, οι μετοχές αποδίδουν ικανοποιητικά και πλέον αποτελούν μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου σας από το επιθυμητό, μπορείτε να πουλήσετε ένα μέρος και να επενδύσετε εκ νέου σε άλλα assets για να επιστρέψετε στην αρχική σας κατανομή. 

Εστιάστε σε ποιοτικές επενδύσεις: Διατηρήστε επιχειρήσεις με ικανοποιητικές επιδόσεις, καλή φήμη και ισχυρά θεμελιώδη. Οι εταιρείες αυτές είναι σε καλύτερη θέση να αντέξουν την κατρακύλα των αγορών. 

Διαφοροποιήστε τις επενδύσεις σας (όπως προαναφέρθηκε).

Επιμείνετε σε μία μακροπρόθεσμη προοπτική: Σκεφτείτε τον επενδυτικό σας ορίζοντα. Μία μακροπρόθεσμη προοπτική σημαίνει ότι εστιάζετε σε οικονομικούς στόχους 5, 10 ή ακόμα και 20 ετών. Έτσι, οι βραχυπρόθεσμες αναταράξεις δεν σας αγγίζουν τόσο. 

Διατηρήστε μετρητά: Το να έχεις κανείς μερικά μετρητά στο χέρι του προσφέρει ευελιξία και την ικανότητα να αξιοποιήσει αγοραστικές ευκαιρίες σε περιόδους διόρθωσης. Τα μετρητά διασφαλίζουν ότι ο επενδυτής δεν χρειάζεται να πουλήσει επενδύσεις για να αγοράσει κάτι έκτακτο. 

Εξετάστε το Dollar-cost averaging: Οι επενδυτές πρέπει να επενδύουν ένα συγκεκριμένο ποσό τακτικά, π.χ. ανά μήνα ή τρίμηνο, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν. Αυτό τους επιτρέπει να αγοράσουν μετοχές σε διαφορετικές τιμές και να περιορίσουν τον αντίκτυπο πιθανής μεταβλητότητας. 

Ελέγξτε τις εντολές stop-loss: Αν χρησιμοποιείτε εντολές stop-loss για να περιορίσετε τις δυνητικές απώλειες, ελέγξτε και προσαρμόστε τις εντολές αυτές με βάση τις τρέχουσες συνθήκες. 

Μείνετε ενημερωμένοι: Να ενημερώνεστε για τα νέα και τους οικονομικούς δείκτες αλλά να μην αντιδράτε υπερβολικά όταν συμβαίνει κάτι που δεν έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. 

Επαναξιολογήστε την ανοχή σας στον κίνδυνο: Οι περίοδοι υψηλής μεταβλητότητας μπορεί να δοκιμάσει τις αντοχές σας. Αν… χάνετε τον ύπνο σας, ίσως έχετε αναλάβει υπερβολικό ρίσκο για το προφίλ σας. Προσαρμόστε, λοιπόν, τις επενδύσεις αναλόγως. 

Δώστε προσοχή στα οικονομικά σας: Επενδύστε μόνο τα κεφάλαια που δεν χρειάζεται άμεσα, έτσι ώστε να μην αναγκαστείτε να ρευστοποιήσετε επενδύσεις σε περιόδους ύφεσης.