DBRS: Επιβεβαίωσε το BB (high) με σταθερό outlook
Shutterstock
Shutterstock

DBRS: Επιβεβαίωσε το BB (high) με σταθερό outlook

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ (high), μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα, επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, βλέποντας σταθερό outlook.

Σύμφωνα με την έκθεση του καναδικού οίκου αξιολόγησης, το σταθερό trend αντανακλά την άποψη της DBRS Morningstar πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών και του χρέους, παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της τουριστικής δραστηριότητας, των συνεχιζόμενων βελτιώσεων στην αγορά εργασίας και των μέτρων στήριξης, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ανήλθε κοντά στο 6,0% το 2022.

Η αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και τα κρατικά μέτρα στήριξης θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία φέτος, σημειώνει ο οίκος, αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και σε πιο αδύναμη εξωτερική ζήτηση.

Τα μέτρα για την άμβλυνση του αντίκτυπου από το υψηλό ενεργειακό κόστος οδήγησαν σε πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5% το 2021.

«Το δημόσιο χρέος αναμένεται να έχει μειωθεί κατά σχεδόν 25 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, επωφελούμενο από τα βελτιωμένα δημοσιονομικά αποτελέσματα και την ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη. Παρά τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και του χρέους, η εφαρμογή ενός συνετού σχεδίου εξυγίανσης θα είναι κρίσιμη για την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων, με παράλληλη οικοδόμηση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης», τονίζεται στην έκθεση αξιολόγησης.

Όπως επισημαίνεται, «οι αξιολογήσεις της Ελλάδας στηρίζονται στη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και στην εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας».

«Παρά τη σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων στο δημοσιονομικό πεδίο και στο χρέος, η εφαρμογή ενός συνετού σχεδίου προσαρμογής θα είναι κρίσιμης σημασίας για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, οικοδομώντας παράλληλα ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης», σημειώνει ο οίκος.

Σύμφωνα με την DBRS, οι μελλοντικές αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν αν συμβεί ένα ή ένας συνδυασμός των ακόλουθων γεγονότων:

Συνεχής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. 

Συνεχής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που θα διατηρεί τον λόγο του δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά.

Κατά τον οίκο αξιολόγησης, οι μελλοντικές αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν εφόσον υπάρξουν σταθερά αδύναμες οικονομικές επιδόσεις ή αντιστροφή και καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή νέα αστάθεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Δείτε την αξιολόγηση ΕΔΩ