Deals, πακέτα, ισχυροί τζίροι – Πως το Χ.Α. επανήλθε στις 800 μονάδες

Deals, πακέτα, ισχυροί τζίροι – Πως το Χ.Α. επανήλθε στις 800 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με κεντρικό καταλύτη τη μεγάλη αποφόρτιση στην αγορά των ομολόγων οι αποδόσεις των οποίων κατήλθαν σε προ 11ετίας επίπεδα, το ελληνικό χρηματιστήριο με συνοπτικές διαδικασίες διέσπασε τεχνικά «φράγματα», ξεπερνώντας διαδοχικά τόσο την αντίσταση των 770 μονάδων όσο και το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων την περασμένη Παρασκευή.

Μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης πέτυχε ότι δεν είχε πετύχει σε τρεις μήνες, καθώς στις 804 μονάδες είχε να κλείσει από τις 13 Σεπτεμβρίου... Το μεγάλο ράλι των ομολόγων «ξύπνησε» τα... αίματα στην αγορά προξενώντας ένα κρεσέντο κινητικότητας, με αύξηση του τζίρου, πολλαπλά πακέτα, διεύρυνση ημερήσιων πρωταγωνιστών, ενώ δεν έλειψαν και τα deals.

Η μείωση του ρίσκου χώρας, το ξεμπλοκάρισμα του (φθηνού) δανεισμού των εταιρειών και η περαιτέρω δημοσιονομική «θωράκιση», ασφαλώς ανοίγει επενδυτικά το τοπίο, τόσο για εγχώρια, όσο και ξένα επενδυτικά σχήματα.

Η αγορά, μετά από ένα τρίμηνο απαξίωσης και συρρίκνωσης των συναλλαγών, ξεκόλλησε από την ακινησία το τελευταίο 15ήμερο, έχοντας συμπληρώσει οκτώ σερί ανοδικές συνεδριάσεις, με κέρδη που πλησιάζουν το 9% για το Γενικό Δείκτη ενώ οι τράπεζες ενισχύονται κατά 17,5%.

Κλειδί για την αλλαγή επιπέδου της χρηματιστηριακής αγοράς είναι η σχεδόν κατά 100% αύξηση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών, σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Ο μέσος τζίρος τον Οκτώβριο ήταν 41 εκατ. ευρώ και το Νοέμβριο στα 50,7 εκατ. ευρώ.

Όμως, ο μέσος τζίρος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων είναι κοντά στα 95 εκατ. ευρώ, ενώ οι μέσες συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας διαμορφώθηκαν στα 87,3 εκατ. ευρώ. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι επαναδραστηριοποιούνται κάποια χαρτοφυλάκια, τα οποία έχουν «ρίξει» καινούριο χρήμα στην αγορά.

Διεργασίες, deals, εξαγορές και πακέτα

Είναι σαφές ότι στην αγορά υπάρχουν πολύ έντονες διεργασίες, κάποιες εκ των οποίων τελεσφορούν και ανακοινώνονται, ενώ άλλες δρομολογούνται, ή ετοιμάζονται.

Κλάδοι όπως υποδομές, ενέργεια, υγεία, τηλεπικοινωνίες, ιχθυοκαλλιέργειες και άλλοι, βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Οι τράπεζες έτσι κι αλλιώς είναι σε διαδικασία φυγής από δραστηριότητες που δεν ανήκουν στο σκληρό πυρήνα των εργασιών τους, ενώ γενικότερα το επενδυτικό ενδιαφέρον για καλές και φθηνές ελληνικές περιπτώσεις, είναι μεγάλο.

Την περασμένη Πέμπτη ο όμιλος Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, από κοινού με την VNK Capital της οικογένειας Κάτσου (Pharmathen), ανακοίνωσαν την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development S.A. με ποσοστό 12,8% μέσω του κοινού επενδυτικού οχήματος Voxcove Holdings.

Εξαιρετικά σημαντική κίνηση, καθώς η Lamda Development έχει υπό τη διαχείρισή της τα The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos, αλλά και το μεγαλύτερο επενδυτικό project των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, την αναμόρφωση του Ελληνικού, το οποίο παίρνει άδεια.

Επίσης, την Παρασκευή μεταβιβάστηκε το 0,63% (500.000 τεμάχια) της Lamda Development στα Αττικά Πολυκαταστήματα (όμιλος Folli Follie, Kων. Λαμπρόπουλος, Κων. Τσουβελεκάκης, Αλ. Σγουμπόπουλος).

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής έλαβαν χώρα ισχυρότατα πακέτα σε ΟΤΕ, Lamda Development, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, συνολικής αξίας 67,23 εκατ. ευρώ, ήτοι το 60,6% του συνολικού τζίρου της αγοράς που έφτασε στα 111,12 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς, στα τέλη εκάστης χρονιάς, τα πακέτα και οι αναδιαρθρώσεις – τακτοποιήσεις χαρτοφυλακίων συνηθίζονται, όμως αυτό το κρεσέντο που έλαβε χώρα στις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει χρόνια να γίνει.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα υπήρξε η δημόσια πρόταση της Γ. Αποστολόπουλος για το Υγεία, που μπορεί να απορρίφθηκε, όμως πιστοποίησε το έντονο παρασκήνιο και την ελκυστικότητα του κλάδου, με τη μετοχή του Θεραπευτηρίου να έχει κάνει ράλι άνω του 200% το 2017.

Αυτές οι εξελίξεις απλώς πιστοποιούν το εξαιρετικά έντονο παρασκήνιο και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα, τόσο σε επίπεδο εισηγμένων, όσο και μη εισηγμένων, ενώ προϊδεάζουν για ένα παρόμοιο κρεσέντο εντός του 2018.

Εντυπωσιακή η κυριαρχία των long – Ξεχωρίζει ο μεσαίος χώρος

Είναι εντυπωσιακή λοιπόν η κυριαρχία των long στις τελευταίες συνεδριάσεις, η οποία έγινε ακόμη πιο επιβλητική στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου όλη την ημέρα κρατήθηκαν τα επίπεδα των 790 μονάδων και με ντεμαράζ στις δημοπρασίες εν μέσω ισχυρών πακέτων, «επιβλήθηκε» κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Μάλιστα, ο Γ.Δ. έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 804,05 μονάδες με άνοδο 1,38%, ενώ έντεκα μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν επίσης σε υψηλό ημέρας! Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,73%, ο FTSE 25 +4,47%, o Mid Cap +8,57% (που συνεχίζει να ξεχωρίζει με έμφαση) και τράπεζες +5,13%.

Παράλληλα, η άνοδος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων έχει αυξήσει τη «συγκομιδή» της χρονιάς, με το Δεκέμβριο να αποδεικνύεται – τελικά – ένας από τους καλύτερους μήνες του 2017. Ο Γενικός Δείκτης σε επίπεδο έτος ενισχύεται σε ποσοστό 24,92%, ο FTSE 25 κερδίζει 19,89%, ο τραπεζικός που έως πρόσφατα έχανε 20% έχει γυρίσει στο +5,53%, ενώ πρωταθλητής στο 2017 είναι ο Mid Cap με άνοδο 60,12%!

Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση ότι στο μεσαίο χώρο υπάρχουν εξαιρετικές μετοχές εταιρειών της πραγματικής οικονομίας που έχουν δώσει ισχυρότατες επιδόσεις το τρέχον έτος. Στο μεσαίο χώρο, ξεχωρίζουν φέτος οι αποδόσεις εταιρειών όπως Υγεία +325%, Ικτίνος +202%, Intracom +135%, Κλουκίνας – Λάππας +133%, AS Company +129%, Cenergy Holdings +103%, J&P Άβαξ +79%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +72%, Ελλάκτωρ +52% κ.ο.κ.

Το σπάσιμο του κινητού μέσου 200 ημερών και η συνέχεια

Ασχέτως με το αν θα υπάρξει σήμερα ή σ'' αυτές τις τρεις συνεδριάσεις έως το φινάλε του έτους κάποια διόρθωση, το κλείσιμο της Παρασκευής, ειδικά αν επιβεβαιωθεί σε μια – δύο συνεδριάσεις ακόμη, αναβαθμίζει συνολικά την τεχνική εικόνα του Χ.Α.

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «σε εβδομαδιαία διαγράμματα ο Γ.Δ. διέσπασε στην συνεδρίαση της Παρασκευής τον κινητό μέσο των 200 ημερών, μια άκρως ενθαρρυντική ένδειξη μεσομακροπρόθεσμης αντιστροφής της τάσης με φιλόδοξους τετραψήφιους στόχους.

Πρώτος σταθμός αντίστασης είναι οι 860 μονάδες, το επίπεδο τιμών της κορυφής του 2017. Οι μεσοπρόθεσμοι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερα επίπεδα τιμών αφήνοντας ικανό ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε ζώνες συναγερμού ή σε επίπεδα που ο δείκτης θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεραγορασμένος και συμπίπτουν με την προαναφερθείσα ζώνη τιμών».

Ο αναλυτής προσθέτει ότι «οι 1000 μονάδες έχουν περισσότερο ψυχολογικό χαρακτήρα καθώς η κυριότερη αντίσταση βρίσκεται στις 1.050 μονάδες, επίπεδο το οποίο μπορεί να αποτελέσει την κορυφή της επόμενης χρονιάς. Αν πάντως κάτι μπορεί ειπωθεί με περισσότερη άνεση σε σχέση με πέρυσι είναι ότι το 2018 ξεκινάει με καλύτερες προϋποθέσεις σε ότι αφορά την διάθεση της αγοράς», τονίζει ο ίδιος.