Δεύτερη σερί εβδομάδα κερδών στο Χ.Α. - Εντός πλαισίου η διόρθωση

Δεύτερη σερί εβδομάδα κερδών στο Χ.Α. - Εντός πλαισίου η διόρθωση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μολονότι το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια κάθε άλλο παρά ευνοϊκό ήταν, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα θετικά, καθώς μετά το +4,59% της προηγούμενης εβδομάδας, αυτό το πενθήμερο ενισχύθηκε κατά 2,93% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Παρ'' ότι την Παρασκευή συμπληρώθηκαν τέσσερις σερί πτωτικές συνεδριάσεις, εντούτοις το ξέσπασμα της Δευτέρας όπου ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 4,68% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 9,66%, έφτασε για να «βγάλει» την εβδομάδα με θετικό πρόσημο.

Γενικώς, παρά την ανεπαίσθητη υποχώρηση του τελευταίου 4ημέρου, το Χ.Α. αυτή την εβδομάδα έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, κρατώντας αποστάσεις από το υπόλοιπο διεθνές κλίμα που ειδικά χθες Πέμπτη βύθισε τις ευρωπαϊκές αγορές έως 3,58%.

Η αλήθεια είναι πως το Χ.Α. κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου είχε πιεστεί σε ασύγκριτα μεγάλο βαθμό, πέφτοντας σε χαμηλά 32 μηνών για το Γενικό Δείκτη και σε νέα ιστορικά χαμηλά για τον τραπεζικό δείκτη, οπότε περιθώρια περαιτέρω μεγάλης εξαΰλωσης – σύμφωνα με κάποιους αναλυτές – δεν υπήρχαν, ούτε υπάρχουν.

Οι ίδιοι αναλυτές επισήμαιναν ότι μέσα σ' αυτή την πτωτική καταιγίδα, το… retail του smart money, δηλαδή τα (διεθνή) λόμπι που δραστηριοποιούνται σε μικρές περιφερειακές αγορές σε βραχυχρόνιο επίπεδο, αναζήτησαν κάποιες σχετικά μικρού κόστους τοποθετήσεις.

Έκαναν δηλαδή επιλεκτικές τοποθετήσεις σε ποιοτικές μετοχές, ή μετοχές που είχαν υπερπιεστεί πολύ τελευταία, ποντάροντας στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά δείχνει να διαμορφώνει βραχυχρόνια καλύτερο momentum συγκριτικά με το προηγούμενο δίμηνο.

Το θετικό είναι ότι στο «γύρισμα» της αγοράς και παρά τα εντυπωσιακά κέρδη από το πρόσφατο ραλάκι, η προσφορά απορροφούνταν εύκολα, δεν υπήρξαν ρευστοποιήσεις πανικού ούτε κινήσεις που θα αλλοίωναν τα έως τώρα κεκτημένα.

Μένει να δούμε πως θα κινηθεί η επόμενη εβδομάδα στις διεθνείς αγορές, καθώς εξυπακούεται ότι το Χ.Α. δεν έχει ούτε τις δυνάμεις, ούτε το ειδικό βάρος να κινηθεί – επί μακρόν – ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα.

Σήμερα πάντως, στις δημοπρασίες η αγορά «κρέμασε» κάτω από το όριο ψυχολογίας των 650 μονάδων, κλείνοντας στις 648,71 μονάδες με πτώση 0,51% σχεδόν στο χαμηλό ημέρας, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 660,15 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,23 εκατ. ευρώ με τα 7,04 εκατ. ευρώ, ήτοι το 17,56% του συνόλου, ήταν πακέτα. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.697,22 μονάδες με πτώση 0,46%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.021,69 μονάδες με άνοδο 1,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 475,78 μονάδες με πτώση 2,59%.

Οι τράπεζες παρ'' ότι ενδοσυνεδριακά κινήθηκαν ανοδικά έως και 3%, εντούτοις στο τέλος έκλεισαν με πτώση, με τη Eurobank στο -3,12%, την Alpha Bank -2,90%, την Πειραιώς -1,54% και την Εθνική -1,47%.

Στα μη τραπεζικά blue chips θετικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Coca Cola HBC, Jumbo, Lamda Development, Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ υποχώρησαν μετοχές όπως Σαράντης (-4,11%), ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Grivalia Properties, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ κ.λπ.

Στο χώρο του Mid Cap που σε επίπεδο 5ημέρου ξεχώρισε με άνοδο 6,63% λόγω καλύτερης εικόνας σε ομίλους όπως Ελλάκτωρ και Intracom, με κέρδη έκλεισαν τίτλοι όπως Ελλάκτωρ (+3,86%), Τεχνική Ολυμπιακή (+3,01%), Attica Bank (+4,11%), καθώς και οι Ικτίνος, Intracom Holdings, Intracom Κατασκευές, Κρι Κρι, Cenergy Holdings και Intralot.

Θυμίζουμε ότι σήμερα έγινε πακέτο 360 χιλ. μετοχών της MLS στα 4,33 ευρώ, συνολικής αξίας 1,55 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 2,9% των μετοχών της εισηγμένης. Η μετοχή έκλεισε στα 4,80 ευρώ, ενώ το πακέτο έγινε με discount κοντά στο 10%.

Θυμίζουμε ότι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ιωάννης Καματάκης, έχει γνωστοποιήσει πολύ πρόσφατα σε εκδήλωση στο Χ.Α. ότι η εταιρεία θα κάνει και άλλα placement και να διευρύνει περαιτέρω τους μετοχικούς partner της.

Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα παρουσίασαν μετοχές όπως Επίλεκτος, Revoil, Reds, Κλωστ. Ναυπάκτου, Κέκροπας, ΕΚΤΕΡ, Παπουτσάνης και Nexans, ενώ υποχώρησαν τίτλοι όπως Forthnet, ΑΝΕΚ, Σελόντα, Pasal, Autohellas, Γενική Εμπορίου, ElvalHalcor και Αλουμύλ. Στο σύνολο της αγοράς, παρά την πτώση του Γ.Δ. υπήρξε ισορροπία με 41 μετοχές σε άνοδο και 43 σε πτώση.  

Βελτιωμένα τα τεχνικά δεδομένα

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την ανοδική του κίνηση στις 663 μονάδες διορθώνοντας πολύ προσεκτικά στην συνέχεια απορροφώντας και τις βραχυπρόθεσμες κερδισμένες θέσεις έως τις 644 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό ότι στην φάση των ρευστοποιήσεων δεν βγήκε μεγάλη προσφορά με αποτέλεσμα τα κλεισίματα να γίνουν αισθητά υψηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Από τον Απρίλιο έχει να δει τόση αισιοδοξία στους τεχνικούς δείκτες ο Γενικός Δείκτης».

Ο αναλυτής σημειώνει πως «όλο το σύστημα βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων είναι αγορασμένο όπως και ο MACD ενώ οι ταλαντωτές έχουν να δώσουν ακόμα ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν στην υπερτιμημένη ζώνη. Η άνοδος στις 660 μονάδες έσπασε την πλαγιοκαθοδική αντίσταση που με συνέπεια εγκλώβιζε όσους περίμεναν κάποια διαφυγή από το Μάιο έως και το τέλος Νοεμβρίου.

Το ανοδικό περιθώριο έχει αναθεωρηθεί στις 710 μονάδες, ένα όχι και τόσο δύσκολο επίπεδο καθώς οι συναλλαγές καθόδου από εκεί ήταν σχετικά περιορισμένες άρα και οι εγκλωβισμένες θέσεις εύκολα μπορούν να γυρίσουν».