Το διεθνές ράλι ακολουθεί το ΧΑ με διαρκή υψηλά τριών μηνών

Το διεθνές ράλι ακολουθεί το ΧΑ με διαρκή υψηλά τριών μηνών

Απόλυτα αιφνιδιασμένοι είναι οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές αλλά και οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού από τη φρενίτιδα της ανόδου των χρηματιστηρίων μετά την άρση των lockdown, με το ΧΑ να ακολουθεί συνεχίζοντας το ανοδικό σερί, κλείνοντας στις 674,07 μονάδες με άνοδο 0,46% αλλά και κάποια σημάδια κόπωσης.

Η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. είχε εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις και ήπιες μεταβολές, αρκεί να τονιστεί ότι ο Γ.Δ. είχε ενδοσυνεδριακή διαδρομή μόλις 5,66 μονάδων, έχοντας υψηλό ημέρας στις 677,48 μονάδες (+0,97%) και χαμηλό στις 671,82 μονάδες (+0,13%), με συνολική ποσοστιαία διακύμανση 0,84%.

Ήταν μια συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων τόσο στις τράπεζες όσο και στις μη τραπεζικές μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap, όμως φάνηκαν και κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης αλλά και κατοχύρωσης κερδών για τίτλους που είχαν κυριαρχήσει το προηγούμενο διάστημα όπως Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Σαράντης, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα.

Ήταν η 8η ανοδική συνεδρίαση στις εννέα τελευταίες για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς και η 11η ανοδική στις 14 που έχουν γίνει από τις 14 Μαΐου, όπου καταγράφεται αντίδραση σε ποσοστό 14,61% για το Γενικό Δείκτη, +15,83% για τον FTSE 25 και +32,64% για τον τραπεζικό. Η αγορά δείχνει να αφομοιώνει την ευρύτερη περιοχή των 670 – 680 μονάδων, ώστε να κινηθεί υψηλότερα προσεχώς.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαο Καυκά, πλέον η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία εντοπίζεται στην περιοχή των 680 με 700 μονάδων.

Παρ’ ότι υπάρχουν και εγχώριοι καταλύτες που ωθούν στην εντυπωσιακά ανθεκτική ανοδική αντίδραση μερικής αποκατάστασης το ελληνικό χρηματιστήριο, το γεγονός ότι σύσσωμες οι παγκόσμιες αγορές επιδίδονται σε μια φρενίτιδα ανόδου και ταχύτατου μηδενισμού της ζημιάς που έγινε λόγω κορονοϊού, αποτελεί την κυριότερη της απόσυρσης των πωλητών και της ενίσχυσης της δυναμικής των αγοραστών.

Σε εγχώριο επίπεδο, η ταχύτατη επανεκκίνηση της οικονομίας και η επίσπευση του ανοίγματος περισσότερων κλάδων και δραστηριοτήτων, βελτιώνει σημαντικά την ψυχολογία της αγοράς, ενώ λειτουργεί θετικά και για το ρίσκο χώρας, όπως αυτό καταγράφεται στις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου που έχει κατέλθει κάτω (και) από το 1,5% μετά από περίπου δυόμισι μήνες.

Η χώρα δρομολογεί οργανωμένα το άνοιγμα όλων των επιχειρηματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, ετοιμάζοντας παράλληλα και το έδαφος για να υποδεχτεί και τους πρώτους τουρίστες. Εγχείρημα που από την έκβασή του, θα κριθούν πολλά για φέτος.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ήρθε ο ελβετικός οίκος UBS να αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του, εκτιμώντας πλέον ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει καλύτερη επίδοση από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αλλά και από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2020 κατά 6% - πρόβλεψη που συγκλίνει με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος – και θα ανακάμψει το 2021 με ανάπτυξη 5%.

Συνάμα, η ελληνική αγορά ασφαλώς παίρνει ώθηση από τη γενικευμένη ανοδική φρενίτιδα που καταγράφεται στις αγορές, και μάλιστα ερήμην των αδιαμφησβήτητων προβλημάτων που υπάρχουν σε πολλά επίπεδα, τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη.

Η πεισματική άνοδος των αγορών έχει αιφνιδιάσει τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν ανέμεναν τέτοια ταχύτατη επιστροφή των δεικτών σε υψηλά τριμήνου, μετά απ’ ό,τι έχει προηγηθεί Μάρτιο και Απρίλιο.

Κορυφαίοι οίκοι όπως η Goldman Sachs προβαίνουν σε αλλαγή της... ανάγνωσης των εξελίξεων, αλλάζοντας το μείγμα των εκτιμήσεών τους, καθώς η άνοδος των μετοχών, «ακύρωσε» εκ των πραγμάτων τα σενάρια για επιστροφή ξανά στα χαμηλά, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση.

Μετά τα κέρδη άνω του 10% τον Απρίλιο και τα κέρδη 4,2% και 4,5% που είχαν αντίστοιχα το Μάιο οι Dow Jones και S&P 500, συνεχίζουν το ράλι και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου! Σήμερα ο Dow Jones ενισχύεται άνω του 1% έχοντας επανέλθει με δύναμη πάνω (και) από τις 26.000 μονάδες (!!), ενώ ο S&P 500 κινείται πάνω από τις 3.100 μονάδες!

Οι ασιατικές αγορές συνέχισαν και σήμερα το ράλι τους, ενώ ακόμη πιο εμφατική είναι η επιστροφή των ευρωπαϊκών δεικτών, που – ειδικά αυτή την εβδομάδα – έχουν αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική! Μετά το χθεσινό +3,80% του DAX, του πιο σημαντικού ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, ενισχύεται εκ νέου κατά 3,34% σήμερα, με τον CAC 40 στο +3,04%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο στο +2,45%, τον FTSE MIB στο Μιλάνο +3,11% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη +2,45%!

Η επάνοδος στην κανονικότητα φαίνεται πως γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί και παρ' ότι τα προβλήματα είναι εξαιρετικά μεγάλα, τα χρηματιστήρια προεξοφλούν θετικά τις εξελίξεις. Ο MSCI World Index κινείται ήδη σε υψηλά τριών μηνών όπως και οι περισσότεροι επιμέρους διεθνείς δείκτες, καθώς το momentum που φέρνει το άνοιγμα των οικονομικών παγκόσμια ανατροφοδοτείται από τα θετικά νέα στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα παρά τις εξαιρετικά σοβαρές κοινωνικοπολιτικές αναταραχές στις ΗΠΑ με τους πολλούς νεκρούς, την εμπόλεμη κατάσταση και τις δεκάδες εκατομμύρια ανέργων, παρά τις τεράστιες επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία και παρά τις εντάσεις μεταξύ Αμερικής και Κίνας!

Βεβαίως, υπάρχουν (και δικαίως) πολλές «φωνές» που κάνουν λόγο για νέα στρέβλωση στις αγορές, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες διοχετεύουν τεράστια ρευστότητα, που δημιουργεί μια νέα – παράλληλη... πραγματικότητα, με τις αγορές να κινούνται εν πολλοίς ανεξάρτητα από την πραγματική κατάσταση των οικονομιών.

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο που είναι μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά δε θα μπορούσε να πάρει κόντρα στο ευρύτερο κλίμα! Μέσα σ’ αυτό το ευνοϊκό – σε κάθε περίπτωση – περιβάλλον, σήμερα ο FTSE 25 του Χ.Α. έκλεισε στις 1.625,35 μονάδες με άνοδο 0,53% (έφτασε έως το +1,02%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 355,51 μονάδες με άνοδο 4,08% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Η αξία συναλλαγών ήταν ξανά πολύ ισχυρή καθώς έφτασε στα 88,3 εκατ. ευρώ, με τα 81,8 εκατ. ευρώ στον FTSE 25, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκαν 40 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας το κρεσέντο τους.

Στο χώρο των τραπεζών ξεχώρισαν οι Alpha Bank και Εθνική με άνοδο 5,80% και 5,43% αντίστοιχα, στο +3,53% η Πειραιώς και +1,95% η Eurobank. Στον ευρύτερο Large Cap, κέρδη είχαν οι Lamda Development, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Viohalco, Coca Cola HBC, Motor Oil και Ελλάκτωρ.

Στο χώρο του Mid Cap ράλι αντίδρασης +19,40% έβγαλε η MIG λόγω βελτιωμένων αποτελεσμάτων, στο +15,09% η Intrakat, +8,13% η Intracom Holdings, ενώ καλή εικόνα είχαν οι Intralot, AVAX, Attica Bank, Ικτίνος, Έλτον, ΟΛΘ, Autohellas, Cenergy Holdings, Κρι Κρι (νέα ιστορικά υψηλά) κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 62 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 37 με πτώση.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς