Διττή εικόνα το Χ.Α. τον Ιανουάριο – Κέρδη για Γ.Δ., πτώση για τράπεζες

Διττή εικόνα το Χ.Α. τον Ιανουάριο – Κέρδη για Γ.Δ., πτώση για τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Διττή ήταν η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου το μήνα Ιανουάριο που ολοκληρώθηκε σήμερα,  καθώς οι τράπεζες συνέχισαν να πιέζονται πιάνοντας νέα ιστορικά χαμηλά, όμως καλύτερη ήταν η συμπεριφορά των μετοχών της πραγματικής οικονομίας, τόσο από τον FTSE 25 όσο και από τον Mid Cap.

Ο Γενικός Δείκτης έχοντας τη στήριξη των μετοχών της πραγματικής οικονομίας ενισχύθηκε κατά 3,48% το μήνα που φεύγει, ξεκινώντας θετικά το 2019, όμως ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να πιέζεται, χάνοντας 13,53% με έντονο το φλερτ με τα ιστορικά χαμηλά.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο Ιανουάριος ήταν ο πρώτος ανοδικός μήνας για το Γ.Δ. του Χ.Α. μετά από ένα 5μηνο διαρκούς πτώσης – συρρίκνωσης.

Κύριο χαρακτηριστικό του μήνα ήταν η περαιτέρω μείωση της αξίας συναλλαγών ένδειξη ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει σημαντικά τις πρωτοβουλίες τους. Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 38 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 55 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο αδύναμος κρίκος της αγοράς και η κεντρική αιτία που δεν μπορεί να διαμορφωθεί momentum σοβαρής αντίδρασης και αλλαγής επιπέδου, που θα οδηγούσε το Γενικό Δείκτη προς τη ζώνη των 680-700 μονάδων.

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να μαστίζεται από τα προβλήματα των κόκκινων δανείων και τα εγχώρια τοξικά που έχουν συσσωρευτεί στα χαρτοφυλάκια των ιδρυμάτων, τα οποία αδυνατούν να παίξουν το ρόλο τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Έτσι, παρ'' ότι υπήρξαν blue chips που έδωσαν κέρδη άνω του 10% τον Ιανουάριο ενώ αφυπνίστηκαν και αρκετές μετοχές της μικρομεσαίας αποτίμησης, τελικώς το κέρδος του Γενικού Δείκτη τον Ιανουάριο ήταν μόλις 22 μονάδες.

Η αγορά μάλιστα δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει ούτε τα θετικά τεκταινόμενα του τελευταίου διαστήματος, με την έξοδο στις αγορές και την περαιτέρω πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, με το 10ετές να έχει κατέλθει σε χαμηλό έξι μηνών. Παράλληλα, το Χ.Α. έμεινε – ουσιαστικά – θεατής στην εντυπωσιακή «επιστροφή» των διεθνών χρηματιστηρίων αυτό το μήνα.

Καθ' όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι διεθνείς δείκτες, με «οδηγό» τη Wall Street «επέστρεψαν», σχεδόν ακυρώνοντας τις μεγάλες απώλειες του Δεκεμβρίου και ξεκινώντας των πρώτο μήνα του έτους από διαφορετική αφετηρία.

Ασχέτως με τις σημερινές, μίνι (επιμέρους) αποφορτίσεις διεθνώς, ο μήνας ήταν εξαιρετικός για όλα σχεδόν τα ξένα χρηματιστήρια, με οδηγό φυσικά τη Wall Street. Εξ αρχής του μήνα υπήρξε μέριμνα και φροντίδα για λείανση των διαφορών μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αναφορικά με τους εμπορικούς δασμούς και το status quo στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ οι συζητήσεις που συνεχίζονται πάνε κανά.

Παράλληλα, και οι πολιτικές της Fed - διατήρησε αμετάβλητο το εύρος του επιτοκίου στο 2,25-2,5% και άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι «υπομονετική» ως προς τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων αλλά και την αποδιόγκωση του ισολογισμού της, ύψους 4,1 τρισ. δολαρίων - επέδρασαν θετικά στους δείκτες της Wall Street και όχι μόνο.

Τι έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634,64 μονάδες με οριακή πτώση 0,16%, εικόνα που διαμορφώθηκε στο τέλος και τις δημοπρασίες, όπου υπήρξαν κάποιες τοποθετήσεις τελευταίας στιγμής. Το υψηλό ημέρας για το Γ.Δ. ήταν στις 640,57 μονάδες και το χαμηλό στις 631,42 μονάδες, ενώ (όσο απίστευτο κι αν φαίνεται) ήταν μόλις η 2η πτωτική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες!

Η αξία συναλλαγών ήταν πολύ ενισχυμένη σήμερα έναντι των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς ανήλθε στα 52,63 εκατ. ευρώ, με τα 50 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον FTSE 25, ενδεικτικό του πόσο... στεγνή από όγκους και τζίρους παραμένει ολόκληρη η υπόλοιπη αγορά! Στις τράπεζες, διακινήθηκαν 15,3 εκατ. ευρώ, ενώ στον Mid Cap μόλις 400 χιλ. ευρώ συνολικά!

Η Alpha Bank πιέστηκε σχεδόν εξ αρχής της συνεδρίασης κλείνοντας τελικά με πτώση 4,17% στα 0,8730 ευρώ που είναι νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε και η Πειραιώς, που όμως μάζεψε την πτώση στο φινάλε. Αντιθέτως, με άνοδο 2,26% και 1,03% έκλεισαν οι Eurobank και Εθνική αντίστοιχα.

Στο χώρο των blue chips σημαντικές πιέσεις 2,57% δέχτηκε ο ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 1% έχασαν οι ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 1% είχαν μετοχές όπως Grivalia Properties, Lamda Development, Fourlis, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.  

Στον Mid Cap πιέσεις από 1% έως 3,45% δέχτηκαν μετοχές όπως JP& Άβαξ, Attica Bank, Intracom Holdings, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, MIG, Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς, 44 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 54 που υποχώρησαν.