Δυναμική επάνοδος του Χρηματιστηρίου με ώθηση από το διεθνές κλίμα

Δυναμική επάνοδος του Χρηματιστηρίου με ώθηση από το διεθνές κλίμα

Το περαιτέρω «ξεκλείδωμα» των οικονομιών και οι (νέες) ελπίδες για εμβόλιο κατά του κορονοϊού, έφεραν ράλι σήμερα διεθνώς σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα εν μέσω πολύ βελτιωμένης ψυχολογίας, οδηγώντας και το Χ.Α. σε σημαντική άνοδο, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 609,52 μονάδες με κέρδη 2,74%. 

Οι θετικές ενδείξεις από τη δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊού σε ανθρώπους, με την αμερικανική Moderna να ανακοινώνει ότι και οι 45 συμμετέχοντες στη μελέτη παρήγαγαν αντισώματα, δίνει ώθηση περίπου 700 μονάδων και στο Dow Jones, ενώ ισχυρότατο είναι το ράλι των ευρωπαϊκών δεικτών. 

Από αύριο αίρονται οι απαγορεύσεις στο short selling στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ύστερα από ένα δίμηνο, κάτι που βελτιώνει την ψυχολογία των επενδυτών και τη διάθεση για ρίσκο, σηματοδοτώντας την επάνοδο σε πιο… κανονικές συνθήκες, συγκριτικά με τα ακραία φαινόμενα που επικράτησαν το Μάρτιο. 

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης καταγράφουν ισχυρότατο ράλι με οδηγό τον DAX της Φρανκφούρτης που ενισχύεται 4,30%, με τον CAC 40 στο Παρίσι στο +4%, ενώ άνω του 3% κερδίζουν και πολλοί άλλοι δείκτες. 

Παράλληλα, ράλι αποφόρτισης καταγράφεται και στις αγορές των κρατικών ομολόγων, με το 10ετές της Ελλάδας να πέφτει κάτω από το 2% μετά από σχεδόν δύο μήνες, ενώ πτωτικά κινούνται και τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, σηματοδοτώντας τη μείωση του ρίσκου. 

Συνάμα, γενικευμένο ράλι ανόδου λαμβάνει χώρα σχεδόν σε όλα τα εμπορεύματα, καθώς το «άνοιγμα» των οικονομικών, η επάνοδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το άνοιγμα όλων των εργοστασίων και η επανεκκίνηση της εμπορικής κίνησης, σηματοδοτεί αλλαγή σκηνικού. 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα επανήλθε δυναμικά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, ασχέτως αν ο τζίρος – που διαμορφώθηκε στα 34,8 εκατ. ευρώ – δε δείχνει εισροή καινούριων κεφαλαίων. Η ουσία είναι ότι οι πωλητές εξοβελίστηκαν, διαβλέποντας βελτίωση της ψυχολογίας και περιθώριο αντίδρασης δεικτών και μετοχών. 

Μάλιστα, ο Γ.Δ. έκλεισε μια ανάσα από το υψηλό ημέρας που ήταν στις 609,99 μονάδες (+2,77%), ενώ όλη την ημέρα κινήθηκε σε θετική τροχιά, έχοντας χαμηλό στις 596,68 μονάδες (+0,58%) κοντά στο άνοιγμα. 

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.463,99 μονάδες με άνοδο 3,08% ενώ έφτασε έως το +3,13%, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει στις 288,55 μονάδες με άνοδο 5,77% ενώ έφτασε έως το +6,32%. Θυμίζουμε ότι η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα και έως τις 29 Μαΐου έχει να «αναμετρηθεί» με τις πωλήσεις που κάνουν κάποια χαρτοφυλάκια λόγω της αφαίρεσης τραπεζικών μετοχών από το δείκτη MSCI Global Standard. 

Από την άλλη πλευρά, βγαίνουν στηρίξεις από μετοχές εταιρειών που ανακοινώνουν καλά αποτελέσματα (ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Κρι Κρι κ.α.), ή μετοχές που έχουν άλλες επιχειρηματικές εξελίξεις όπως Lamda Development (κινητικότητα στο Ελληνικό), Aegean Airlines (ξεκίνημα δρομολογίων εξωτερικού από σήμερα), Jumbo, ΟΠΑΠ, Fourlis (άνοιγμα καταστημάτων) κ.ο.κ. 

Σήμερα στις τράπεζες ξεχώρισε η Eurobank που ενισχύθηκε κατά 11,65%, ενώ στον ευρύτερο Large Cap ξεχώρισε η ΔΕΗ με άνοδο 7%, οι Viohalco, Aegean Airlines και Μυτιληναίος με άνοδο άνω του 5%, ενώ πλέον του 3% ενισχύθηκαν οι ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Εθνική και Coca Cola HBC. 

Στον Mid Cap, ξεχώρισε με άνοδο άνω του 5% η Profile, άνω του 4% κέρδισαν οι Κρι Κρι, Κέκροπας, Intrakat και Cenergy Holdings, ενώ καλή εικόνα είχαν οι AVAX, Attica Bank, Autohellas, Quest Συμμετοχών, MIG κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 78 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 27 που υποχώρησαν. 

Άρση του short selling από αύριο 

Θυμίζουμε πως με απόφασή της η Επ. Κεφαλαιαγοράς, από αύριο Τρίτη βάζει τέλος στη δίμηνη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς κρίνει ότι δε συντρέχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στη λήψη αυτού του μέτρου.

Η απαγόρευση του short selling είχε επιβληθεί το Μάρτιο κατά το μεγάλο κύμα των ρευστοποιήσεων σε όλα τα χρηματιστήρια, από το ισχυρό σοκ της επίπτωσης του κορονοϊού στις οικονομίες, που έφερε ντόμινο πρωτοφανούς σε ταχύτητα πτώσης σ’ όλες τις αγορές του κόσμου.