Εβδομάδα διόρθωσης στο Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες

Εβδομάδα διόρθωσης στο Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πέμπτη πτωτική συνεδρίαση στις έξι τελευταίες συμπλήρωσε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Νοέμβριο να είναι έως τώρα μήνας διόρθωσης, αφομοίωσης κεκτημένων και μερικής κατοχύρωσης κερδών, ύστερα από το μεγάλο ράλι που η αγορά κατέγραψε στο πρώτο 10μηνο του 2019.

Το 5ήμερο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,78%, ο FTSE 25 έχασε 1,79%, ο τραπεζικός δείκτης -5,63%, ενώ ο Mid Cap είχε πτώση 4,62%.

Η αγορά εφόσον δεν βρήκε δυνάμεις άμεσης κατοχύρωσης της ευρύτερης περιοχής των 880-890 μονάδων, «γύρισε» χαμηλότερα δίνοντας την ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε άλλους τίτλους της μεγάλης αλλά και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει, αλλά είναι σαφές ότι απαιτούνται νέοι καταλύτες που θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν εκ νέου τους επενδυτές και να ελκύσουν νέα κεφάλαια στο σύστημα.

Ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε το 5ήμερο έως το χαμηλό των 856,61 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Τετάρτης), ενώ ο τραπεζικός κλάδος είχε χαμηλό εβδομάδας – σε κλείσιμο – στις 821,32 μονάδες επίσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Την Πέμπτη υπήρξε αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες που ενισχύθηκαν έως 5,20%, όμως ήταν καθαρά τεχνικής φύσης κίνηση και δεν είχε επενδυτικό υπόβαθρο, απόδειξη ότι την Παρασκευή ο κλάδος «βούτηξε» εκ νέου χαμηλότερα.

Ένας κύριος λόγος της αλλαγής της στάσης των επενδυτών στις τράπεζες είναι η εμφανέστατη κόπωση στο momentum που έδωσε το σχέδιο «Ηρακλής» δεδομένου ότι οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο, υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν, ενώ τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο κάθε άλλο παρά λυμένα πρέπει να θεωρούνται.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «ο αρχικός ενθουσιασμός στις τράπεζες έχει περιοριστεί και ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πως οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό κεφάλαιο ειδικού σκοπού που φέρει την ονομασία Ηρακλής. Η αδυναμία αυτή προκύπτει και από την προσπάθεια της Eurobank στο project τιτλοποίησης Cairo η οποία επίσης καθυστερεί με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα».

Εντωμεταξύ χθες, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, δεν υπήρξαν αλλαγές ελληνικού ενδιαφέροντος στην αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI).

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με τις ευρωπαϊκές αγορές να διορθώνουν ήπια σήμερα μετά τη διαρκή άνοδο του τελευταίου διαστήματος, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 864,69 μονάδες με πτώση 0,55% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 864,12 μονάδες, ενώ το υψηλό ήταν στις 870,17 μονάδες περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.145,00 μονάδες με πτώση 0,68%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 835,00 μονάδες με πτώση 2,35%, ενώ ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,52% κλείνοντας στις 1.190,40 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στα 35 εκατ. ευρώ επίδοση που ήταν μια από τις μικρότερες των τελευταίων μηνών. Οι μέσες συναλλαγές σε εβδομαδιαίο επίπεδο διαμορφώθηκα στα 63,6 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank είχε πτώση 3,63%, η Εθνική -3,03%, ενώ Eurobank και Πειραιώς υποχώρησαν κατά 1,07% και 0,67% αντίστοιχα. Στα μη τραπεζικά blue chips απώλειες άνω του 2% είχε η Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% έχασαν οι ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Cenergy Holdings, Viohalco, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ. Θετικά έκλεισαν οι Titan (+2,66%), Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ κ.λπ.
Στο χώρο του Mid Cap, μεγάλες πιέσεις 8,44% δέχτηκε ο τίτλος της MIG διακινώντας όγκο 6,59 εκατ. μετοχές, ενώ νέα συντριβή σε ποσοστό 8,31% με κλείσιμο στα 1,38 ευρώ που είναι νέα χαμηλά 10ετίας έκλεισε η MLS προβληματίζοντας εκ νέου.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα καταγράφηκε σε μετοχές όπως Μινέρβα, Newsphone, Καράτζης, ElvalHalcor, Centric, Σελόντα, Sato, Πετρόπουλος, Mevaco, Reds και Space Hellas. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Forthnet, Audiovisual, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Δρομέας, Moda Bagno, Inform Λύκος, Έλαστρον, ΑΝΕΚ και Περσεύς. Στο σύνολο της αγοράς 36 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 64 που υποχώρησαν.