Εβδομάδα κερδών στο Χρηματιστήριο υπό το φως της ΔΕΗ και των τραπεζών

Εβδομάδα κερδών στο Χρηματιστήριο υπό το φως της ΔΕΗ και των τραπεζών

Με κέρδη της τάξεως του 0,98% για τον Γενικό Δείκτη έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, με το γεγονός που κατέλυσε τη συναλλακτική δραστηριότητα να ήταν σαφώς η πολυσυζητημένη διαδικασία ΑΜΚ της ΔΕΗ.

Η έκβαση αυτής ήταν πέρα για πέρα θετική, καθώς η (υπερ)κάλυψη ανέδειξε ποιοτικά χαρακτηριστικά τόσο για την ίδια την εταιρεία και τη μελλοντική της πορεία, όσο και για τα κεφάλαια που έδειξαν ισχυρό ενδιαφέρον.

Πέραν αυτών, το κλίμα συντηρήθηκε αισιόδοξο, και  η εβδομαδιαία απόδοση δεν αποτυπώνει ακριβώς την πραγματικότητα, διότι παρατηρήθηκε ξεκάθαρα η διάθεση των επενδυτών να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Και συνυπολογίζοντας την - για άλλη μια εβδομάδα - συμπαγή συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, φαίνεται πως τα καλύτερα έπονται.

Ωστόσο, η εβδομάδα έδωσε υποαπόδοση σε σχέση με τον καταιγισμό αγορών στις διεθνείς αγορές. Με τη σημείωση ότι ο S&P 500 ετοιμάζεται να κλείσει θετικός για 15η φορά στις τελευταίες 18 συνεδριάσεις, και στις 12 τελευταίες να καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά, η ως άνω αναφερθείσα εβδομαδιαία απόδοση του Δείκτη (FTSE 25 +1,13%) φαντάζει...πτωχή.

Η γενεσιουργός αιτία της απόκλισης αυτής είναι η αδυναμία να βγουν νέες αγοραστικές θέσεις για να οδηγήσουν τον Δείκτη άνω των 910 μονάδων όπου ταλαιπωρήθηκε όλη την εβδομάδα. Και αυτό, διότι η δέσμευση των - πολλών - χρηματικών κεφαλαίων για την αθρόα συμμετοχή στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, τελικά άφησε το ΧΑΑ να τρέχει «στον αυτόματο». Και ενώ δεν ακολούθησε σε ποσοτικούς όρους την επέλαση των ξένων επενδυτών, η αίσθηση που άφησε ήταν σαφώς θετική.

Στο ταμπλό, ΕΤΕ και Eurobank μπήκαν και σε νέα υψηλά έτους χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, αμφότερες με το μέρισμα, αν έρθει, να είναι λαχταριστό καρότο για τους μετόχους και με την πρώτη να προεξοφλεί την επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI και την εισροή κεφαλαίων.

Αξιόλογη και η συμπεριφορά των μετοχών «mezz», με την Cairomezz ειδικότερα να λύει επιτέλους την πολύμηνη συσσώρευση. Και μάλιστα, ήταν και από τους πρωταθλητές σε εβδομαδιαία απόδοση με +22,66%.

Τέλος, ο Δείκτης πάτησε στη στήριξη των 903 μονάδων παραμένοντας σε ανοδικό βραχυπρόθεσμο momentum, με τον στόχο να είναι οι 923.