Εικόνα εγκατάλειψης στο Χ.Α., αρνητικό ρεκόρ τζίρου 20ετίας

Εικόνα εγκατάλειψης στο Χ.Α., αρνητικό ρεκόρ τζίρου 20ετίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πρωτοφανής εικόνα εγκατάλειψης σήμερα Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση που – όπως δείχνει – οδεύει για αρνητικό ρεκόρ συναλλαγών τουλάχιστον των τελευταίων είκοσι ετών!

Πρόκειται για μια κατάσταση που ασφαλώς προβληματίζει ολόκληρη την επενδυτική κοινότητα, τη διοίκηση του Χ.Α., τις χρηματιστηριακές εταιρείες αλλά και τους επενδυτές.

Τέτοιοι τζίροι, ασφαλώς και δεν καθιστούν… βιώσιμη μια αγορά, δεν μπορούν να στηρίξουν εφτά ώρες συνεδρίασης, ούτε μπορούν να στηρίξουν την πλειονότητα των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα στο Χ.Α.

Όπως εξελίσσεται η κατάσταση με τη μείωση όγκων και τζίρων, καθίσταται δομικό πρόβλημα για τον όμιλο ΕΧΑΕ, ενώ – αν συνεχιστεί – ασφαλώς θα φέρει νέα «κανόνια» στο χώρο των μελών του Χρηματιστηρίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις μετοχές του FTSE 25 (Aegean Airlines, ΟΛΠ, Fourlis και ΕΥΔΑΠ) διακίνησαν όγκο μικρότερο από 5.000 τεμάχια! Σπάνιο αρνητικό ρεκόρ, ειδικά για το χώρο των μετοχών του FTSE 25. Αρνητικό ρεκόρ, που φαίνεται πως θα σπάσει σήμερα…

Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας, με τη μεγάλη καταστροφή της πυρκαγιάς που «χτύπησε» την Αττική - όπου ήδη υπάρχουν καταμετρημένοι 80 νεκροί - κάθε άλλο παρά διάθεση για επενδύσεις, μετοχές, κέρδη και αγοραπωλησίες ευνοούσε.

Το να χτυπιέται ο κεντρικός νομός της χώρας τόσο αδυσώπητα και τόσο καταστροφικά, φέρνοντας μέσα σε ελάχιστες ώρες ανείπωτη και πρωτοφανή στα χρονικά καταστροφή, ασφαλώς και είναι ένα θέμα που αφορά και το επενδυτικό περιβάλλον αλλά και την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική κατάσταση.

Μιλάμε για τον πιο... πλούσιο νομό της χώρας, όπου φιλοξενεί περίπου το μισό πληθυσμό της Ελλάδας και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγικής της δύναμης. Ασχέτως με τις ευθύνες, που είναι πολλές, αυτό που έγινε είναι ένα καίριο πλήγμα με ανυπολόγιστη δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες.

Η αδυναμία ή η ανικανότητα της πολιτείας, των αρμόδιων φορέων και των υπηρεσιών του κράτους να παρέμβουν και να βάλουν αναχώματα μπροστά σ'' αυτή την καταστροφή, θα μείνει μνημείο – δυστυχώς – για τις επόμενες δεκαετίες. Και αυτό χωρίς καμιά – μα καμιά – διάθεση πολιτικής «εκμετάλλευσης» ή άλλου είδους πολιτικής αντιπαράθεσης.

Στάση και αναμονή και στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέρα από αυτές τις συνθήκες που ασφαλώς επηρεάζουν μόνο την ελληνική αγορά, αξίζει να σημειωθεί πως εικόνα συσσώρευσης, σταθεροποίησης, μείωση επενδυτικών πρωτοβουλιών και στάσης αναμονής υπάρχει και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σ' ότι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια απολύτως ρηχή και χωρίς στίγμα συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 754 μονάδες με άνοδο 0,53%, ενώ η αξία συναλλαγών φτάνει μόλις στα 2,5 εκατ. ευρώ!

Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινείται ανοδικά, αλλά με όγκους και τζίρους που δεν αντέχουν σε κριτική, καθώς αρκετοί τίτλοι έχουν διακινήσει λιγότερα από 1.000 τεμάχια. Κέρδη άνω του 1% στον Large Cap έχουν τίτλοι όπως Μυτιληναίος, Alpha Bank, Aegean Airlines και Lamda Development, ενώ μικρότερη άνοδο σημειώνουν μετοχές όπως ΟΤΕ, Τιτάν, Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Coca Cola HBC, Viohalco, ΑΔΜΗΕ και Fourlis.

Πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει με άνοδο 6,48% η Attica Bank, κέρδη άνω του 1% έχει η J&P Άβαξ όμως και εδώ οι κινήσεις είναι με μηδαμινούς όγκους και πολλά μπορούν να αλλάξουν στη συνέχεια. Στο σύνολο της αγοράς, 33 μετοχές ενισχύονται, έναντι 26 που υποχωρούν.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς