Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ – Στήριξη από Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Alpha

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ – Στήριξη από Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Alpha

Με τις διεθνείς αγορές σε γενικευμένη διόρθωση, το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας έκλεισε με ελεγχόμενες απώλειες πλησίον των 680 μονάδων με φόντο την άκρως επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκει ισχυρές στηρίξεις από Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Πειραιώς. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 678,68 μονάδες με διόρθωση 0,70%, έχοντας υψηλό ημέρας στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στις 688,67 μονάδες (+0,76%) και χαμηλό στις 676,14 μονάδες (-1,07%) στις 12:20 μ.μ. 

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.641,20 μονάδες με πτώση – διόρθωση 0,65% και συνολική διακύμανση 1,97%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 390,87 μονάδες με άνοδο 2% και συνολική διακύμανση 5,76%. Η αγορά, μετά το ράλι όλου του προηγούμενου διαστήματος είχε – και έχει – περιθώρια διόρθωσης και αποφόρτισης, ώστε να συγκεντρωθούν δυνάμεις για την υπέρβαση και της ζώνης των 700 μονάδων. 

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90,2 εκατ. ευρώ με τα 46,36 εκατ. ευρώ (δηλαδή άνω του 50%) να διακινούνται στις τράπεζες, με την Alpha Bank να δεσπόζει σε όλη την αγορά με τζίρο 19,1 εκατ. ευρώ, τη Eurobank να διακινεί 11,5 εκατ. ευρώ και την Εθνική 11 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος έχει έρθει με δύναμη ξανά στο προσκήνιο ενώ οι υψηλοί όγκοι και τζίροι, δείχνουν ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν επανέλθει εκ νέου στον κλάδο. Θυμίζουμε ότι στις δώδεκα συνεδριάσεις από τις 21 Μαΐου ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κοντά στο 47%, έχοντας απομακρυνθεί από το ιστορικό χαμηλό των 263,87 μονάδων που βρέθηκε (ενδοσυνεδριακά) στις 22/5. 

Λόγω του momentum που έδωσε η άκρως επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις αγορές, το Χ.Α. είχε πολύ καλύτερη εικόνα έναντι των διεθνών αγορών, που κινούνται διορθωτικά. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ύστερα από το πρόσφατο ράλι και ειδικά μετά την εκτόξευση της περασμένης εβδομάδας βρέθηκαν σε υπεραγορασμένα επίπεδα, χάνοντας σήμερα έως 2,06%, ενώ και οι τρεις δείκτες της Wall Street διορθώνουν σήμερα. 

Το Χ.Α. λοιπόν έλαβε ώθηση την επιτυχημένη έκδοση του νέου 10ετους ελληνικού ομολόγου, με την ζήτηση να ξεπερνά τα 15,5 δισ. ευρώ, ενώ το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 1,55% με την Ελλάδα να αντλεί 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ισχυρότερο μέρος της ζήτησης εκδηλώθηκε από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η επιτυχία της έκδοσης, επιβεβαίωσε ότι το timing ήταν ιδανικό, ύστερα και από την κατακόρυφη πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με το κόστος δανεισμού να έχει υποχωρήσει περίπου 65% από τα μέσα Μαρτίου! 

Κατά τα λοιπά, ισχυρή στήριξη σήμερα στο Γ.Δ. ώστε να κρατηθεί πλησίον των 680 μονάδων έδωσαν μετοχές όπως Ελλάκτωρ +6,89%, ΟΠΑΠ +4,30%, Alpha Bank +4,03% και Πειραιώς +3,15%, ενώ διορθωτικά κινήθηκαν μετοχές όπως ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Aegean Airlines, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Coca Cola HBC, Viohalco, Τιτάν, Lamda Development, ΟΛΠ και ΕΛΠΕ. 

Στο χώρο του Mid Cap πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Intrakat, Κρι Κρι, Cenergy Holdings, AVAX, Ικτίνος, Intracom Holdings, Profile, ΙΑΣΩ, Πλαστικά Θράκης και Κέκροπας, ενώ κέρδη είχαν οι MIG, ΟΛΘ, Attica Bank, Intralot κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 71 μετοχές υποχώρησαν έναντι 42 που είχαν άνοδο. 

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα 

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. μετά το ράλι +14% που έκανε στις 14 τελευταίες συνεδριάσεις από 19 Μαΐου, είναι εύλογο να παρουσιάζει και κάποια σημάδια κόπωσης, λόγω και της εύλογης κατοχύρωσης κερδών. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου, ήτοι τα επίπεδα των 677 – 684 μονάδων.

Παράλληλα, οι ταλαντωτές οδεύουν προς υπερτιμημένες ζώνες οι οποίες συμπίπτουν με τα επίπεδα των 700 μονάδων. Αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει αυτή την ζώνη τιμών το επόμενο πεδίο ισχυρής προσφοράς βρίσκεται στην ζώνη 720 – 725 μονάδων όπου υπάρχει εκ νέου καθοδικό χάσμα από την συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου». 

«Επομένως», σημειώνει ο αναλυτής, «θα αναμέναμε το ανοδικό σενάριο βραχυπρόθεσμα να δοκιμάζει την ζώνη των 690-700 μονάδων και εν συνεχεία να διορθώνει συντηρητικά αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές. Από το μέγεθος της διόρθωσης θα εξαχθούν συμπεράσματα για την εξάντληση της δυναμικής της ανόδου στην παρούσα φάση και αν η αγορά θα μπει σε κύκλο συσσώρευσης πριν την νέα ανοδική της απόπειρα». 

Ο ίδιος επισημαίνει πως για να κάνει την υπέρβαση το ΧΑ και να κινηθεί προς τη ζώνη των 800 μονάδων θα απαιτηθούν αυξημένες συναλλαγές και ευρύτερη δραστηριοποίηση δυνάμενων, «καθώς στο καθοδικό οίστρο του τέλους Φεβρουαρίου και του πρώτου δεκαήμερου του Μαρτίου υπήρξαν 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις όπου το ΧΑ έκανε συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ. 

Οι αγοραστές θα έχουν δύσκολο έργο στην διάσπαση της εν λόγω ζώνης καθώς, εκτός από τα εγκλωβισμένα κεφάλαια θα κληθούν να απορροφήσουν και τους κερδισμένους των δύο προηγούμενων μηνών.