«Επανάσταση» στις τραπεζικές συναλλαγές μέσω blockchain
Shutterstock
Shutterstock

«Επανάσταση» στις τραπεζικές συναλλαγές μέσω blockchain

Το ότι η τεχνολογία blockchain θα… απεγκλωβιζόταν κάποια στιγμή από τα στενά όρια των κρυπτονομισμάτων για να αλλάξει μια για πάντα τις παγκόσμιες συναλλαγές ήταν κάτι που αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης από τότε που μπήκε στη ζωή μας το νέο αυτό ψηφιακό οικοσύστημα. Αρχικά η blockchain παρουσιάστηκε ως «εχθρός» του τραπεζικού συστήματος αλλά στη συνέχεια έγινε σύμμαχος. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη άνοδο των crypto έως σήμερα, τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης της blockchain άρχισαν να εξελίσσονται σε εργαλεία για τον παραδοσιακό τραπεζικό κλάδο, με επίκεντρο τη διεκπεραίωση συναλλαγών.

Τώρα, όλα δείχνουν ότι ήρθε η στιγμή να γίνουν τα πρώτα δειλά βήματα για να μπουν οι συναλλαγές –και το παγκόσμιο εμπόριο– στην εποχή της τεχνολογίας blockchain. Στις ΗΠΑ, η Citibank κάνει την αρχή με μία πιλοτική υπηρεσία για θεσμικούς πελάτες που αξιοποιεί την blockchain και τα «έξυπνα συμβόλαια» στο πεδίο των ψηφιακών assets. Πιο απλά, η υπηρεσία «Citi Token» υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαχειρίζονται τις καταθέσεις των πελατών τους. 

Στην ουσία, η αμερικανική τράπεζα μετατρέπει τις καταθέσεις των θεσμικών πελατών της σε tokens με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη – μέσω του αποκεντρωμένου συστήματος. Μέσα σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα και με μικρότερο κόστος από τις παραδοσιακές διατραπεζικές μεταφορές, μία επιχείρηση θα μπορεί να στέλνει χρήματα σε όλο τον κόσμο με την υπηρεσία να είναι διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. 

Είναι σαν να μετατρέπονται τα χρήματα σε crypto για να αξιοποιείται το αποκεντρωμένο σύστημα και μετά να επανέρχονται στην αρχική τους μορφή, πριν καταλήξουν στον αποδέκτη τους. 

Η υπηρεσία Citi Token αξιοποιεί τα «έξυπνα συμβόλαια» για να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες μεταφοράς κεφαλαίων, δείχνοντας ότι δυνητικά μπορούν να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και σε άλλες λειτουργίες. Στο εγγύς μέλλον, λοιπόν, η πιλοτική σήμερα υπηρεσία της Citi θα μπορούσε να γίνει νόρμα, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά ή και να εξαλειφθούν οι περιορισμοί, οι προμήθειες και οι χρόνοι στις διασυνοριακές μεταφορές κεφαλαίων.

Αυτό θα συμβεί, μάλιστα, χωρίς να κυριαρχήσουν τα crypto, αλλά μέσω του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα εκμεταλλευτεί τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η blockchain. Η πρώτη δοκιμή της υπηρεσίας έγινε με τον ναυτιλιακό κολοσσό Maersk, ενώ η ψηφιοποιημένη υπηρεσία μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και για την έκδοση και αποστολή τραπεζικών εγγυήσεων και ενέγγυων πιστώσεων στο εμπόριο. 

Και μόνο το γεγονός ότι κάποια στιγμή στο μέλλον οι μεταφορές εμβασμάτων και οι τραπεζικές εγγυήσεις θα είναι διαθέσιμες κάθε δευτερόλεπτο και παντού, είναι αρκετό για να γίνει αντιληπτός ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η σωστή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Η τεχνολογία blockchain επιτρέπει τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου συστήματος που κάνει πιο εύκολο για τις τράπεζες να εστιάσουν σε άλλες δραστηριότητες πέρα από την παρακολούθηση των συναλλαγών πληρωμών. Ενδεχομένως η πιο εντυπωσιακή πτυχή της blockchain είναι ότι επιτρέπει τη μετάδοση πληροφοριών και τη μεταφορά αξίας με αξιόπιστο τρόπο αλλά χωρίς να απαιτείται ένα ενδιάμεσο τρίτο μέρος. Υπόσχεται με άλλα λόγια ένα διαφανές λογιστικό σύστημα που μειώνει το κόστος και την ταχύτητα των συναλλαγών

Όπως σημείωσε η αμερικανική τράπεζα, οι τεχνολογίες των digital assets έχουν τη δυναμική να αναβαθμίσουν το ρυθμιζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες όπως η blockchain σε υφιστάμενα νομικά εργαλεία και καθιερωμένα ρυθμιστικά πλαίσια. Η ανάπτυξη των Citi Token Services αποτελεί μέρος της προσπάθειας του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος να παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες νέας γενιάς, συνεχείς και σε πραγματικό χρόνο, κάνοντας την αρχή από τους θεσμικούς πελάτες.