Επενδυτική στρατηγική: Πού εστιάζουν οι δύο υποψήφιοι και ποιοι κλάδοι ευνοούνται
AP
AP
Εκλογές ΗΠΑ

Επενδυτική στρατηγική: Πού εστιάζουν οι δύο υποψήφιοι και ποιοι κλάδοι ευνοούνται

Μετά τις μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ο βασικός καταλύτης που έχουν οι αγορές ως το τέλος του έτους είναι οι αμερικανικές εκλογές που είναι διεξαχθούν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου. Η επικράτηση του Δημοκρατικού ή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα ευνοήσει διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους και θα επηρεάσει σημαντικά τις αγορές εμπορευμάτων και συναλλάγματος.

Επί του παρόντος, η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, Καμάλα Χάρις, έχει οριακό προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των στοιχηματικών αγορών και τις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Η απόδοσή της κατά τη διάρκεια του προεδρικού debate στις 10 Σεπτεμβρίου συνέβαλε σε αυτό το προβάδισμα, ωστόσο, το 2016, ο Τραμπ σε μια παρόμοια δημοσκοπική συγκυρία ξεπέρασε τις προβλέψεις και νίκησε τα προγνωστικά. Ως εκ τούτου η διαφορά μπορεί να θεωρηθεί οριακή και το αποτέλεσμα ακόμα αμφίρροπο. 

Μια άλλη παράμετρος των εκλογών είναι ο έλεγχος της Γερουσίας και του Κογκρέσου που είναι το νομοθετικό όργανο των ΗΠΑ. Επί του παρόντος, η Βουλή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, ενώ η Γερουσία έχει την πλειοψηφία των Δημοκρατικών. Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο, παρατηρείται συνεχώς από το 1980 με δύο εξαιρέσεις όπου τα κόμματα πήραν και τα δύο σώματα (2016 και 2020). Η διαίρεση στα δύο σώματα και η επικράτηση διαφορετικών κομματικών σχηματισμών εμποδίζει την ικανότητά να εφαρμοστούν οι προγραμματικές πολιτικές ή δημιουργεί καθυστερήσεις σε νομοθετήματα με πιθανό οικονομικό αντίκτυπο.

Τι έχουν πει ως τώρα οι δύο υποψήφιοι:

Ο Τραμπ έχει εξαγγείλει ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 60% ή ακόμα και υψηλότερο εάν επανεκλεγεί. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική ανάπτυξης εταιρειών εκτός των ΗΠΑ και θα μπορούσε να ωθήσει άλλες χώρες να απαντήσουν ανάλογα ή να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους για να αντισταθμίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο αυτών των δασμών. Η πιθανότητα αύξησης των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές θα μπορούσε να επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

Οι εταιρείες ημιαγωγών, οι κατασκευαστές μπαταριών, οι παραγωγοί ηλιακών κυψελών, οι προμηθευτές σπάνιων ορυκτών και οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων είναι οικονομικοί κλάδοι που θα επηρεάζονταν αρνητικά, το ίδιο ισχύει και για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη λιανική και η βασική χώρα προέλευσης των προϊόντων τους είναι η Κίνα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερο πληθωρισμό, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων. Οι νίκες σε Κογκρέσο και Γερουσία θα μπορούσαν να αυξήσουν το βαθμό ελευθερίας σε ότι αφορά τη δημοσιονομική επέκταση το οποίο σημαίνει υψηλότερες δαπάνες, χαμηλότερους φόρους και αυξανόμενο χρέος. Αυτό το σενάριο πιθανότατα θα ενίσχυε το δολάριο ΗΠΑ λόγω των αυξημένων προσδοκιών για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και των υψηλότερων επιτοκίων.

Μια νίκη των Δημοκρατικών, είτε μερική είτε πλήρη, πιθανότατα θα σήμαινε τη συνέχιση των πολιτικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την ήπια αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ. Η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να επιδιώξει μικρότερη δημοσιονομική επέκταση από τον Τραμπ, και πιθανότατα μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης. Επιπλέον, ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί, οδηγώντας σε χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια, τα οποία είναι γενικά αρνητικά για το αμερικανικό νόμισμα και τις βασικές του ισοτιμίες. 

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την αύξηση των φόρων για τις εταιρείες και τα υψηλά εισοδήματα. Η βασική εστίαση του οικονομικού προγράμματος θα είναι στους φόρους, τους κανονισμούς, τη βιομηχανική πολιτική, το εμπόριο και την ενεργειακή μετάβαση. Τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά θα μπορούσαν να ωφεληθούν στην περίπτωση νίκης και στις δύο Βουλές καθώς τα μεσαία εισοδήματα θα τύχουν μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές.

Επίσης, είναι πιθανό να δούμε τη συνέχιση των δαπανών καθαρής ενέργειας και των φορολογικών εκπτώσεων για τα ηλεκτρικά οχήματα. Παράλληλα ωφελημένες εκτός από τις ΑΠΕ φαίνεται ότι θα είναι οι εταιρείες αποθήκευσης ενέργειας, τα δίκτυα και οι προμηθευτές μπαταριών. Ο αυξημένος ρυθμιστικός έλεγχος και τα αντιμονοπωλιακά μέτρα ενδεχομένως να υποστηρίξουν περισσότερο μικρομεσαίες τεχνολογικές εταιρίες.

Τέλος, οι Δημοκρατικοί, σε μια προσπάθεια να τονώσουν την αγορά κατοικίας, προτείνουν κάποια φορολογικά κίνητρα για την αγορά πρώτης κατοικίας με κάποιο αντίκτυπο και στον κατασκευαστικό κλάδο. Στον αντίποδα, ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα μπει σε φάση αυστηροποίησης των ρυθμιστικών κανόνων ενώ και ο φαρμακευτικός τομέας ενδέχεται να υποστεί την επίδραση της μείωσης του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ τάσσεται υπέρ της επέκτασης των φορολογικών περικοπών, οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν τομείς που ήδη έχουν υψηλό συντελεστή φορολογίας, ενώ ενισχύονται σχεδόν όλοι οι τομείς που συνδέονται με την κατανάλωση. Μια δεύτερη θητεία Trump θα ήταν θετική για συμβατικές μορφές ενέργειας ενώ έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι ρυθμιστικοί κανόνες που αφορούν τις τράπεζες και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να χαλαρώσουν. Επισημαίνεται, πάντως, ότι παρά τους εμπορικούς πολέμους με την επιβολή δασμών στην πρώτη θητεία του Τράμπ, η οικονομία είδε σταθερή ανάπτυξη, ιστορικά χαμηλή ανεργία και σταθερούς ρυθμούς πληθωρισμού.

Απομένουν 40 ημέρες για να μάθουμε το αποτέλεσμα των εκλογών σε μια μάχη που έχει ανατροπές και πολύ σασπένς. Όσο θα πλησιάζουμε προς την ημερομηνία οι αγορές θα τείνουν να αξιολογούν όλο και περισσότερο τις δημοσκοπικές τάσεις και την προοπτική επικράτησης ενός εκ των δύο υποψηφίων. Και οι αμερικανικές εκλογές έχουν μια ιδιαιτερότητα που κάνει την πρόβλεψή τους πολύ πιο δύσκολη από τις εκλογές που διεξάγονται στην Ευρώπη: Το σύστημα είναι τέτοιο που μπορεί ένας υποψήφιος να πάρει τους περισσότερους ψήφους και τελικά να χάσει τις εκλογές.

Εκλογές στις ΗΠΑ 2024 – Τι ποσοστά δίνουν οι στοιχηματικές εταιρίες

ΜΕΣΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ Harris (D) Trump (R) Διαφορά
Μέσος Όρος 11-23 Σεπ. 49.2 47.1 Harris+2.1

CNN*

19 – 22 Σεπ. 48 47 Harris+1

Quinnipiac

19 – 22 Σεπ. 48 48 Tie

Reuters/Ipsos

21 – 23 Σεπ. 50 44 Harris+6

CBS News

18 – 20 Σεπ. 52 48 Harris+4

Morning Consult

20 – 22 Σεπ. 50 45 Harris+5

Rasmussen Reports

12 – 18 Σεπ. 47 49 Trump+2

NBC News

13 – 17 Σεπ. 49 44 Harris+5

FOX News

13 – 17 Σεπ. 50 48 Harris+2

GWU/HarrisX

14 – 16 Σεπ. 51 49 Harris+2

NY Times/Siena

11 – 16 Σεπ. 47 47 Tie

Πηγή: www.realclearpolling.com