Επιχείρηση ανάκαμψης στις ευρωαγορές μετά το sell-off

Επιχείρηση ανάκαμψης στις ευρωαγορές μετά το sell-off

Να διαγράψουν μέρος των μεγάλων χτεσινών απωλειών στο χειρότερο sell-off του 2021 επιχειρούν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στις σημερινές συναλλαγές τους, με τους φόβους για τις επιπτώσεις από το νέο κύμα της πανδημίας που εκδηλώνεται παγκοσμίως να δείχνουν ότι έχουν μετριαστεί, ενώ το κλίμα ενισχύεται από μερικά ακόμα θετικά εταιρικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,5% και κινείται στις 446,36 μονάδες, με τις πρώτες ύλες να ηγούνται της ανόδου με κέρδη περίπου 1,7%.

Παρομοίως, ο γερμανικός DAX διαπραγματεύεται στις 15.183 μονάδες με άνοδο 0,3%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,8% κινούμενος στις 6.343 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει άνοδο 0,55% κινούμενος στις 6.881 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,44% και βρίσκεται στις 8.332 μονάδες, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB ο οποίος αφότου διέγραψε άνοδο 1% περνώντας σε αρνητικό έδαφος πλέον ενισχύεται ξανά και κινείται 24.000 μονάδες με +0,16%.

Μεταξύ των κλάδων που βγάζουν θετική αντίδραση έπειτα από το χτεσινό sell-off βρίσκονται οι εταιρείες εξορύξεων, αφότου ο Όμιλος BHP και η Anglo American ανακοίνωσαν αισιόδοξους αριθμούς παραγωγής.

Παράλληλα, στήριξη στις σημερινές συνεδριάσεις δίνει η μετοχή της UBS που ενισχύεται κατά περίπου 4%, έπειτα από το άλμα σχεδόν 63% στα καθαρά της έσοδα το β' τρίμηνο που ανακοίνωσε, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Παρόλο που η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης και αναμένουμε η ευρωπαϊκή ανάπτυξη να κορυφωθεί το καλοκαίρι, συνεχίζουμε να προτιμούμε τα risk assets σε ορίζοντα 12μήνου», αναφέρουν οι αναλυτές της BCA Research σε σημείωμά τους.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα παράδειγμα στο ζήτημα - οι εμβολιασμοί σε ευρεία κλίμακα διατηρούν χαμηλά τα ποσοστά νοσηλείας στη χώρα παρά το απότομο άλμα στα κρούσματα. Έτσι, ο αντίκτυπος της παραλλαγής Δέλτα στην αγορά μπορεί τελικά να αποδειχθεί φευγαλέος στις ανεπτυγμένες οικονομίες», προσθέτουν.

Σημειώνεται ότι easyJet ενισχύεται κατά 2,4% αφού ενημέρωσε ότι σκοπεύει να πετάξει με το 60% της προ-πανδημικής της πληρότητας την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Πάντως, ο ευρωπαϊκός δείκτης ταξιδιών και αναψυχής έχει υποχωρήσει απότομα από τα υψηλά ρεκόρ του Απριλίου, καθώς οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον τουρισμό δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την άνοδο των κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο και τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους κανονισμούς για τα ταξίδια.

Πηγή γραφήματος: Reuters

Στα υπόλοιπα εταιρικά νέα της ημέρας, η νορβηγική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telenor σημειώνει άνοδο 2,6% αφότου αναβάθμισε το outlook της για το έτος.

Αντίθετα, ο γαλλικός όμιλος οινοπνευματωδών ποτών Remy Cointreau υποχωρεί κατά 1,5%, παρόλο που είδε τις πωλήσεις των βιολογικών προϊόντων του στο πρώτο τρίμηνο να διπλασιάζονται όταν άνοιξαν ξανά μπαρ και εστιατόρια στην Ευρώπη.

Η σουηδική Volvo υποχωρεί κατά 3,8% καθώς προειδοποίησε για περαιτέρω διακοπές παραγωγής φέτος λόγω έλλειψης μικροτσίπ, όπως και ο κατασκευαστής οικιακών συσκευών Electrolux που πραγματοποιεί βουτιά 8,8% αφότου ανακοίνωσε χαμηλότερα από το αναμενόμενο λειτουργικά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε ότι τα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας θα επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες.

Σε γενικότερο πλαίσιο πάντως, αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη για τις εταιρείες του Stoxx 600 θα είναι αυξημένα κατά 108,6% στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της Refinitiv IBES, καθώς τα μέτρα λόγω πανδημίας ήταν λιγότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.