Επιστροφή πωλητών σε τράπεζες – FTSE και νέα πτώση στο Χ.Α.

Επιστροφή πωλητών σε τράπεζες – FTSE και νέα πτώση στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κλείνοντας για 9η συνεδρίαση πτωτικά στις έντεκα τελευταίες, το ελληνικό χρηματιστήριο πιστοποίησε για ακόμη μια φορά το πόσο ευάλωτο και «ρηχό» μπροστά στα διεθνή τεκταινόμενα είναι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την περίπτωση που συνεχιστεί ή επιταχυνθεί η πτωτική «καταιγίδα» και το 2019. 

Μετά το -2,05% της χθεσινής συνεδρίασης, σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 625,31 μονάδες με νέες απώλειες 1,06% κλείνοντας για άλλη μια φορά κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 623,20 μονάδες, ενώ το υψηλό ήταν στις 633,37 μονάδες.

Το διεθνές κλίμα, ασχέτως με τη σημερινή μίνι σταθεροποίηση στην Ευρώπη και την προσπάθεια μερικής ανάκαμψης στη Wall Street, είναι απολύτως διαταραγμένο, εν μέσω πύκνωσης των «φωνών» ότι το παγκόσμιο momentum είναι κοντά στο να γυρίσει σε… bear market.

Ο προβληματισμός διεθνώς είναι έντονος καθώς συνδυαστικά με όλα τα γνωστά μεγάλα θέματα (Ιταλική κρίση, Brexit, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας), «φουντώνει» η ανησυχία για οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη και κόπωση σε πολλά επίπεδα.

Η χθεσινή αρνητική προειδοποίηση της εταιρείας διαδικτυακής λιανικής μόδας, της Βρετανικής Asos για «σημαντική επιδείνωση» στην εμπορική κίνηση του Νοεμβρίου, προκάλεσε πτώση 35% στην εν λόγω μετοχή, μεταγγίζοντας και ντόμινο ανησυχίας ότι οι πωλήσεις σε όλο τον κλάδο τα Χριστούγεννα δε θα είναι οι αναμενόμενες.

Σε εγχώριο επίπεδο, οι αντικρουόμενες εκθέσεις διεθνώς οίκων για τις τράπεζες προκάλεσαν σύγχυση, όμως το γεγονός ότι η Fitch εξέφρασε τις ανησυχίες της, έφεραν νευρικότητα, ανησυχία και νέες πωλήσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha Bank υποχώρησε κατά 4,57%, η Εθνική έχασε 3,66%, η Πειραιώς -2,35% και η Eruobank -1,60%.

Στο χώρο των blue chips, στήριξη στο Γ.Δ. έδωσαν μετοχές όπως Motor Oil +4,12%, Μυτιληναίος +2,11%, ΕΛΠΕ +1,88%, Jumbo +1,94% και Aegean Airlines +1,81%. Στον αντίποδα, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση μετοχές, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, που έχασαν από 3,43% και 3,35% αντίστοιχα, έχοντας σημαντική ευθύνη για την πτώση του Γενικού Δείκτη.

Σημαντικές πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν επίσης οι ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Viohalco, Grivalia Properties, ΟΛΠ και Fourlis.

Στον Mid Cap καλή ανοδική κίνηση έκανε η Νηρέας (+4,23%), ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Ικτίνος, Intracom Holdings, Intacom Κατασκεύες, MIG, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ελλάκτωρ, Πλαίσιο Computers και Intralot.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Αλουμύλ, Pasal, ΑΝΕΚ, Κρέτα Φάρμ, Paperpack, Unibios, Newsphone, Μπήτρος, Audiovisual, Forthnet, Profile, Σελόντα και Δρομέας. Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Lavipharm, Μοτοδυναμική, Frigoglass, Κέκροπας, ΕΛΒΕ και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς 39 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 61 που υποχώρησαν.