Επιστροφή του φόβου διεθνώς, έφερε ισχυρή πτώση στο ΧΑ

Επιστροφή του φόβου διεθνώς, έφερε ισχυρή πτώση στο ΧΑ

Τη γενικευμένη πτώση – διόρθωση των διεθνών αγορών ακολούθησε την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον προβληματισμό να επιστρέφει υπό το φόβο νέων lockdown αλλά και τη διαφαινόμενη εμπλοκή στο ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. της Κομισιόν, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 644,90 μονάδες με πτώση 2,68%, με το τζίρο στα 70 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν φόβοι για δεύτερο κύμα κρουσμάτων του Covid-19 με τους επενδυτές να φοβούνται νέες περιπτώσεις lockdown με ότι συνεπάγεται αυτό για τις καταστροφικές επιπτώσεις σε αγορά εργασίας, στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις και στην κατανάλωση.

Ήταν η δεύτερη διαδοχική έντονα πτωτική συνεδρίαση καθώς χθες ο Γ.Δ. είχε υποχωρήσει κατά 2,36%, ενώ την Τρίτη είχε χάσει 0,70%, κάτι που ανεβάζει τις απώλειες στη διόρθωση του τριημέρου στο -5,64% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Πάντως, το θετικό στοιχείο ήταν ότι η ισχυρή σημερινή πτώση ήρθε με μειωμένες γενικά συναλλαγές συγκριτικά με όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κάτι που μαρτυρά πως δεν υπήρξε διάθεση να «σηκωθούν» σημαντικά κεφάλαια από την αγορά. Πιο αναλυτικά, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ, με τα 33,2 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Βεβαίως, ο τζίρος των 70 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά μικρός είναι για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, όμως συγκριτικά με το «χτίσιμο» θέσεων των προηγούμενων ημερών, είναι αρκετά μικρότερος.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.557,48 μονάδες με απώλειες 3,04%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως και 3,75%, ενώ το τελευταίο τριήμερο διορθώνει σε ποσοστό 5,72%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 347,95 μονάδες με πτώση 6,26%, ενώ θυμίζουμε ότι την Τετάρτη υποχώρησε κατά 5,04%, χάνοντας το διήμερο 10,98%.

Η αγορά επηρεάστηκε σχεδόν αποκλειστικά από το διεθνές κλίμα και κυρίως από την αλλαγή πλεύσης πολλών ισχυρών χαρτοφυλακίων, που βλέπουν εμπλοκή στο μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης της Κομισιόν, που άλλωστε ήταν και ο κεντρικός καταλύτης που έφερε την πρόσφατη γενικευμένη ανοδική κίνηση.

Στην Ε.Ε. πληθαίνουν τα «βέτο» καθώς χώρες όπως Ουγγαρία, Τσεχία και Βέλγιο είναι οι νέες χώρες που έρχονται να προστεθούν στις Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία, που εγείρουν ενστάσεις για την πρόταση της Κομισιόν των 750 δισ. ευρώ. Οι χώρες αυτές ζητούν να μειωθεί το ποσό των 750 δισ. ευρώ και να αυστηριοποιηθούν οι όροι για τις χώρες του νότου.

Κάποιοι αναλυτές μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των χωρών που έχουν ενστάσεις αναμένεται να αυξηθεί, καθώς μπαίνουμε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων των χωρών-μελών με την Κομισιόν. Άλλωστε, στο χθεσινό Ecofin (όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ), επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά, ότι δεν αναμένεται συμφωνία συντόμως.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και με το βάρος των δυσμενών προειδοποιήσεων της Fed, οι ευρωπαϊκές αγορές από το πρωί «κλείδωσαν» έντονα πτωτικά, με τις δύο μεγάλες αγορές του ευρωπαϊκού νότου, Μιλάνου και Μαδρίτης, να υποχωρούν περισσότερο χάνοντας αυτή την ώρα άνω του 4%! Πιο αναλυτικά, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 4,53%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 είναι στο -4,37%! Παράλληλα, απώλειες άνω του 3% καταγράφουν ο DAX της Φρανκφούρτης αλλά και ο CAC 40 του Παρισιού, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 3,09%.

Επίσης, σε κλίμα γενικευμένης οπισθοχώρησης κινούνται και οι τρεις δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει κοντά στις 1000 μονάδες ή ποσοστό 3,64% και τον S&P 500 στο -3,02%.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το… μικρό, περιφερειακό ελληνικό χρηματιστήριο θεωρητικά είχε καλύτερη εικόνα έναντι των υπολοίπων αγορών του ευρωπαϊκού νότου, αλλά αυτό μάλλον ήταν συμπτωματικό και άνευ ουσίας. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει ουσιαστική εμπλοκή στο πρόγραμμα της Κομισιόν, ασφαλώς θα αλλάξουν πολλά τόσο για τις προοπτικές της αγοράς, όσο και της προσπάθειας που κάνει η οικονομία για φυγή προς τα εμπρός.

Σ’ ό,τι αφορά τα επιμέρους στατιστικά, η μετοχή της Εθνικής δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις χάνοντας 9,19%, ανεβάζοντας την πτώση το διήμερο στο -15,41%, ενώ πέριξ του 5% υποχώρησαν οι υπόλοιπες μεγάλες τραπεζικές μετοχές. Στον ευρύτερο Large Cap, στην κορυφή της πτώσης βρέθηκε η Aegean Airlines χάνοντας 7,03%, η Fourlis στο -5,85%, Coca Cola HBC -5,29%, ΓΕΚ Τέρνα -4,93%, Viohalco -4,58%, ενώ άνω του 3% έχασαν οι ΔΕΗ, Lamda Development, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος. Αντιθέτως, στήριγμα στο Γ.Δ. έδωσαν οι ΟΤΕ και Σαράντης με άνοδο 1,75% και 1,23% αντίστοιχα.

Στον Mid Cap, πτώση άνω του 5% είχαν ο Intrakat, Attica Bank και Cenergy Holdings, άνω του 3% υποχώρησαν οι MIG και Κρι Κρι και άνω του 2% οι Intralot, AVAX, Autohellas, Profile και Ολυμπιακή Τεχνική. Στην ευρύτερη αγορά, σημαντικές απώλειες είχαν μετοχές όπως Φιερατέξ, Κλωστ. Ναυπάκτου, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Πετρόπουλος, Reds κ.α., ενώ στο σύνολο της αγοράς, 83 μετοχές έκλεισαν με πτώση έναντι μόλις 22 που είχαν άνοδο.