Επιθετική κίνηση από Fed: Μείωση επιτοκίων κατά 0,5% - Τι οδήγησε τον Πάουελ στην απόφαση
AP newsroom
AP newsroom
Πώς αντιδρούν τα assets

Επιθετική κίνηση από Fed: Μείωση επιτοκίων κατά 0,5% - Τι οδήγησε τον Πάουελ στην απόφαση

Όπως και πριν από 30 χρόνια, οι αγορές ομολόγων και μετοχών κατέγραφαν κέρδη πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed. Αυτήν τη φορά το κύριο ερώτημα ήταν το μέγεθος της εναρκτήριας μείωσης. Τελικά η Fed μπαίνει επιθετικά στον χορό αλλαγής νομισματικής πολιτικής προχωρώντας σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Στην ουσία με αυτόν τον τρόπο ο Τζερόμ Πάουελ στέλνει μήνυμα ανάπτυξης και προσπάθειας να αποφευχθεί η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Ο φόβος πλέον δεν είναι ο πληθωρισμός, αλλά μήπως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καταγράψει ύφεση. Στους έξι προηγούμενους κύκλους νομισματικής χαλάρωσης από το 1989, ο δείκτης S&P 500, τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός ακολούθησαν ανοδική πορεία.

Στη χρηματιστηριακή αγορά ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 13% κατά μέσο όρο στο εξάμηνο μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων της Fed, με εξαίρεση τις υφεσιακές χρονιές του 2001 και 2007. Ο χρυσός έδωσε κέρδη στους επενδυτές στους τέσσερεις από τους έξι προηγούμενους κύκλους, ενώ μεικτή ήταν η αντίδραση του πετρελαίου και του δολαρίου.

Στους προηγούμενους κύκλους τα βραχυπρόθεσμα κρατικά χρεόγραφα των ΗΠΑ σημείωσαν υπεραπόδοση σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα με την καμπύλη αποδόσεων να παίρνει πιο ανοδική κλίση. Έξι μήνες μετά την πρώτη μείωση, η διαφορά απόδοσης των 10ετών με τα διετή αμερικανικά treasuries διευρύνθηκε κατά 44 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο.

Αυτήν τη φορά η Fed ξεκινά τον νέο κύκλο χαλάρωσης λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και το επικρατέστερο σενάριο στις αγορές είναι ότι θα καταφέρει την απαλή προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οι δύο υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο έχουν διαφορετικά σχέδια για την οικονομική πολιτική. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές και ότι θα παρατείνει τις φορολογικές ελαφρύνσεις, ένα μείγμα πολιτικής ευνοϊκό για το δολάριο και αρνητικό για τα ομόλογα.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, αν εφαρμόσει το σχέδιο του και επιβάλλει δασμούς θα προκαλέσει αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να μειώσει τη φορολογία των εταιρικών κερδών στο 15% από το τρέχον 21%, κάτι που θα τονώσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Αντίθετα, η υποψήφια των Δημοκρατικών και νυν αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις θέλει να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή στο 28%, πολιτική που θα μειώσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων κατά 5%, εκτιμά η Goldman Sachs.

Tην Τρίτη οι traders επιτοκιακών futures πόνταραν ότι η Fed θα ξεκινούσε τον κύκλο χαλάρωσης με μια μείωση 50 μονάδων βάσης, δίνοντας 67% πιθανότητα και 33% για 25 μονάδες βάσης.

Η Fed κράτησε τα παρεμβατικά της επιτόκια στο εύρος του 5,25%-5,50% επί 14 μήνες, προσπαθώντας να εξοντώσει τον υψηλό πληθωρισμό στην οικονομία των ΗΠΑ. Σήμερα ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 2,5% και προβλέπεται να επιστρέψει στον στόχο του 2,0%.

Στους έξι προηγούμενους κύκλους νομισματικής χαλάρωσης από το 1989 υπήρξαν μόνο δύο φορές, το 1995 και το 1998, που η Fed κατάφερε να αποφύγει την επιδείνωση της οικονομίας. Αυτήν τη φορά οι αγορές μετοχών και ομολόγων προσδοκούν ότι θα πετύχει πάλι μια απαλή προσγείωση της οικονομίας, όπως το 1995.

Τότε η Fed με πρόεδρο τον Άλαν Γκρίνσπαν μείωσε τα επιτόκια στο 5,25% από 6,0% μέσα σε έξι μήνες. Σήμερα η αγορά ομολόγων τιμολογεί μειώσεις πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο 12μηνο.

Ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία και η χρηματιστηριακή αγορά. Το πρόβλημα είναι τα υψηλά επιτόκια και η Fed άρχισε να τα χαμηλώνει.