Επιτόκια και οι τεχνικοί λόγοι της πτώσης στις αγορές

Επιτόκια και οι τεχνικοί λόγοι της πτώσης στις αγορές

Οι μαύροι κύκνοι εσχάτως έγιναν κοπάδι και η παρουσία τόσων αρνητικών παραγόντων στο οικονομικό προσκήνιο κάθε άλλο παρά απαρατήρητη από τις αγορές μπορεί να θεωρηθεί. Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία διανύει την 76 ημέρα των πολεμικών επιχειρήσεων χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιο σημείο αποκλιμάκωσης. Με εξαίρεση τις τιμές των εμπορευμάτων και κυρίως όσων σχετίζονται με την ενέργεια, ομόλογα, μετοχές, cryptos και ευρώ βρίσκονται από τα τέλη Φεβρουαρίου σε σταθερά πτωτική πορεία. Το μεγάλο risk-off που συντελείτε παντού (ή σχεδόν παντού) έχει εκτός από το χαρακτήρα της προστασίας του κεφαλαίου και τεχνική εξήγηση.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αυτόματα οδήγησε στην αναπροσαρμογή των αποδόσεων με την υποχώρηση των τιμών κάτω από το 100. Το σημείο αναφοράς της αγοράς, το 10ετές Γερμανικό ομόλογο, βρίσκεται πλέον στο 1,15% και αν θεωρηθεί ότι αυτή είναι πρακτικά η απόδοση χωρίς ρίσκο ενός ΑΑΑ εκδότη τότε γίνεται αντιληπτό ότι σε εκδότες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα το καπέλο των 200 -250 μονάδων βάσης είναι μια απόλυτα φυσιολογική τιμολόγηση. Ακολούθως, το επιτόκιο της χώρας ορίζει ένα όριο στο οποίο θεωρητικά το κόστος δανεισμού των εταιριών δεν μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα. Επομένως και οι εταιρικοί εκδότες στην επόμενη έξοδο τους στις αγορές θα κληθούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω.

Όμως αν η δεκαετία των κρατικών ομολόγων πληρώνει αποδόσεις κοντά στο 4% το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών επίσης δεν μπορεί να κάθεται ασυγκίνητο. Μια άσκηση αλλαγής του ασφάλιστρου κινδύνου κατά μία ποσοστιαία μονάδα αφήνοντας σταθερά τα άλλα στοιχεία που προσδιορίζουν το μεσοσταθμικό κόστος των κεφαλαίων μια επιχείρησης χαμηλώνει κατά 13,6% την τιμή στόχο. Στην άσκηση αυτή το καθαρό εταιρικό χρέος είναι περίπου το 30% του συνόλου των συνολικών κεφαλαίων για να θεωρήσουμε ότι δεν επηρεάζεται από αυξήσεις που σε κάποιο βαθμό θα περάσουν και στον δανεισμό της εταιρίας. Αν και ελάχιστες αναλύσεις έχουν εκπονηθεί με ασφάλιστρο κινδύνου κάτω από 3% για εισηγμένες εταιρίες στο ΧΑ, στο εξωτερικό υπάρχει πληθώρα αναλύσεων για εταιρίες που απαρτίζουν βασικούς δείκτες αναφοράς που λαμβάνουν υπόψη τους ασφάλιστρο κινδύνου έως και 1%. Πιθανότατα αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η ελληνική αγορά ζορίζεται λιγότερο μέχρι σήμερα σε ημέρες πίεσης στο εξωτερικό.

Παρά την σημαντική πτώση που καταγράφεται ήδη από την αρχή του έτους η αναπροσαρμογή αποδόσεων και αποτιμήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί. ‘Έχοντας μπροστά μας δύο τουλάχιστον αυξήσεις στην Αμερική και την Ευρώπη να μην έχει ξεκινήσει ακόμα την διαδικασία ποσοτικής «σύσφιξης» οι αγορές θα παραμείνουν ευάλωτες στα ακούσματα των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών. Ακόμα και αν οι πολεμικές επιχειρήσεις σταματήσουν και οι ενεργειακές τιμές που βρίσκονται πίσω από το φορτσάρισμα του πληθωρισμού υποχωρήσουν θα χρειαστεί κάποιος ικανός χρόνος μέχρι να έρθει το πρώτο καλό νέο από το μέτωπό των μακροοικονομικών δεικτών που θα πείσει ότι τα άσχημα βρίσκονται πίσω μας. Μέχρι τότε υπομονή και πειθαρχία. Οι χίλιες μονάδες μπορούν να περιμένουν.