Έτσι το Χ.Α. έχασε το παγκόσμιο ράλι και εξακολουθεί ουραγός στο momentum

Έτσι το Χ.Α. έχασε το παγκόσμιο ράλι και εξακολουθεί ουραγός στο momentum

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στάση αναμονής καταγράφεται στη σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά από το 7ήμερο ανοδικό κρεσέντο, χθες διόρθωσε εύλογα σε ποσοστό 0,91%, καθώς δείκτες και μετοχές είχαν φτάσει σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών που επιβεβαιώνει τη στάση αναμονής μεταξύ των short και των long, έως ότου δοθούν αφορμές ή καταλύτες για τις επόμενες κινήσεις.

Σε μια συγκυρία όπου το διεθνές bull market είναι σε πλήρη εξέλιξη, με το δείκτη – οδηγό του παγκόσμιου momentum τον Dow Jones κοντά στις 24.300 μονάδες, η ελληνική αγορά εύλογα παραμένει εγκλωβισμένη στη δική της εσωστρέφεια, δεδομένου ότι αποτελεί μια μικρή, περιφερειακή, αναπτυσσόμενη αγορά.

Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όλα τα τελευταία χρόνια, στέρησαν από το ελληνικό χρηματιστήριο την μικρή ή μεγαλύτερη ταύτιση με το διεθνές momentum, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βολοδέρνει ουσιαστικά ότι πολύ μακριά από τα χαμηλά πολλών ετών.

Για όσους το ξεχνούν, θυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης, μόλις προ 22 μηνών, το Φεβρουάριο του 2016 κύλησε στις 420 μονάδες που είναι χαμηλά 26 ετών και επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές του 1990, ενώ από εκείνα τα επίπεδα, παρά την άνοδο των blue chips κερδίζει μόλις 320 μονάδες! Και όλα αυτά, την ώρα που οι διεθνείς αγορές έχουν κάνει το ιστορικότερο και πιο δυνατό ράλι από καταβολής, έχοντας σχεδόν διπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή τους τα τελευταία 4-5 χρόνια!

Βασική αιτία φυσικά γι' αυτή την εικόνα του Χ.Α. είναι ο τραπεζικός κλάδος που στην ουσία έχει εξαϋλωθεί, ενώ χρειάστηκε η διοίκηση του Χ.Α. να προβεί σε δύο reverse split του τραπεζικού δείκτη για να μη μηδενίσει και για να μπορεί να διαδραματίζει ρόλο στην αγορά.

Πάντως, τόσο το 2016, όσο και το 2017, αρκετά μη τραπεζικά blue chips έχουν δώσει σημαντικές αποδόσεις, οι οποίες όμως συχνά «σκεπάζονται» από την κακή συνολική «βιτρίνα» της αγοράς, από το Γ.Δ.. Άλλωστε, πολλά blue chips διαπραγματεύονται με Γ.Δ. στις 2.500 ή και στις 3.000 μονάδες, ευρισκόμενα είτε σε υψηλά πολλών ετών, είτε σε ιστορικά υψηλά.

Εξυπακούεται, ότι αν και εφόσον υπάρξει βελτίωση, πραγματική βελτίωση και φανεί φως στο τούνελ στον τραπεζικό κλάδο, η αγορά μπορεί να δώσει πολύ ισχυρό ράλι αντίδρασης, δεδομένου ότι πρόκειται για τις πλέον επιθετικές μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Βεβαίως, ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την ελληνική αγορά, είναι να γυρίσει το παγκόσμιο momentum και να ξεκινήσει γενικευμένη διόρθωση διεθνώς, που ασφαλώς θα επηρεάσει νομοτελειακά όλες τις αγορές, ειδικά τις ρηχές και περιφερειακές. Όλα αυτά, θα τα απαντήσει ο χρόνος. Άλλωστε, οι διορθώσεις δεν… ανακοινώνονται.

Η σημερινή συνεδρίαση

Σ' ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 739 μονάδες με απώλειες 0,29%, με την αξία συναλλαγών μόλις στα 6 εκατ. ευρώ, κατακόρυφα μειωμένη έναντι όλων των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας οι εξαιρετικά μικροί όγκοι και τζίροι και στο χώρο του FTSE 25, ενώ ελάχιστες μετοχές ξεχωρίζουν, είτε αρνητικά, είτε θετικά. Απώλειες άνω του 1% έχουν τίτλοι όπως ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank και ΟΛΠ, ενώ ήπια άνοδο σημειώνουν τίτλοι όπως Viohalco, Fourlis, Lamda Development, ΕΛΠΤΕ, Motor Oil, OTE, Σαράντης και Eurobank.

Πάντως, η εικόνα στο μικρομεσαίο χώρο είναι ελαφρώς καλύτερη, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρά το αρνητικό πρόσημο του Γ.Δ. οι μετοχές που ενισχύονται είναι περισσότερες όσων υποχωρούν. Πιο αναλυτικά, 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 17 που καταγράφουν πτώση.

Στο Mid Cap καλή εικόνα έστω και με περιορισμένες συναλλαγές έχουν μετοχές όπως Cenergy Holdings, Τέρνα Ενεργειακή, J&P Άβαξ, Κορρές, MLS και Υγεία.