Γαλλικές εκλογές: Ευκαιρία ή ρίσκο για τα ομόλογα της περιφέρειας;
Shutterstock
Shutterstock

Γαλλικές εκλογές: Ευκαιρία ή ρίσκο για τα ομόλογα της περιφέρειας;

Θα χρειαστεί πολύ περισσότερο από το πολιτικό χάος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για να ανατραπεί το ράλι στα ομόλογα της Γηραιάς Ηπείρου, εκτιμούν οι θεσμικοί επενδυτές.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου Μακρόν να κηρύξει πρόωρες εκλογές προκάλεσε άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων στην Ευρώπη, ωστόσο, τα κρατικά ομόλογα των χωρών της λεγόμενης περιφέρειας του Νότου, που παραδοσιακά θεωρούνταν υψηλότερου ρίσκου, ανέκαμψαν.

Η άποψη σε θεσμικούς επενδυτές όπως στον όμιλο Vanguard και στον οίκο Jefferies είναι ότι η όποια μετάδοση της αναταραχής από τα γαλλικά ομόλογα σε αυτά της περιφέρειας αποτελεί αγοραστική ευκαιρία. Οι διαχειριστές στην BlackRock και στην PIMCO ποντάρουν στο ότι τα ομόλογα της ευρωζώνης θα έχουν καλύτερες επιδόσεις από αυτά των ΗΠΑ.

Οι εκτιμήσεις αυτές αποτυπώνουν το πόσο ελκυστικά έχουν γίνει τα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης στους διεθνείς επενδυτές από τότε που οι προσδοκίες για τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άρχισαν να αποκλίνουν σε σχέση με της Fed, δηλαδή οι προσδοκίες για την ταχύτητα των επιτοκιακών μειώσεων.

Στη Vanguard θεωρούν ότι η διεύρυνση των spread στα γαλλικά ομόλογα αποτελεί καλή ευκαιρία για αύξηση θέσεων στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας. Η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα ιταλικά και τα γερμανικά 10ετή ομόλογα αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο μετά την ανακοίνωση του Macron.

Πριν από το πρόσφατο sell off, η αισιοδοξία στην αγορά ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni θα συνεργαζόταν με τις Βρυξέλλες και δεν θα επέλεγε τριβές είχε συρρικνώσει το spread σε χαμηλό διετίας.

Τα ισπανικά ομόλογα μίκρυναν το δικό τους spread με τα γαλλικά σε λιγότερο από 20 μονάδες βάσης στη δεκαετία της καμπύλης αποδόσεων. Είναι το μικρότερο spread από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η Ισπανία έχει κερδίσει τις προτιμήσεις στην αγορά ομολόγων φέτος χάρη στην οικονομική της ανάκαμψη και στη μείωση του δημοσίου χρέους. Η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg, η κυβέρνηση σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή δανείων της περιόδου των μνημονίων.

Στους κύκλους των θεσμικών επενδυτών η άποψη είναι ότι η απόφαση του Γάλλου προέδρου να πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές πυροδότησε ένα βαθμό μετάδοσης της αναταραχής, η οποία όμως θα περιοριστεί στη Γαλλία όταν υποχωρήσει η μεταβλητότητα.

Η κρίση θα στρέψει τους προβολείς στα άσχημα δημοσιονομικά της Γαλλίας, αλλά θα τονώσει την εμπιστοσύνη στις άλλες χώρες με πιο θετικές προοπτικές.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας τον προηγούμενο μήνα, επισημαίνοντας το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Το πρόβλημα είναι ότι το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National της Μarine Le Pen, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, υποστηρίζει πολιτικές που θα φουσκώσουν περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα

Οι διαχειριστές στη Vanguard είχαν ποντάρει σε πτώση των γαλλικών ομολόγων πριν από την ανακοίνωση-έκπληξη του Macron λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών της χώρας. Προτιμούσαν έκθεση στα ισπανικά και τα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια.

Οι γαλλικές μετοχές έχασαν γύρω στα $210 δισ. σε κεφαλαιοποίηση την περασμένη εβδομάδα, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με ένα ελληνικό ΑΕΠ. Ο δείκτης CAC 40 έσβησε όλα τα φετινά του κέρδη.

Προηγούμενοι εκλογικοί αγώνες στη Γαλλία είχαν προκαλέσει πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι νίκη της Le Pen μπορεί να οδηγούσε σε έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το χάος του Brexit όμως έχει πλήξει σοβαρά το επιχείρημα για έξοδο από το μπλοκ της ΕΕ. Και αυτό καθιστά την πολιτική αναταραχή μία απολύτως γαλλική υπόθεση και όχι μια ευρύτερη ανησυχία στην ευρωζώνη, εκτιμούν στην Jefferies όπου έχουν σορτάρει γαλλικά ομόλογα από το ξεκίνημα της χρονιάς.