To γαλλικό χρηματιστήριο παρασύρει την Ευρώπη
shutterstock
shutterstock

To γαλλικό χρηματιστήριο παρασύρει την Ευρώπη

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση του γαλλικού χρηματιστηρίου, παρά το μικρό διάλειμμα της Τετάρτης ελέω Πάουελ, με την ανησυχία των επενδυτών να βαίνει κλιμακούμενη για το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών που εξήγγειλε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπό το βάρος της μεγάλης ήττας του στις ευρωεκλογές την προηγούμενη Κυριακή.

Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 13 ετών με το γαλλικό spread, δηλαδή την απόκλιση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου της χώρας από την αντίστοιχη του γερμανικού, να έχει πιάσει υψηλό 17 ετών και να διαμορφώνεται περίπου στις 77 μονάδες βάσης.

H Γαλλία επί του παρόντος χρειάζεται να πληρώσει περισσότερα και από την Πορτογαλία για τη χρηματοδότησή της, με το premium κινδύνου για τα γαλλικά κρατικά ομόλογα να είναι πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017.

Αλλά και η πτώση του δείκτη αναφοράς CAC 40 ξεπέρασε κάθε πρόσφατο προηγούμενο, με καθολική υποχώρηση και των 40 μετοχών που τον απαρτίζουν.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις σημειώθηκαν στις τράπεζες που είναι στην ουσία και οι μεγάλοι κάτοχοι του κρατικού χρέους, αλλά και στις υποδομές και στις μετοχές του κλάδου Αμύνης. (σ.σ: Σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Για την ακρίβεια, μέσα σε μια εβδομάδα ο δείκτης CAC 40 έχασε 500 μονάδες και απώλεσε με συνοπτικές διαδικασίες τη σημαντική στήριξη του μέσου κινητού των 200 ημερών στο ημερήσιο διάγραμμα, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για την επόμενη στήριξη πέριξ των 7290 μονάδων, ήτοι το ορόσημο του 90άρη στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, το οποίο και κρατάει από τον Οκτώβριο του 2023, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.



Η γαλλική αγορά έχει παρασύρει όμως πτωτικά σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, με τον δείκτη Dax να χάνει τη στήριξη του μέσου κινητού των 90 ημερών, στις 18067 μονάδες, επίπεδο που αν δεν επανακτήσει την εβδομάδα που μας έρχεται, θα «ανοίξει» το διάγραμμα για τα επίπεδα των κινητών μέσων των 200 ημερών.

Πέριξ του μέσου κινητού των 90 ημερών άλλωστε κινούνται αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν το ενδεχόμενο ακροδεξιές παρατάξεις να ενισχυθούν περαιτέρω στο Βέλγιο, την Αυστρία και την Ιταλία.

Τι πυροδότησε το νέο sell off την Παρασκευή

Το παζλ των γαλλικών εκλογών αποκτά ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για τον Εμάνουελ Μακρόν, καθώς τα κόμματα της αριστεράς συμφώνησαν εν τέλει να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις εκλογές-περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ- και όχι μόνο.

Βλέπετε, πέραν της συνεργασίας, δεσμεύτηκαν να ακυρώσουν αρκετές από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν και να μη συμμορφωθούν με το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το ύψος του χρέους και των ελλειμμάτων.

Αυτά δεν είναι καλά νέα αν σκεφτούμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2027, ήτοι κατά πολύ μεγαλύτερο από τον πρότερο αναθεωρημένο στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος 2,9% που δόθηκε στην ενημέρωση του Προγράμματος Σταθερότητας για το 2024 και σημαντικά πάνω από την απαίτηση του 3% της ΕΕ.

Όσον αφορά τον λόγο χρέους της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας προς το ΑΕΠ, έχει γίνει ο τρίτος υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ, μετά από αυτόν της Ελλάδας και της Ιταλίας.(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Η άνοδος για την ακροδεξιά λοιπόν στη Γαλλία μεταφράζεται από την κοινότητα των αναλυτών σε πιθανές υψηλότερες κρατικές δαπάνες, σε μια εποχή που η Γαλλία ήδη έχει «χάσει τον λογαριασμό» με το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Μάλιστα πολλοί εκφράζουν ανοικτά πλέον τις ανησυχίες τους ότι ένας εκτροχιασμός της Γαλλίας, στην πολύ πιθανή περίπτωση που το στοίχημα του Μακρόν με την προκήρυξη εθνικών εκλογών δεν ευοδωθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμα και μια νέα κρίση στο κοινό νόμισμα.

Αυτός είναι ο λόγος που η ανακοίνωση του Μακρόν για πρόωρες εκλογές οδήγησε σε ουσιαστικό ξεπούλημα τα γαλλικά ομόλογα, συμπαρασύροντας και την υπόλοιπη αγορά χρέους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με την Ιταλία και την Ισπανία να πρωταγωνιστούν επίσης στην ενίσχυση του spread των κρατικών ομολόγων τους. (σ.σ:Ενισχυμένο είναι και το spread των ελληνικών ομολόγων).

Οι προειδοποιήσεις δε του υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, ότι μια ακροδεξιά νίκη θα μπορούσε να οδηγήσει τη δεύτερη οικονομική οικονομία της ΕΕ σε «κρίση χρέους» παρόμοια με την αναταραχή στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας, στην ουσία «απασφάλισαν» την Παρασκευή τις αγορές ομολόγων και μετοχών πανευρωπαϊκά, οδηγώντας τες σε ισχυρό sell off.

Αν οι επόμενες δημοσκοπήσεις δεν υποδείξουν μια ανατροπή των πρόσφατων μετρήσεων, σύμφωνα με τις οποίες οι επαναληπτικοί γύροι στον δεύτερο γύρο θα διεξαχθούν κυρίως μεταξύ υποψηφίων από ένα αριστερό μπλοκ και της ακροδεξιάς, με το Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν να αναμένεται να ενισχυθεί, πολύ δύσκολα θα αλλάξει το κλίμα στο γαλλικό χρηματιστήριο.

Βλέπετε, το RN θα είναι σαφώς λιγότερο συνεργάσιμο με την ΕΕ. Ακόμα όμως και αν το αποτέλεσμα δε θα σημαίνει μια απόλυτη νίκη για το RN, το πιο πιθανό είναι να υποδηλώνει πολιτική αστάθεια, κάτι που απεχθάνονται οι αγορές.

Μπροστά σε όλα αυτά τα σενάρια, πολλοί οίκοι όπως για παράδειγμα η Barclays, αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στη γαλλική οικονομία, συνιστώντας στους πελάτες τους μείωση θέσεων προς το παρόν στη Γαλλία, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης. Παρατηρείται επίσης σημαντική αύξηση των short θέσεων, ενώ εμφανείς αν και συγκρατημένες προς το παρόν είναι οι πιέσεις στο κοινό νόμισμα.

 

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.