Γενικευμένο σήμα αντίδρασης διεθνώς, κέρδη και στο Χ.Α.

Γενικευμένο σήμα αντίδρασης διεθνώς, κέρδη και στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Γενικευμένο σήμα αντίδρασης σ' όλες τις αγορές μετά από πολυήμερο «λιώσιμο» έδωσαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, που πέτυχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το καλοκαίρι του 2015, ήτοι δυόμιση χρόνια πίσω!

Ο δείκτης Dow Jones επανήλθε με θεαματικό τρόπο πάνω από τις 24.000 μονάδες κερδίζοντας 669,40 μονάδες ή 2,84%, με φόντο τη μερική αποκλιμάκωση της κρίσης στο «μέτωπο» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας, ενώ παρόμοια εικόνα είχαν και οι άλλοι δύο δείκτες της Wall Street.

Άμεση είναι η αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές που έχουν πιεστεί τα μέγιστα εσχάτως, με τον Xetra DAX στη Φρανκφούρτη και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κερδίζουν άνω του 1,60%, διορθώνοντας μερικώς την κατάσταση.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον θετικά ανταποκρίνεται και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρ' ότι είναι εξαιρετικά ρηχή και δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη ότι μπορεί να βρει σοβαρό και συμπαγές momentum, εντούτοις κάνει κίνηση επαναπροσέγγισης της ζώνης των 800 μονάδων.

Το Χ.Α. έχει σημαντικά περιθώρια ανοδικής διόρθωσης, ασχέτως με τη χθεσινή ανεπαίσθητη και χωρίς… ποιότητα αντίδραση, που όμως έβαλε ένα τέλος στην κυριαρχία των πωλητών. Το τελευταίο διάστημα δείκτες και μετοχές βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα, όμως η κάκιστη ψυχολογία και η απουσία ισχυρών «παικτών», δυσχέρανε τις όποιες προσπάθειες ουσιαστικής αντίδρασης.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 797 μονάδες με άνοδο περί το 0,90%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 19 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε σαφώς καλύτερο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας, που στο σύνολο έφτασε μόλις στα 41,39 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του FTSE 25 η άνοδος είναι σχεδόν καθολική, όμως η δυναμική δεν είναι τέτοια – τουλάχιστον προς το παρόν – που θα έπειθε ότι η αγορά έχει δυνάμεις σήμερα για ασφαλή επανέλεγχο των 800 μονάδων.

Κέρδη άνω του 2% έχουν μετοχές όπως ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Lamda Development, ενώ άνω του 1% ενισχύονται τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil, Μυτιληναίος, Viohalco, Aegean Airlines, Πειραιώς και Eurobank.

Θετική είναι η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap χωρίς όμως ιδιαίτερη δυναμική. Ανοδικά κινούνται τίτλοι όπως Attica Bank, MIG, Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings, Νηρέας, Πλαίσιο Computers, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, J&P Άβαξ κ.α.

Στην ευρύτερη αγορά, υπερτερούν σημαντικά οι μετοχές που αντιδρούν έναντι όσων υποχωρούν, ενώ ξεχωρίζουν τίτλοι όπως ΕλβαλΧαλκόρ, Σωλ. Τζιρακιάν, Yalco, Μαθιός Πυρίμαχα, Centric, ΑΕΓΕΚ, Γ.Ε. Δημητρίου, Εβροφάρμα, Μινέρβα και Κέκροψ. Στο σύνολο της αγοράς, 72 μετοχές ενισχύονται έναντι 19 που υποχωρούν.