Γιατί το Χρηματιστήριο Αθηνών φρενάρει στις 900 μονάδες

Γιατί το Χρηματιστήριο Αθηνών φρενάρει στις 900 μονάδες

Με τζίρο που οριακά  ξεπέρασε  τα 60 εκατ. ευρώ, συνεχίστηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα  χθες, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με θετικό πρόσημο +0,23% διατηρώντας πάντως για ακόμα μια φορά μια θετική απόκλιση από τις διεθνείς αγορές. Τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στο «κόκκινο», αναμένοντας τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ που διαφαίνεται ότι θα μας δώσει «σήματα» της επερχόμενης αύξησης επιτοκίων.

Τα μηνύματα από την ανακοίνωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, υπήρξαν ενθαρρυντικά καθώς η ελληνική οικονομία συνέχισε να επεκτείνεται  με πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης +2,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και με 7% σε  ετήσια βάση, υπερκαλύπτοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ( +5,4%) αλλά και του συνόλου της ΕΕ ( +5,6%).

Η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις παγίων κεφαλαίων και οι εξαγωγές αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της επέκτασης της οικονομίας, με παράλληλη όμως  μεγάλη αύξηση των εισαγωγών, λόγω και των διεθνών τιμών πρώτων υλών και commodities.

Οι εσωτερικές ειδήσεις εξακολουθούν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, είτε όσον αφορά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης στο Ελληνικό για την άδεια λειτουργίας επιχείρησης Καζίνο ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων, είτε όσον αφορά την επιβεβαίωση εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  για ενδεχόμενη πώληση αξιολογώντας τις προτάσεις που δέχεται από διεθνή επενδυτική κεφάλαια.

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου του ισχυρού πρώτου τριμήνου πολλών εταιρειών δεικτοβαρών μετοχών, με τις τεράστιες αναμενόμενες εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να είναι μπροστά μας, ανακύπτει εύλογα το ερώτημα: Γιατί ο δείκτης φρενάρει στις 900 μονάδες; 

Κατ΄ αρχάς, είναι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα, εάν και κατά πόσον έχουν προεξοφληθεί κατά ένα μέρος οι αρνητικές επιπτώσεις της παρούσας κρίσης που αγγίζει όλο το οικονομικό φάσμα με τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό, τις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και με την αβεβαιότητα που προκαλεί η άγνοια περί της χρονικής διάρκειας του πολέμου. 

Η πτώση του ημερήσιου τζίρου σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, μόλις ο δείκτης «ξεμύτισε» πάνω από τις 900 μονάδες, δείχνει ότι περισσότερο το επενδυτικό κοινό διακατέχεται από αμφιβολία και ανησυχία και υιοθετεί στάση αναμονής, παρά εμφορείται από πραγματικές διαθέσεις αποεπένδυσης από την αγορά. 

Άλλωστε τον προηγούμενο μήνα, μόλις ο δείκτης προσέγγισε τη ζώνη 843-852 μονάδων, ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι αγοραστικές  δυνάμεις, αποτρέποντας τη συνέχιση της κίνησης προς τις 830 μονάδες. 

Από τις επί μέρους δεικτοβαρείς μετοχές ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέγραψαν υψηλό 52 εβδομάδων συντηρώντας θετικό βήμα με ΟΤΕ-ΟΠΑΠ –ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ αλλά ως αντίβαρο η μεν ΔΕΗ  βρίσκεται σε χαμηλά 18 μήνου η δε ΕΕΕ  «συντηρείται» 30% κάτω από τη στιγμή της έναρξης του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Από την άλλη ο Δείκτης Τραπεζών ο οποίος αυξάνει την κινητικότητα  όλης της αγοράς είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω, εξακολουθεί να βρίσκεται 20% κάτω από τα υψηλά των 752,6 μονάδων της εβδομάδας προ του πολέμου, παρά το γεγονός  ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος  επισήμανε στη Βουλή ότι το τραπεζικό σύστημα έχει αφήσει τα δύσκολα πίσω του δεδομένου ότι η χρηστή διαχείριση έφερε σταδιακή αύξηση καταθέσεων, ανάκτηση ρευστότητας  και θετική πιστωτική επέκταση.

Ένα ακόμα δεδομένο της επιφυλακτικότητας και της στάσης αναμονής είναι η «αποχή» στην αξιόλογη συναλλακτική δραστηριότητα  της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, γεγονός που επιτείνει τις υποψίες ότι με τη συμμετοχή και αυτής, θα επιχειρηθεί η διάσπαση των 900 μονάδων που φρενάρουν τον δείκτη  προσθέτοντας και αυτές στην απαιτούμενη αύξηση του όγκου συναλλαγών προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να επανέλθει προς τις 930 μονάδες και το gap των 937 μονάδων.

ΓΔ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Εμφανής η συσσώρευση επί 9 συνεδριάσεις του Γενικού Δείκτη στα όρια των 900 μονάδων, αλλά σημαντικό το γεγονός ότι αυτή γίνεται πάνω στο πλέγμα που έχουν δημιουργήσει οι 4 κινητοί των 50 και 200 ημερών, εκθετικοί και απλοί. Η κίνηση μεταξύ των 880 και 905 μονάδων δεν προσφέρει  ιδιαίτερα  σημαντικά  διαγραμματικά στοιχεία αλλά οποιαδήποτε κίνηση πάνω από ή κάτω από αυτά τα επίπεδα και ιδιαίτερα με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα δώσει πιθανά έντονη κίνηση.