Γιατί η αγορά εργασίας των ΗΠΑ βύθισε χρυσό και ευρώ

Γιατί η αγορά εργασίας των ΗΠΑ βύθισε χρυσό και ευρώ

Χθες δημοσιεύτηκε η πολυαναμενόμενη συνολική έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και τάραξε πραγματικά τα νερά των αγορών. Αν και η Wall βρήκε τον τρόπο της να δει το ποτήρι μισογεμάτο, εντούτοις η έντονη νευρικότητα στην αγορά ομολόγων, συναλλάγματος και στα πολύτιμα μέταλλα παρέμεινε μέχρι το τέλος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αμερικανική οικονομία κόντρα στις τάσεις που είχαν δείξει οι επιμέρους μετρήσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ η οικονομία της χώρας πρόσθεσε τον Μάιο 272.000 νέα μισθολόγια σε μη αγροτικές θέσεις. Πρόκειται για έναν αριθμό αρκετά μεγαλύτερο από τα 165.000 νέα μισθολόγια του Απριλίου και πολύ υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 185.000.

Ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα και έφτασε το 4%, ένα επίπεδο που είχαμε να το δούμε από τον Ιανουάριο του 2022.

Η βασική εξήγηση για την μικρή αύξηση του ποσοστού της ανεργίας είναι συνήθως ότι αντανακλά κυρίως τα άτομα που επιστρέφουν στο εργατικό δυναμικό και δεν βρίσκουν εργασία. Άλλωστε αυτό υποδεικνύει και το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων που έχασαν ή εγκατέλειψαν τη δουλειά τους μειώθηκε.

Όμως και πάλι οι αριθμοί «κοντράρονται», καθώς η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,2%, στο 62,5%.

Κόντρα είναι και η έρευνα για τα νοικοκυριά που εμπεριέχεται στην έκθεση για τις προσλήψεις. Αυτή η έρευνα «δημοσιεύει» τη δική της μέτρηση για την απασχόληση, η οποία μειώθηκε κατά περισσότερο από 400.000 τον Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση φέτος.

Το γεγονός ότι αυτή η μέτρηση έρχεται σε αντίθεση με τον γενικό αριθμό των μισθοδοτούμενων, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση μεταξύ των οικονομολόγων :Πού βρίσκεται τελικά η αλήθεια για την αγορά εργασίας;

Στις σημειώσεις μας πρέπει να κρατήσουμε επίσης ότι η συνολική έκθεση της Παρασκευής έρχεται σε κόντρα και με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τις κενές θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, αλλά και για τα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα τον Μάιο, τα οποία ήταν λιγότερα από ό,τι αναμενόταν. (152.000 από 188.000 τον Απρίλιο).

Προχωρώντας πέραν των «συγκρούσεων» των αριθμών, ένα στοιχείο που προβλημάτισε ήταν ότι σε επίπεδο μισθών, οι μέσες ωριαίες αποδοχές εμφανίστηκαν υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν με άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση και 4,1% από πέρυσι, την ώρα που η μέση εκτίμηση της αγοράς έβλεπε αυξήσεις κατά 0,3% και κατά 3,9% αντίστοιχα.

Η αύξηση των ωριαίων αποδοχών αναδεικνύει και αυτή με τη σειρά της μια θερμή αγορά εργασίας, που συνεχίζει να διαψεύδει τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων και να αμβλύνει τις επιπτώσεις στην οικονομία από τα υψηλά επιτόκια και τις τιμές.

Μετάφραση: δύσκολα οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν.

Η Wall «απορρόφησε» τα κακά νέα αλλά όχι ο χρυσός και το ευρώ

Η πρώτη αντίδραση των αγορών στο άκουσμα των στοιχείων για τα νέα μισθολόγια ήταν αρνητική.

Τα futures της Wall Street πέρασαν άμεσα σε αρνητικό έδαφος και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών τίτλων ενισχύθηκαν. Τα πολύτιμα μέταλλα επίσης βυθίστηκαν ενώ και το δολάριο ενισχύθηκε.

Προφανώς η πρώτη σκέψη της επενδυτικής κοινότητας ήταν ότι η έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ θα δυσκολέψει τη Fed να κινηθεί προς τη μείωση των επιτοκίων, καθώς τους επόμενους μήνες η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να παλέψει με τις ισχυρότερες επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.

Μάλιστα δεν έλειψαν δηλώσεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες με μια τόσο ισχυρή αγορά εργασίας ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 2,8% ή το 2,9% ως τον Δεκέμβριο, καθιστώντας πραγματικά δύσκολο για τη Fed να δικαιολογήσει μια μείωση επιτοκίων πριν το τέλος του έτους.

Αν τώρα σκεφτούμε ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε μόλις μια μέρα μετά από τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά από το 2019, τότε κατανοούμε ότι το επιτοκιακό πλεονέκτημα του δολαρίου έναντι του ευρώ βαίνει αυξανόμενο, εκτοξεύοντας το αμερικανικό νόμισμα προς τα πάνω, με το ζεύγος eur/usd να υποχωρεί έως και 0,8%. (σ.σ: Aν χάσει το 1,0803 η επόμενη στήριξη είναι στο 1,0780).

Η ενίσχυση του δείκτη του δολαρίου στις 104,91 μονάδες ενεργοποίησε με τη σειρά της τα αντανακλαστικά των επενδυτών στα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να γράφει χθες τιμές κάτω από τα 2300 δολάρια/ουγγιά –αν σπάσει τα 2276 δολάρια/ουγγιά η επόμενη στήριξη είναι στα 2234 δολάρια/ουγγιά- και το ασήμι να επιστρέφει πέριξ των 29 δολαρίων/ουγγιά με ισχυρή στήριξη στη ζώνη 28,68-28,88 δολάρια/ουγγιά.

Βλέπετε, όλα δείχνουν ότι το ισχυρό δολάριο θα παραμείνει ισχυρό, καθιστώντας τα πολύτιμα μέταλλα ακριβότερα για τις μη δολαριακές αγορές.

Την ίδια στιγμή ο χρυσός θα έχει να αντιμετωπίσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τον «ανταγωνισμό» από τα υψηλά επιτόκια-η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς χθες ανήλθε πάλι στα 4,43%-καθώς μειώθηκαν εκ νέου οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, που αναλύει τις πιθανότητες μεταβολών του επιτοκίου της Fed και της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, οι πιθανότητες να μειώσει η Fed τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο έπεσαν στο 46,7%. (σ.σ: Nα υπενθυμίσουμε ότι οι αγορές τιμολογούσαν μέχρι πρότινος μια αρχική μείωση τον Σεπτέμβριο).

Σε αντίθεση όμως με τα πολύτιμα μέταλλα, την αγορά συναλλάγματος και τα ομόλογα, οι επενδυτές στις μετοχικές αγορές παρά το γεγονός ότι ήλπιζαν σε αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας προκειμένου να δοθεί στη Fed το πράσινο φως για μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος, προσπάθησαν να «αναποδογυρίσουν» την ψυχολογία τους.

Έτσι προσπάθησαν να δουν το ποτήρι «μισογεμάτο» αλλάζοντας οπτική γωνία.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα οπτική γωνία, η αγορά εργασίας υποδεικνύει ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται χωρίς τη βοήθεια των χαμηλότερων επιτοκίων.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΙBM δήλωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε όλοι χαρούμενοι που έχουμε μια ισχυρή οικονομία. Στο τέλος της ημέρας, όλα έχουν να κάνουν με την οικονομία, έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, τα εταιρικά κέρδη του ΑΕΠ, την υγεία του καταναλωτή και αυτό θα κερδίζει συνεχώς μακροπρόθεσμα».

Η αλήθεια είναι ότι έχει δίκιο. Αρκεί να είναι πράγματι έτσι…

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.