Γιατί η Κίνα σταμάτησε να αγοράζει χρυσό
shutterstock
shutterstock

Γιατί η Κίνα σταμάτησε να αγοράζει χρυσό

O χρυσός ξεκίνησε τη φετινή χρονιά με τιμές γύρω στα 2062 δολάρια/ουγγιά, σημείωσε ιστορικά υψηλά στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου στα 2450 δολάρια/ουγγιά-ήτοι άνοδος 18,7% -και έκτοτε έχει κάνει μια διόρθωση της τάξης του 9,8%, με εμφανή έλξη προς τα επίπεδα του μέσου κινητού των 90 ημερών, που όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα βρίσκεται πέριξ των 2284 δολαρίων/ουγγιά.

Για τον μήνα του Ιουνίου που μόλις ολοκληρώθηκε χθες, ο χρυσός έχει συσσωρεύσει μεταξύ ενός στενού εύρους τιμών με κύριο κέντρο βάρους πέριξ των 2320-2330 δολαρίων/ουγγιά.

Τον Μάιο, ο χρυσός σημείωσε νέα ιστορικά υψηλά καθώς μια σειρά παραγόντων όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι πληθωριστικές πιέσεις, οι προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων και τα μέτρα τόνωσης της Κίνας αύξησαν τη ζήτηση.

Έχουν εκλείψει αυτοί οι παράγοντες;

Ο χρυσός είναι στην ουσία μια αντιστάθμιση αβεβαιότητας και ιστορικά αποδίδει καλά σε περιόδους πολέμου. Και αυτή τη στιγμή έχουμε δύο γεωπολιτικά μέτωπα που παραμένουν ανοικτά.

Ως στήλη πιστεύουμε ότι είναι απορίας άξια η αδιαφορία με την οποία περνάνε στα μονόστηλα αρκετά ανησυχητικές εξελίξεις. Ακόμα και η άνοδος του πολιτικού θερμόμετρου τόσο στη Γαλλία όσο και στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, ως ένα μεγάλο βαθμό είναι απόρροια των δύο εμπόλεμων ζωνών στην Ευρώπη και τη Μ.Ανατολή.

Επιπλέον, ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ως αντιστάθμιση πληθωρισμού. Τα πεισματικά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού έχουν ενθαρρύνει τους επενδυτές να προσθέσουν αυτό το σκληρό περιουσιακό στοιχείο στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια ως ένα μέσο προστασίας από την άνοδο των τιμών.

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει; Oύτε εδώ έχουμε θετική απάντηση.Ακόμα και μετά την πολυαναμένομενη ανακοίνωση χθες του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών –PCE- στις ΗΠΑ, βλέπουμε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι ανόδου 2,7% τον Απρίλιο, ενώ σε μηνιαία βάση παρέμεινε αμετάβλητος. Ναι, ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022 και ναι, η μέτρηση ήταν ευθυγραμμισμένη με τις προβλέψεις των αναλυτών. Όμως απέχουμε πολύ από τα επιθυμητά επίπεδα.

Προσθέτοντας τώρα στην εικόνα ότι εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE, είχαμε άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2,8% τον προηγούμενο μήνα, κατανοούμε γιατί η διοικητής Μισέλ Μπάουμαν έσπευσε να δηλώσει ότι διατηρεί τη θέση της ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να υποστηρίξει μια μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας καθότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ακόμη αυξημένες.

Από τη στιγμή λοιπόν που οι θεμελιώδεις παράγοντες που υποστηρίζουν την τιμή του χρυσού παραμένουν εν ενεργεία, η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών δεν ανησυχεί με την τρέχουσα διόρθωση, τουλάχιστον για όσο οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου διατηρούνται πάνω από τα 2.200 δολάρια/ουγγιά.

Πολλοί μάλιστα δηλώνουν ότι δε βλέπουν κανένα λόγο για τον οποίο ο χρυσός δεν μπορεί να φτάσει τα 2.500 ή τα 2.600 δολάρια/ουγγιά πριν από το τέλος του έτους.

Πόσο μάλλον μετά το «κερασάκι» των στοιχείων που έδειξαν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ. Βλέπετε, οι επενδυτές στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και την οικονομική αβεβαιότητα.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αν και τα τελευταία χρόνια έχουν επικρατήσει η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο πληθωρισμός ως οι κύριοι παράγοντες που στηρίζουν τη ζήτηση του χρυσού, εντούτοις οι τιμές του χρυσού επηρεάζονται ως έναν βαθμό και από τα πραγματικά επιτόκια, ήτοι τη διαφορά μεταξύ του ονομαστικού επιτοκίου και του ποσοστού πληθωρισμού.

Τα υψηλά πραγματικά επιτόκια πιέζουν τις τιμές χρυσού, ενώ τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια συμπίπτουν με υψηλότερες τιμές χρυσού. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ένα κόστος ευκαιρίας, όπου οι επενδυτές πρέπει να σταθμίσουν το εισόδημα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν από άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ομόλογα, αντί για χρυσό.

Τα πραγματικά επιτόκια έχουν ανέβει και παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό διαφυγόν εισόδημα για όσους κατέχουν χρυσό, εντούτοις το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί. Μήπως όταν αρχίσουν να υποχωρούν λοιπόν, η ενεργοποίηση του άνωθεν ιστορικού συσχετισμού πυροδοτήσει μια ακόμα μεγαλύτερη άνοδο για τον χρυσό;

Αφού λοιπόν οι θεμελιώδεις παράγοντες που πριμοδοτούν το πολύτιμο μέταλλο παραμένουν σε ισχύ και αναμένουμε την ενεργοποίηση επιπλέον υποστηρικτικών συνιστωσών, γιατί ο χρυσός πάτησε φρένο στα χρηματιστηριακά ταμπλό;

Οι λόγοι της διόρθωσης

Κατά την άποψη της στήλης η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής του χρυσού είναι ως έναν βαθμό μια υγιή διόρθωση στα πλαίσια μιας συνεχούς ανοδικής αγοράς.

Χωρίς να αποκλείουμε περαιτέρω βραχυπρόθεσμες πιέσεις, η συνολική ανοδική τάση θα πρέπει να συνεχιστεί, δεδομένου ότι όλοι οι παράγοντες που ώθησαν τους τελευταίους μήνες επενδυτές και κεντρικές τράπεζες σε αθρόες αγορές χρυσού, παραμένουν σε ισχύ.

Βέβαια, η στάση αγορών από τον μεγαλύτερο επίσημο αγοραστή χρυσού, τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας - μέχρι πρότινος είχε εκτοξεύσει τις αγορές χρυσού εν μέσω επίμονων οικονομικών ανησυχιών και ασθενέστερου γιουάν - έχει συντελέσει στη διόρθωση των τιμών τον τελευταίο μήνα.

Αν και στην αγορά υπήρξαν δημοσιεύματα και για πιθανές πωλήσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η αλήθεια είναι ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προέβει σε μειωμένες αγορές χρυσού τον Απρίλιο και απλά σταμάτησε να αγοράζει τον Μάιο.

Ο λόγος; H εκτίναξη των τιμών.

Πράγματι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας , τα διαθέσιμά της παρέμειναν αμετάβλητα τον Μάιο.

Ένας σοβαρός λόγος λοιπόν για την πτώση των τιμών του χρυσού, είναι η παύση αγορών από τον μεγαλύτερο αγοραστή του πολύτιμου μετάλλου.

Πότε θα ενεργοποιηθεί και πάλι η Κίνα σαν αγοραστής του χρυσού; Σύμφωνα με διεθνή μέσα όταν οι τιμές προσεγγίσουν τα 2.200 δολάρια/ ουγγιά.

Ολοένα και δυσκολότερη η εξόρυξη

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα κοιτάσματα του πολύτιμου μετάλλου γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα, με αποτέλεσμα οι εταιρείες εξόρυξης να δυσκολεύονται να κρατήσουν σταθερά τα επίπεδα παραγωγής.

Αν και παρατηρήθηκε ρεκόρ παραγωγής των ορυχείων το πρώτο τρίμηνο του 2024 -αυξημένο κατά 4% σε ετήσια βάση – παρά ταύτα, η ευρύτερη εικόνα υποδεικνύει ότι μετά από 10 χρόνια ταχείας ανάπτυξης, η εξορυκτική βιομηχανία αγωνίζεται να καταγράψει βιώσιμη αύξηση της παραγωγής της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου, η παραγωγή των ορυχείων αυξήθηκε μόνο κατά 0,5% το 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Το 2022, η αύξηση κυμάνθηκε στο 1,35% σε ετήσια βάση, το προηγούμενο έτος ήταν 2,7%, ενώ το 2020, η παγκόσμια παραγωγή χρυσού κατέγραψε την πρώτη πτώση εδώ και μια δεκαετία, διολισθαίνοντας κατά 1%.

Το ουσιαστικότερο πρόβλημα του κλάδου είναι ότι η μεγάλης κλίμακας εξόρυξη χρυσού απαιτεί τεράστια κεφάλαια, αλλά και σημαντική εξερεύνηση και ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή τα νέα κοιτάσματα χρυσού είναι όλο και πιο δυσεύρετα, με πολλές υποψήφιες περιοχές να έχουν ήδη εξερευνηθεί.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού μόνο το 10% περίπου των παγκόσμιων ερευνών χρυσού «περιέχει» αρκετό από το πολύτιμο μέταλλο προκειμένου να δικαιολογηθεί η εξόρυξή του, ενώ κάθε ορυχείο χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 έως 20 χρόνια προτού να είναι έτοιμο για παραγωγή.

Επιπλέον, οι κυβερνητικές άδειες γίνονται όλο και πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν και απαιτείται περισσότερος χρόνος για να λάβουν το «πράσινο φως» των ρυθμιστικών αρχών, κάνοντας την εξόρυξη μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. (σ.σ: H εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών για τις εταιρείες εξόρυξης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια).

Τέλος, πολλά έργα εξόρυξης σχεδιάζονται για απομακρυσμένες περιοχές που απαιτούν υποδομές, όπως οδικές αρτηρίες, ηλεκτρική ενέργεια και υδροδότηση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος για την κατασκευή αυτών των ορυχείων.

Συμπερασματικά, λοιπόν, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ανακαλύψεις χρυσό, να βγάλεις άδεια για την εξόρυξη, να τη χρηματοδοτήσεις και να προχωρήσεις στην κατασκευή ενός ορυχείου. Βάση του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης λοιπόν και με την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα παραμείνει έστω σταθερή, οι τιμές είναι θέμα χρόνου να πάρουν και πάλι την ανοδική τους πορεία.

 

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.