Γιατί κοκκίνισαν βίαια οι ευρωπαϊκοί δείκτες
shutterstock
shutterstock

Γιατί κοκκίνισαν βίαια οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Ο Πάουελ την Τετάρτη έκανε ένα μεγάλο δώρο στις αγορές και δεν αναφερόμαστε μόνο στη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου, αλλά και στο επιθετικό dot plot, βάση του οποίου και με την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, το βασικό μέσο επιτόκιο στις ΗΠΑ στα τέλη του 2026 θα έχει διαμορφωθεί στο εύρος 2,75%-3,00%.(σ.σ:Σχετική ανάλυση  μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Η επιθετική έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων εκτόξευσε στην κυριολεξία για δύο ημέρες τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, με τους μετοχικούς δείκτες στις ΗΠΑ να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά, αλλά και τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ακολουθούνε ικανοποιητικά έως και την Πέμπτη.

Την Παρασκευή όμως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν εκτεταμένες απώλειες. Αν και ως επί το πλείστον οι απώλειες αυτές αποδόθηκαν στην απογοήτευση από τη δεύτερη καθοδική αναθεώρηση για φέτος  του outlook της Mercedes-Benz, με τη μετοχή να σημειώνει τη χειρότερη πτώση της για τους τελευταίους 15 μήνες συμπαρασύροντας τον γερμανικό δείκτη Dax,  εντούτοις δεν είναι η μόνη αιτία για την επιβάρυνση της επενδυτικής ψυχολογίας στην Ευρώπη.

Η Mercedes υποβάθμισε την πρόβλεψη της για τα περιθώρια κέρδους στο σύνολο του έτους για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες, μετά την υποχώρηση του συνολικού όγκου πωλήσεων στην Κίνα. Η εταιρεία περιμένει πλέον η απόδοση επί των πωλήσεων σε προσαρμοσμένο επίπεδο να είναι μεταξύ 7,5% και 8,5% το 2024 από 10%-11% προηγουμένως.

Τα προβλήματα με την ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αντισταθμιστούν μόνο από τη σταδιακή μείωση του χρηματοδοτικού κόστους χάρη στην έναρξη της μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων από την ΕΚΤ ήδη από τον φετινό Ιούνιο. H επιβράδυνση του εξαιρετικά σημαντικού εμπορικού της εταίρου, της Κίνας και η διατήρηση του κόστους ενέργειας σε υψηλά και μη ανταγωνιστικά επίπεδα αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα αγκάθια. 

Η έκθεση του Ντράγκι πριν λίγες ημέρες ανέδειξε το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη και τις σημαντικές  προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει  αν θέλει να στηρίξει επί της ουσίας τους ρυθμούς ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών και την επιβίωση του βιομηχανικού της ιστού. (σ.σ: Σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Ασταθής πληθωρισμός

Η Κριστίν Λαγκάρντ επίσης, σε έναν απολογισμό του έργου αλλά και των προκλήσεων της ΕΚΤ κατά την εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χθες στην Ουάσιγκτον, μας έδωσε μια αφοπλιστικά ξεκάθαρη εικόνα των κινδύνων με τους οποίους θα βρεθούμε αντιμέτωποι τα επόμενα χρόνια.

Όπως εύστοχα δήλωσε, η  Ευρώπη ήλθε αντιμέτωπη με τη χειρότερη πανδημία από τη δεκαετία του 1920, τη χειρότερη σύρραξη στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1940 και το χειρότερο ενεργειακό σοκ από τη δεκαετία του 1970. 

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει ριζικές μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία και παρά τη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών ανά τον κόσμο,  ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί ασταθής για αρκετά χρόνια ακόμα, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ελέγχου των τιμών. 

Με μια φράση η Λαγκάρντ τα είπε όλα. Oι οικονομικές συνθήκες μπορεί να αλλάζουν ανά πάσα στιγμή, κάτι που θα απαιτεί κάθε φορά την άμεση προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής. 

Τουτέστιν, ο πτωτικός κύκλος των επιτοκίων μπορεί να παρουσιάσει και διαλείμματα.

«Αν εισέλθουμε σε μια εποχή όπου ο πληθωρισμός είναι πιο ασταθής και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής πιο αβέβαιη, η διατήρηση αυτού του πυλώνα για τη διαμόρφωση των τιμών θα είναι καθοριστικής σημασίας… Αλλά αυτό δεν υποδηλώνει ότι ο τρόπος με τον οποίο ασκούμε τη νομισματική πολιτική θα παραμείνει ο ίδιος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα η  Λαγκάρντ συνέκρινε τις πιέσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία με αυτές που αντιμετώπισε η Ευρώπη τη δεκαετία του 1920, όταν ο «οικονομικός εθνικισμός» προκάλεσε την κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου και την  οικονομική κρίση. 

Ο κίνδυνος για πόλεμο μεγάλης κλίμακας στη Μέση Ανατολή 

Αυτό που μας έκανε εντύπωση την τελευταία εβδομάδα είναι ότι οι αγορές είναι σα να μη «διαβάζουν» καν τους κινδύνους από την άνοδο του θερμόμετρου στη Μέση Ανατολή.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι διεξήγαγαν νέα σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών στον νότιο Λίβανο, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως συστήματα εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ, άλλα οπλικά συστήματα, καθώς και τρομοκρατικές υποδομές.  

Μια μέρα νωρίτερα ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, του κινήματος με κομβικό ρόλο στο λιβανικό πολιτικό σκηνικό και συμμάχου της Χαμάς, αναγνώρισε ότι η παράταξή του υπέστη πλήγμα χωρίς προηγούμενο μετά τα κύματα φονικών εκρήξεων  των τηλεπικοινωνιακών συσκευών που χρησιμοποιούσαν τα  μέλη της, διαμηνύοντας πως θα υπάρξει «ευρείας κλίμακας και τρομερή ανταπόδοση στις επιθέσεις αυτές».

«Το Ισραήλ θα υποστεί τρομερή τιμωρία και δίκαιη ανταπόδοση εκεί που το περιμένει και εκεί που δεν το περιμένει» προειδοποίησε ο Χασάν Νασράλα. 

Αν και  οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν επίσημα αναλάβει την ευθύνη, οι εκρήξεις ακολούθησαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι στόχοι του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλέον επεκτείνονται στα σύνορα με τον Λίβανο. 

Για τη στήλη, ο κίνδυνος  για πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Εγγύς Ανατολή βαίνει αυξανόμενος.

Συνεχίζεται το γαλλικό δράμα

To υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας  αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μπορεί να εκτιναχτεί ως το 6% του ΑΕΠ το 2024, ήτοι πάνω από το 5,1% που αναμενόταν προηγουμένως, αν δε ληφθούν νέα μέτρα από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι τoν Απρίλιο η Γαλλία είχε αυξήσει τον στόχο για το έλλειμμα το 2024 στο 5,1% από 4,4%, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών είχε ήδη προειδοποιήσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι χωρίς διορθωτικές κινήσεις, το έλλειμμα κινδυνεύει να φτάσει στο 5,6%.

H απερχόμενη κυβέρνηση είχε θέσει στόχο να φέρει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% -δηλαδή στον στόχο που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας- πριν το 2027, αλλά η τελευταία ανοδική αναθεώρηση καθιστά τη διορία αυτή μη εφικτή. 

Θα καταφέρει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Μισέλ Μπαρνιέ, να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά χωρίς να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών;  Μια πρώτη απάντηση θα λάβουμε από την 1η Οκτωβρίου και μετά, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του σχεδίου του γαλλικού προϋπολογισμού.

 

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Μαίρη Βενέτη

[email protected]