Γιατί οι επενδυτές προτιμούν τα ισπανικά από τα γαλλικά ομόλογα
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί οι επενδυτές προτιμούν τα ισπανικά από τα γαλλικά ομόλογα

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ζητούν υψηλότερη αποζημίωση για να δανείσουν τη Γαλλία απ' ό,τι την Ισπανία, τιμωρώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης για την άσχημη κατάσταση των δημοσιονομικών της. 

Πριν από μια δεκαετία η Ισπανία ήταν μια από τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά σήμερα θεωρείται πιο ασφαλής για τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα απ' ό,τι η Γαλλία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση στα 10ετή κρατικά ομόλογα της Γαλλίας ξεπέρασε αυτή των ισπανικών για πρώτη φορά από το 2008. Πρόκειται για αξιοσημείωτο ορόσημο καθώς το spread, η διαφορά απόδοσης, μεταξύ των δύο ομολόγων είχε διευρυνθεί πάνω από τις 500 μονάδες βάσης στην κορύφωση της κρίσης χρέους το 2012, τότε που οι ισπανικές τράπεζες διασώθηκαν με bailout.

Σήμερα, η Ισπανία, που πολλοί έβλεπαν ως μέρος της φτωχότερης «περιφέρειας» της ευρωζώνης, κερδίζει τις προτιμήσεις των επενδυτών ομολόγων. Η απόδοση των γαλλικών ομολόγων είναι υψηλότερη και από αυτή των πορτογαλικών ομολόγων, ενώ το spread με τα ελληνικά και τα ιταλικά έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας συνέχισε να διογκώνεται στο τέλος Ιουνίου, φλερτάροντας με τα 3,23 τρισ. ευρώ, δηλαδή με το 112% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας (ΙNSEE). Στο τέλος του Μαρτίου βρισκόταν στο 110,5% του ΑΕΠ.

Eίναι νέα ένδειξη της επιδείνωσης των δημοσιονομικών της χώρας, δύο εβδομάδες πριν από την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2025. Το χρέος αυξήθηκε κατά 175,2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και κατά 842,3 δισ. ευρώ από το 2019, όταν ήταν χαμηλότερο του 100% του ΑΕΠ.

Στη ζώνη του ευρώ το πρώτο τρίμηνο φέτος το μέσο δημόσιο χρέος των 20 χωρών-μελών του ευρώ ήταν στο 88,7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Mόνο η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, 159,8% και 137,7% αντίστοιχα.

Η Ελλάδα και η Ιταλία, όμως, συγκριτικά έχουν καταφέρει να μειώσουν το δικό τους χρέος τα τελευταία χρόνια. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν στο 190,5% και της Ιταλίας στο 148,3%. Της Γαλλίας είχε φτάσει στο 114,2 του ΑΕΠ.

Μετά την Ελλάδα οι ευρωπαϊκές χώρες που πέτυχαν τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους είναι η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Κροατία. 

Η Γαλλία σήμερα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υπερβεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 6% του ΑΕΠ, δηλαδή να είναι διπλάσιο του ορίου του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι επενδυτές δεν βλέπουν σημαντική μείωση με μια κυβέρνηση μειοψηφίας να ψάχνει για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, κάτι που καθιστά τη βιωσιμότητα της αμφίβολη.

Αντίθετα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας προβλέπεται στο 3% φέτος. Η Ισπανία κατάφερε επίσης να μειώσει το δημόσιο χρέος της πιο γρήγορα από τη Γαλλία μετά την πανδημία. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μειωθεί κάτω από το επίπεδο του 103% του ΑΕΠ φέτος από 120% το 2020.

Πέρυσι, το χρέος της Γαλλίας είχε φτάσει το 111% του ΑΕΠ από 115% το 2020, αλλά η ΕΕ το βλέπει να αυξάνεται στο 114% το 2025.

Η ανάπτυξη στην ισπανική οικονομία είναι υψηλότερη απ' ό,τι στη Γαλλία χάρη στη δυναμική του τουρισμού. Η ανάπτυξη έφτασε το 2,7% πέρυσι και ήταν επταπλάσια του μέσου όρου στην ευρωζώνη και υψηλότερη από τον ρυθμό ανάπτυξης του 1,1% στη Γαλλία.

Φέτος, η Γαλλία αναμένει ανάπτυξη 1,1%, χαμηλότερη από το 2,8 % που θα πετύχει η Ισπανία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισπανικής κεντρικής τράπεζας.

Παρά το χαμηλότερο δημόσιο χρέος και την υψηλότερη ανάπτυξη, η Ισπανία βρίσκεται 2 έως 5 βαθμίδες χαμηλότερα από τη Γαλλία στη βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global, Moody's και Fitch - A/Baa1/A-. 

Kαι οι δύο χώρες έχασαν την «τοπ» αξιολόγηση ΑΑΑ το 2009-2012.

Ωστόσο, η Ισπανία που είχε πέσει στο ΒΒΒ-, μια βαθμίδα πάνω από την κατάταξη «σκουπίδι», έχει δει τέσσερεις αναβαθμίσεις από τον οίκο S&P Global έκτοτε και δύο από την Moody's και τη Fitch. H Γαλλία είδε μόνο υποβαθμίσεις την ίδια περίοδο.