Γιατί οι ΗΠΑ υπεραποδίδουν της Ευρωζώνης
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί οι ΗΠΑ υπεραποδίδουν της Ευρωζώνης

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν το εξάμηνο με άνοδο 8,8%, ενώ στη Wall οι επιδόσεις αν εξαιρέσουμε τον Dow είναι πολύ πιο εντυπωσιακές με τη μητέρα των αγορών, τον S&P 500, να σημειώνει άνοδο 15,5% και τον Nasdaq άνοδο 31% !

Στην παραπάνω παρατήρηση προστίθεται η πρόσφατη έρευνα του Bloomberg σύμφωνα με την οποία οι επενδυτές εγκαταλείπουν με έντονο ρυθμό τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Τα μετοχικά funds της Γηραιάς Ηπείρου υπέστησαν εκροές για 16η συνεχόμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας το ποσό της συνολικής απόσυρσης σε 27 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με σημείωμα στρατηγικών αναλυτών της Bank of America που επικαλούνται στοιχεία της EPFR Global. 

Μόνο την προτελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, η Ευρώπη είχε τις μεγαλύτερες εκροές σε επίπεδο μεγάλων περιφερειών, με έξοδο 4,6 δισ. δολαρίων.

Για πολλούς αναλυτές αυτό είναι ενδεικτικό ότι οι ροές προς τις ευρωπαϊκές μετοχές έχουν μειωθεί χαρακτηριστικά, τη στιγμή που ο δείκτης Nasdaq 100 σημείωσε ένα από τα καλύτερα πρώτα του εξάμηνα. 

Οι λόγοι της υπεραπόδοσης 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με μεγαλύτερη «έκπτωση», 13 φορές τα προθεσμιακά συναινετικά τους κέρδη, έναντι 19 φορές των αντίστοιχων αμερικανικών. Αυτή η έκπτωση είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs. 

Ένας από τους εμφανείς λόγους της υπεραπόδοσης της αγοράς των ΗΠΑ είναι το πρόσφατο τεχνολογικό άλμα της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Βλέπετε, στις ΗΠΑ οι εταιρείες που έχουν έκθεση και κινούν τα νήματα αυτού του άλματος είναι σαφέστατα πολύ περισσότερες από ότι στην Ευρώπη.

Ανοίγοντας το πλάνο χρονικά, βλέπουμε ότι το προβάδισμα αυτό χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ αρκετά χρόνια τώρα. 

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε ιδιαίτερα τους χρηματοοικονομικούς δείκτες της Ευρώπης. Έκτοτε, μια έκρηξη στην καινοτομία και τις επενδύσεις τεχνολογίας στις ΗΠΑ οδήγησε τις αμερικανικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν πιο αποδοτικά την περίοδο χαμηλών επιτοκίων, ωθώντας την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών 2,6 φορές πιο πάνω από εκείνη της Ευρώπης. Πρόκειται για το υψηλότερο χάσμα που έχει σημειωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. 

Ο εισηγμένος τεχνολογικός τομέας των ΗΠΑ είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τον ευρωπαϊκό και υπόψιν ότι αυτός ο τομέας δεν περιλαμβάνει εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως η Amazon, η Meta ή η Tesla, οι οποίες ταξινομούνται σε άλλους τομείς.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η μικρότερη επενδυτική βάση στην Ευρώπη. Οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη τείνουν να είναι μικρότερες από ό,τι στις ΗΠΑ και ένας σημαντικός λόγος είναι ότι οι Ευρωπαίοι διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια σε κατοικίες και άλλες επενδύσεις από ό,τι σε μετοχές, σε σύγκριση με τους Αμερικανούς. 

Οι κατανομές μετοχών επίσης των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών εταιρειών έχουν μειωθεί απότομα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή αγορά να έχει πολύ μικρότερο «βάθος» από την αμερικανική.

Ο καλύτερος βηματισμός της αμερικανικής ανάπτυξης

Από μακροοικονομικής σκοπιάς τώρα, τις τελευταίες εβδομάδες πάλι υπάρχει μια καλύτερη εικόνα στις ΗΠΑ.

Δείτε τα τελευταία αναθεωρημένα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτά η αμερικανική οικονομία, παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους με ισχυρότερο εν τέλει ρυθμό. 

Το αμερικανικό ΑΕΠ σύμφωνα με την τελική μέτρηση, εμφάνισε σε ετησιοποιημένη τριμηνιαία βάση στο πρώτο τρίμηνο αύξηση μεγαλύτερη της εκτιμώμενης, στο 2%. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις αρχικές μετρήσεις το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί μόλις κατά 1,3%.

Αν και η μέτρηση αυτή υπολείπεται το ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,6% του τελευταίου τριμήνου του 2022, εντούτοις είναι πολύ πιο πάνω από το 1,4% των εκτιμήσεων, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για ραγδαία επιβράδυνση ή και σοβαρή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας υπό το βάρος της μεγάλης νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων μηνών.

Η αμερικανική οικονομία λοιπόν δείχνει πολύ μεγαλύτερες αντοχές των αναμενομένων, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν πλέον να παρουσιάσει τις ίδιες επιδόσεις και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η ίδια η Fed εξάλλου αύξησε την πρόβλεψη της για το ΑΕΠ συνολικά για το 2023 στο 1,1% από 0,4%.

Δεδομένου βέβαια ότι η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο είχε οδηγό τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες, δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον οι πληθωριστικές πιέσεις θα ελεγχθούν επί της ουσίας και δεν θα αναγκαστεί η Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο 4,2% από 3,8% προηγουμένως, ενώ και οι εξαγωγές ήταν ισχυρότερες απ’ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Θετική συνεισφορά είχαν η ιδιωτική κατανάλωση (2,79%), οι καθαρές εξαγωγές (0,58%) και οι δημόσιες δαπάνες (0,85%), ενώ αρνητικό αντίκτυπο είχαν οι ιδιωτικές επενδύσεις (2,22%). 

Οι επιχειρηματικές δαπάνες σε μεγάλες κατασκευές, όπως εξέδρες πετρελαίου ή

αποθηκευτικούς χώρους, ήταν επίσης αρκετά ισχυρές. (σ.σ:Τα υπόλοιπα στοιχεία της

έκθεσης ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα).

Η Ευρωζώνη από την άλλη πλευρά βρίσκεται ήδη σε τεχνική ύφεση, με το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Η μείωση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν 0,1% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τη Eurostat.

Γίνεται κατανοητό ότι η απογοήτευση ήταν αρκετά μεγάλη, δεδομένου ότι στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της η Eurostat είχε αναφέρει ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% και το πρώτο τρίμηνο του 2023 η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στο 0,2%. 

Τα στοιχεία αυτά είχε χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της που δημοσιεύτηκαν τον Μάιο, όταν ανακοίνωσε πως η Ευρωζώνη «είχε αποφύγει ελάχιστα την ύφεση». 

Η απότομη αναθεώρηση λοιπόν προς τα κάτω αν μη τι άλλο θολώνει τις ευρωπαϊκές προοπτικές για το έτος συνολικά, ενώ την ίδια στιγμή δικαιολογεί ως έναν μεγάλο βαθμό την προτίμηση της επενδυτικής κοινότητας για μεγαλύτερη στάθμιση αυτή την περίοδο των αμερικανικών assets σε σχέση με τα ευρωπαϊκά.

Η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσφατη μείωση των στοιχείων από τη Γερμανία. Η κορυφαία ευρωπαϊκή οικονομία ανακοίνωσε στα τέλη Μαΐου ότι εισήλθε σε ύφεση, με αποτέλεσμα η Eurostat να μειώσει την εκτίμησή της για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στη ζώνη του ευρώ στα μέσα Μαΐου, η οποία αρχικά είχε ανακοινωθεί στο +0,3%.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας παρά την απομάκρυνση της από την πολιτική Zero Covid επηρεάζει πολύ περισσότερο την Ευρώπη απ’ότι τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η γείωση των προβλέψεων για την κινεζική ανάπτυξη να μεταφράζεται αυτόματα με μείωση των προσδοκιών και για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι η εξάρτηση από τις κινεζικές εξαγωγές θα αυξηθεί στα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, η ζήτηση για κοβάλτιο θα πενταπλασιαστεί μέχρι το 2030, ενώ η αναπτυξη της ηλεκτροκίνησης θα αυξήσει κατά... 60 φορές τη ζήτηση για λίθιο, στοιχείο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Για τα βιομηχανικά μέταλλα που απαιτούνται στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας η ΕΕ εξαρτάται από τις εισαγωγές, σε ποσοστό από 75 έως και 100%. Από τα 30 χημικά στοιχεία που θεωρούνται απολύτως απαραίτητα (σπάνιες γαίες, μαγνήσιο, βισμούθιο και άλλα) τα 19 εισάγονται κυρίως από την Κίνα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.