Γιατί πήρε «φωτιά» το ελληνικό χρηματιστήριο

Γιατί πήρε «φωτιά» το ελληνικό χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης φάνηκε συνεπής στο ραντεβού του με την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης και με συνοπτικές διαδικασίες επέστρεψε σε μακροχρόνια ανοδική φορά στην χθεσινή συνεδρίαση. Για την επιστροφή αυτή μεσολάβησαν 266 ημέρες αφού η περιπλάνηση της Αγοράς στην απαισιοδοξία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και είχε χαμηλό τις 469 μονάδες, ένα χαμηλό το οποίο η αγορά είχε αντικρύσει ξανά την περίοδο που το Grexit ήταν μια πιθανότητα.

Στο άκρως διδακτικό –για άλλη μια φορά- δεκάμηνο που μεσολάβησε η προτεραιότητα των χαρτοφυλακίων ήταν η στροφή στην ποιότητα και η μείωση του κινδύνου όσο η κατάσταση της πανδημίας δεν επέτρεπε κάποια ορατότητα, αναμενόμενο έως αναγκαίο για κάθε είδος επενδυτή. Για τους επενδυτές που ασχολούνται χρόνια με τις αγορές η επιβίωση σε τέτοιες περιόδους γίνεται προτεραιότητα. Κάθε ευκαιρία μπορεί να περιμένει, οι γρήγοροι παίκτες της αγοράς ξέρουν ότι εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο και ότι για να μπορείς να συμμετάσχεις στο επόμενο πάρτι θα πρέπει να έχεις πάνω σου μάρκες για να ποντάρεις, την απαραίτητη κάβα για να διατηρείς το δικαίωμα να κάτσεις στο τραπέζι την στιγμή που οι άνεμοι αλλάζουν. Κρατάμε ακόμα το ότι δεν υπάρχουν παντός καιρού εταιρείες, οι καταστάσεις που μπορούν να διαμορφωθούν είναι τέτοιες που ακόμα και ολιγοπώλια μπορούν να βρεθούν στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αλλά και το αντίθετο: “μαγαζάκια” τακτοποιημένα με νοικοκυρεμένα οικονομικά την κατάλληλη στιγμή θα επιπλεύσουν στην τρικυμία αν το αντικείμενο τους αποδειχθεί περιζήτητο και αναγκαίο.

Αλλαγή σελίδας

Από χθες φαίνεται να επικρατεί ακριβώς το αντίθετο. Οι έντονες θετικές μεταβολές στους «καταραμένους» του δεκαμήνου δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση ανάληψης ρίσκου όχι μόνο σε μέγεθος αλλά και σε ένταση. Οι τράπεζες, ο τουρισμός και η εστίαση είχαν υποστεί συντριπτικές απώλειες βάζοντας στις τιμές τους σενάρια δίχως αύριο ή έστω ένα δυστοπικό μέλλον. Η αλλαγή σελίδας δεν ήρθε μόνο επειδή ανακαλύφθηκε ένα εμβόλιο που μπορεί να δώσει βάσιμες ελπίδες επιστροφής στην κανονικότητα αλλά επειδή συμβαίνουν και μια σειρά από άλλα πράγματα τα οποία υποστηρίζουν κάτι μεγαλύτερο από ένα ράλι ανακούφισης: Πρωτοφανή επίπεδα επιτοκίων για τα δεκαετή ομόλογα, ένα πακέτο χρηματοδότησης εν δυνάμει έργων ύψους 50 δισ. ευρώ και επιχειρηματικές συμφωνίες που κάθε άλλο παρά απαξίωση υποδηλώνουν.

Και για να είμαστε δίκαιοι και με την πανδημία: Τα 1200 θύματά της είναι ένας πραγματικά θλιβερός, βαρύς απολογισμός. Είναι όμως μακράν ο λιγότερο επώδυνος σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης και όταν έρθει η ώρα να ξανανοίξει ο τουρισμός το στοιχείο αυτό θα δώσει μια προτεραιότητα στην Ελλάδα σαν προορισμό διακοπών καλύπτοντας πιο γρήγορα το χαμένο έδαφος.

Απαντήσεις στην απαισιοδοξία

«Η Ελληνική Αγορά είχε χθες χαρακτηριστικά υπερβολής», λένε πολλοί. Είχε όμως και στην πτώση που προηγήθηκε. «Ακόμα είναι νωρίς για να πούμε ότι τελειώσαμε», ισχυρίζονται άλλοι. Ποιος είπε όμως ότι τα χρηματιστήρια τιμολογούν το τώρα; «Οι τράπεζες θα κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου». Όλες οι τράπεζες κάνουν αυξήσεις. Είναι σαν να λέει κάποιος ότι το χειμώνα θα βρέξει.

Όποιος δεν συμφωνεί ιδού η αγορά των παραγώγων, ιδού και το πήδημα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.