Goldman Sachs: Η συμφωνία του OPEC δεν αλλάζει το outlook των τιμών

Goldman Sachs: Η συμφωνία του OPEC δεν αλλάζει το outlook των τιμών

Η συμφωνία του OPEC για μείωση της παραγωγής πετρελαίου μπορεί να παρέχει μια βραχυπρόθεσμη στήριξη για τις τιμές, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα αλλάξει τις προοπτικές της προσφοράς, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει η Goldman σε σημείωμα προς τους επενδυτές, παρά τη συμφωνία διατηρεί τις προβλέψεις της για το WTI στα 43 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στα 53 δολάρια το βαρέλι για το 2017. Υπενθυμίζεται πως η επενδυτική τράπεζα είχε μειώσει τις εκτιμήσεις αυτές από τα 50 δολάρια την περασμένη Τρίτη.

Εχθές, το Reuters και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως τα μέλη του OPEC συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2008 και συγκεκριμένα στα 32,5 εκατ. με 33 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας να παραμένουν άγνωστες.

«Η τήρηση των ποσοστώσεων παραγωγής είναι ιστορικά κακή, ιδιαίτερα όταν η ζήτηση του πετρελαίου δεν είναι αδύναμη», επεσήμανε η Goldman Sachs, ενώ πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί όσον αφορά την παραγωγή στις χώρες που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Συγκεκριμένα, η παραγωγή από τη Λιβύη και το Ιράκ βρίσκεται ήδη 180.000 βαρέλια υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Goldman.

Και η Societe Generale δεν θεωρεί ότι η συμφωνία θα μεταβάλλει τις εκτιμήσεις για τις τιμές. Η τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψη για το Brent στα 50 δολάρια το βαρέλι στο τέταρτο τρίμηνο και στα 60 δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, ενώ το WTI αναμένεται να κινηθεί κατά 1,50 δολ. Χαμηλότερα από το Brent.

Σε σημείωμά του προς τους επενδυτές, ο αναλυτής Michael Wittner ανέφερε ότι ενώ η συμφωνία φαίνεται να στοχεύει σε μειώσεις της τάξης των 500.000 με 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αναμένει η πραγματική μείωση να είναι σημαντικά μικρότερη.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι, ακόμη και αν η συμφωνία δεν οδηγήσει σε καμία πραγματική μείωση της παραγωγής, παραμένει πολύ σημαντική, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή της Σαουδικής Αραβίας αλλά και του OPEC στην ενεργή διαχείριση της αγοράς, έπειτα από τη σκόπιμη παθητική στάση για σχεδόν δύο χρόνια.