Χ.Α.: «Ουρά» διόρθωσης αλλά και σημαντικές άμυνες στις 860 μονάδες

Χ.Α.: «Ουρά» διόρθωσης αλλά και σημαντικές άμυνες στις 860 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Παρά τη νέα μεγάλη χθεσινή πτώση των αμερικανικών δεικτών όπου ο Dow Jones απώλεσε 1,37% ή 362 μονάδες, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη διόρθωση του τελευταίου 8μήνου, οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε μίνι προσπάθεια ανασύνταξης σήμερα.

Τόσο ο Xetra Dax στη Φρανκφούρτη, όσο και ο Cac 40 στο Παρίσι αλλά και o FTSE 100 στο Λονδίνο βρίσκονται σε διαδικασία ανασύνταξης, βρίσκοντας αναχώματα, οπότε με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή… ετυμηγορία της Wall Street, μετά από ένα διήμερο πτώσης περίπου 560 μονάδων.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το ελληνικό χρηματιστήριο που έτσι κι αλλιώς είναι η αγορά με τα μεγαλύτερα κέρδη (και) τον Ιανουάριο του 2018, συνεχίζει με «ουρά» διόρθωσης από χθες, παρ' ότι βγάζει και κάποιες άμυνες.

Όλο το εύρος της διόρθωσης που έχει κάνει μέχρι στιγμής το ελληνικό χρηματιστήριο είναι θεμιτό και άκρως συμβατό με την πρότερη – ισχυρότατη – άνοδο.

Η ελληνική αγορά ήταν εντελώς αδιόρθωτη και σε υπεραγορασμένα επίπεδα, καθώς ο Γενικός Δείκτης προέρχονταν από ράλι 10% τον Ιανουάριο, ο Mid Cap ενισχύονταν έως και 18%, ενώ κορυφαία blue chips είχαν διψήφιο ποσοστό ανόδου, με τη ΔΕΗ να ξεχωρίζει με ράλι άνω του 55%!

Η χθεσινή διόρθωση σε ποσοστό 2,08% μπορεί να αιφνιδίασε αρκετούς που είχαν… ξεχάσει ότι οι αγορές πρέπει, επιβάλλεται να διορθώνουν και να παραδίδουν τα κέρδη στους επενδυτές, όμως ήταν άκρως απαραίτητη. Παράλληλα, έδειξε πως δεν… ήθελε να χάσει ότι με κόπο «έχτισε» το τελευταίο διάστημα, κρατώντας την κομβική ζώνη των 858-860 μονάδων.

Αυτό διακρίνουμε ότι λαμβάνει χώρα και σήμερα, με το Γενικό Δείκτη να διορθώνει αρχικά έως τις 857,49 μονάδες, όμως σταδιακά βγήκαν άμυνες και αναχώματα, ώστε να διασωθεί το όριο των 858,08 μονάδων, τα υψηλά δηλαδή του καλοκαιριού, που θεωρούνται κρίσιμη ζώνη για τη συνέχεια.

Πλέον, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 868 μονάδες γυρνώντας σε θετικό έδαφος με οριακά κέρδη 0,09%, ενώ η αξία συναλλαγών είναι ενισχυμένη καθώς διαμορφώνεται στα 55 εκατ. ευρώ, με τα 11 εκατ. ευρώ περίπου να είναι πακέτα.

Σήμερα περνούν στο Χ.Α. πακέτα της εταιρείας Κορρές καθώς προχωρά το deal πώλησης της επιτυχημένης επιχείρησης στο διεθνές επενδυτικό σχήμα υπό τη Morgan Stanley.

Στο χώρο του Large Cap οι περισσότερες μετοχές κινούνται πτωτικά – διορθωτικά, όμως υπάρχουν τάσεις περιορισμού των απωλειών, ενώ αρκετά χαρτιά γύρισαν θετικά. Πιο αναλυτικά σε ήπια θετική τροχιά κινούνται πλέον μετοχές όπως ΔΕΗ, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης.

Σε αρνητικό έδαφος με απώλειες άνω του 1% κινούνται οι Coca Cola HBC, Τιτάν, ΕΛΠΕ, Jumbo, Folli Follie, ΕΧΑΕ, ενώ ηπιότερη πτώση σημειώνουν οι ΟΠΑΠ, Viohalco, Εθνική, Grivalia Properties, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Μυτιληναίος.

Στον Mid Cap επίσης η εικόνα τείνει προς βελτίωση σε σχέση με το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης. Ανοδικά, με κέρδη άνω του 1% κινούνται μετοχές όπως Cenergy Holdings, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Χαλκόρ, Κορρές, ΚΛΜ, Intralot, ενώ σε αρνητική τροχιά κινούνται οι Fourlis, MLS, Ικτίνος, Ελλάκτωρ, Πλαστικά Θράκης και Attica Bank.

Στην ευρύτερη αγορά η κινητικότητα συνεχίζεται για τίτλους όπως Παπουτσάνης, Κέκροψ, που κερδίζουν 11,90% και 5,80% αντίστοιχα με ισχυρούς όγκους, ενώ στο σύνολο της αγοράς η αρχικά πολύ αρνητική εικόνα έχει αλλάξει και πλέον το κλίμα είναι μοιρασμένο, με 53 ανοδικές και 52 πτωτικές μετοχές.