Χρηματιστήρια: Χαρτοφυλάκια για προληπτικούς

Χρηματιστήρια: Χαρτοφυλάκια για προληπτικούς

Ο παράγοντας τύχη υπάρχει πάντα στις επενδύσεις εξαιτίας του χαοτικού σύμπαντος που διαμορφώνει τις κινήσεις των αγορών. Μπορεί να έχουν ελεγχθεί τα πάντα από πλευράς ρίσκου, η επένδυση να είναι από όλες τις πλευρές αλεξίσφαιρη όμως μια αναποδιά σε μια περιθωριακή αγορά του πλανήτη να φέρει τα πάνω κάτω.

Υπάρχουν επενδυτές ανάμεσα μας που πιστεύουν ότι η ενασχόληση τους με τις αγορές δημιουργεί μόνο τραυματικές εμπειρίες στην οικονομική τους κατάσταση. Συνήθως με τις εντολές τους διαμορφώνουν τα υψηλά και τα χαμηλά της μιας μετοχής πετυχαίνοντας το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν: Αγοράζουν σε ιστορικά υψηλά και πουλάνε κοντά στον πάτο της αγοράς. Τέτοιες ατυχίες έχουν συμβεί σε όλους όσους έχουν μια σεβαστή εμπειρία ενασχόλησης με το άθλημα των χρηματιστηριακών επενδύσεων. Βέβαια, κανείς δεν το παραδέχεται δημοσίως. Απλώς σε ορισμένους επενδυτές συμβαίνει με εκνευριστική συχνότητα. Τέτοια που σε κάνει να πιστεύεις σε κάθε πρόληψη και δεισιδαιμονία.

Πριν ξεκινήσουμε τα σκόρδα, το ξεμάτιασμα και το διάβασμα του καφέ υπάρχει η ύστατη λύση, το τελευταίο οχυρό για να επωφεληθούμε από την παρατήρηση σχετικών φαινομένων που δημιουργούν ανωμαλίες στις αγορές. Δύο φοιτητές (Kou και Μα) από το Πανεπιστήμιο της Tsinghua πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη συστηματικών χρηματιστηριακών μοτίβων στο Κινέζικο χρηματιστήριο που σχετίζονται με την εμφάνιση του Ανάδρομου Ερμή.

Ως γνωστόν (…) ο ανάδρομος Ερμής αποτελεί για τους λάτρεις της αστρολογίας ένα φαινόμενο που σχετίζεται με καταστροφικά γεγονότα και είθισται να αποτελεί μια περίοδο αρνητικής ενέργειας για κρίσιμες αποφάσεις. Υπάρχουν επιχειρηματίες που αποφεύγουν να αναλάβουν αποφασιστική δράση κατά την ανάδρομη περίοδο ακόμα και κυβερνήτες χωρών φτιάχνουν την ατζέντα των συναντήσεων τους με βάση τη θέση του Ερμή στο διάστημα. Ανάλογα η ανάδρομη φάση επηρεάζει τα χρηματιστήρια καθώς ο Ερμής είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το Εμπόριο και τις Συναλλαγές από αρχαιοτάτων χρόνων.

Αν έχετε φθάσει ως εδώ διαβάζοντας η συνέχεια θα σας αποζημιώσει. Στην εν λόγω μελέτη οι δύο Κινέζοι φοιτητές απέδειξαν ότι η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρεί κατά μέσο όρο 1,5% κατά την περίοδο που ο Ερμής έχει τα νεύρα του ενώ μία εβδομάδα μετά την ανάδρομη περίοδο εμφανίζει θετική απόδοση 2%. Σε σχέση με άλλα χρηματιστηριακά φαινόμενα ή ανωμαλίες των αγορών οι αποδόσεις αυτές δημιουργούν τεράστιο περιθώριο απόδοσης. Μάλιστα αν κάποιος επεκτείνει τις παρατηρήσεις κατά μία εβδομάδα πριν και μετά το «φαινόμενο» η απόδοση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Η μελέτη επισημαίνει ότι οι μετοχές των εταιριών που υποχωρούν περισσότερο έχουν και τη μεγαλύτερη ανάκαμψη. Ένα υποθετικό χαρτοφυλάκιο τέτοιων εταιριών με μοναδική δραστηριοποίηση στην περίοδο που ο Ερμής αλλάζει διαθέσεις θα είχε ετήσια απόδοση 8,7%. Αυτό που επίσης υποθέτει η μελέτη είναι ότι η εφαρμογή αυτού του μοτίβου έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε χώρες που οι προλήψεις επηρεάζουν περισσότερο τις συμπεριφορές.

Επομένως, αν δεν σας πάει το άθλημα του χρηματιστηρίου, αν τα διαγράμματα και τα θεμελιώδη έχουν αποτύχει να μεγαλώσουν την αξία του χαρτοφυλακίου σας υπάρχει και αυτή η στρατηγική. Δεν την προτείνουμε, ούτε την πιστεύουμε, μπορεί όμως να κάνουμε και λάθος. Πάντως, ο επόμενος ανάδρομος Ερμής ξεκινάει στις 4 Αυγούστου και τελειώνει 27 Αυγούστου ενώ η προ-ανάδρομη σκιά του ξεκινά στις 16 Ιουλίου. Λέμε τώρα…

Οι αποδόσεις των δεικτών του κινέζικου Χρηματιστηρίου πριν και κατά τη διάρκεια του ανάδρομου Ερμή

Πηγή: Kou and Ma (2024)