Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι επενδύσεις σε ελκυστικούς κλάδους, κόντρα στην κρίση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι επενδύσεις σε ελκυστικούς κλάδους, κόντρα στην κρίση

Eν αναμονή σημαντικών ανακοινώσεων από την ΕΛΣΤΑΤ,  σήμερα το ΑΕΠ α΄ τριμήνου και αύριο ο πληθωρισμός Μαΐου, το ελληνικό χρηματιστήριο χθες κινήθηκε θετικά, αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών (χωρίς «πακέτα» στα 43 εκατ. ευρώ). Η αγορά επιδίδεται σε επιτόπιο τροχάδην πέριξ των 900 μονάδων, τεστάροντας το επίπεδο αυτό, του οποίου η ανοδική λύση θα δώσει κίνηση προς τις 930 μονάδες. Εξυπακούεται ότι με ανάλογο τζίρο είναι δύσκολο να κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση, επομένως τον τόνο θα δώσουν τα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, με σημαντικότερη τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Είναι σαφές ότι δρομολογείται πλέον η δραστική νομισματική πολιτική σύσφιξης και στην Ευρώπη με τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών, κυρίως του Νότου να έχουν πάρει την ανηφόρα. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική αγορά, διακρατεί  τη θετική της αυτονόμηση σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, που προσπαθούν να μετριάσουν τις απώλειες από την αρχή της χρονιάς. 

Η χρονιά  αναμένεται ενδιαφέρουσα καθώς συγκεκριμένοι κλάδοι φαίνεται ότι μπορούν να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις των υψηλών τιμών και του πληθωρισμού. Οι μετοχές που ανήκουν σε μέταλλα, κατασκευές, ενέργεια συνεχίζουν να εκπλήσσουν με τα αποτελέσματα τους. Η  Motor Oil,  η οποία παρεμπιπτόντως κατέγραψε υψηλά 52 εβδομάδων, εξέπληξε τους επενδυτές με τα αποτελέσματα του  α' τριμήνου με εκτόξευση και του τζίρου στα 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 73% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2021, αλλά και καθαρή κερδοφορία στα 197 εκατ. ευρώ, έναντι 64,8 εκατ. ευρώ. 

Δεν είναι τυχαίο που ο οίκος Wood αναθεωρεί επί τα βελτίω τις τιμές - στόχους και για την Motor Oil ( στα 21,3 ευρώ), αλλά και για τα Ελληνικά Πετρέλαια (στα 8,29 ευρώ). 

Στις κατασκευές, τα ανεκτέλεστα  των πέντε κατασκευαστικών εισηγμένων υπογεγραμμένων συμβάσεων, αγγίζουν πλέον τα 10 δισ. ευρώ  με της ΤΕΡΝΑ να ανέρχεται στα 5 δισ., των ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ στα 2,5 δισ, ενώ αν προσθέσουμε και ΙΝΤΡΑΚΑΤ  και Μυτιληναίο, τα επόμενα δύο χρόνια θα αγγίξει  τα 15 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το 2019 το  συνολικό ανεκτέλεστο  δεν ξεπερνούσε τα 5 δισ. 

 Στο 5ο συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών  την προηγούμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Καραγιάννης, ανέφερε πως σε όλους τους κλάδους πέριξ των κατασκευών θα απαιτηθούν τουλάχιστον 200 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, επισημαίνοντας ότι το 2019  ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων ανερχόταν σε 280 χιλ. Πρόκειται για ένα δείγμα του πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ο κλάδος και επομένως οι αντίστοιχες εισηγμένες. 

Διαγραμματικά ενδιαφέρον παρουσιάζει  ο Δείκτης Κατασκευών [ΤΙΤΚ- ΓΕΚΤΕΡΝΑ-ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ- ΑΒΑΞ-ΙΚΤΙΝ-ΚΛΜ- ΔΟΜΙΚ].

ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ - ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ο Δείκτης  σε μακροπρόθεσμη ανοδική τάση από τον Οκτώβριο του 2020, με τη γραμμή τάσης GD να ορίζει την κίνηση, έχει δημιουργήσει  ένα σχηματισμό inverse head & shoulders, η λύση του οποίου όταν επιτευχθεί με την ανοδική διάσπαση της γραμμής λαιμού (neck line) των 3.200 μονάδων, δίνει στόχο στις 3.850 μονάδων. Ωστόσο οι 3.400 μονάδες αποτελούν ισχυρή αντίσταση που καταγράφηκε τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2021. Όσο ο δείκτης κινείται πάνω από το πλέγμα των δυο κινητών 200 ημερών, το σενάριο αυτό βρίσκεται εν ισχύ. Μόνο καθοδική διάσπαση των 2935 μονάδων θα αναιρέσει το σενάριο αυτό.

Ένας ακόμα κλάδος που αντιστέκεται στον πληθωρισμό και  προτείνεται και από διεθνείς αναλυτές είναι ο κλάδος των ακινήτων με αναμενόμενη βροχή εισαγωγών μέσω ΑΕΕΑΠ που χαρακτηρίζονται από ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. 

Ήδη η Μπλε Κέδρος Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, βρίσκεται σε διαδικασία Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου για την εισαγωγή της στο ΧΑ. Το συνολικό ύψος των υπό άντληση κεφαλαίων θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 17,64 εκατ. ευρώ με βάση την ανώτατη τιμή των 2,45 ευρώ, καθώς η εταιρεία θα διαθέσει στο επενδυτικό κοινό έως και 7.200.000  νέες μετοχές ονομαστικής τιμής 1 ευρώ ανά μετοχή με τιμή διάθεσης από 2,18 έως 2,45 ευρώ.

Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι πλείστες όσες εισηγμένες έχουν δημιουργήσει εταιρείες ακινήτων για τα δικά τους ακίνητα με τη μορφή ΑΕΕΑΠ, με το βλέμμα στην εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα υπάρξει προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων επαναφέροντας τον Κλάδο των Ακινήτων  σε νέα τροχιά, δεδομένης της ύφεσης του κλάδου όσο διαρκούσε η μνημονιακή περίοδος. 

Σφραγίδα για τον ελκυστικό κλάδο, θα είναι ενδεχόμενη δημιουργία νέου Δείκτη ΑΕΕΑΠ, δεδομένης της αναμενόμενης εισόδου πολλών εταιρειών, με σκοπό και τη διεθνοποίησή τους.

Εν κατακλείδι, παρά τις αβεβαιότητες που έχουν προκληθεί από την εκτίναξη του πληθωρισμού, των τιμών ενέργειας και της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, υπάρχουν κλάδοι εισηγμένων που όχι μόνο το 2022 εξακολουθούν να καταγράφουν καλά αποτελέσματα, αλλά προοιωνίζουν και ένα μέλλον που μπορεί να βρεθεί σε καλύτερη θέση την επόμενη ημέρα της κρίσης.