Χρηματιστήριο Αθηνών: Θα παρασυρθεί στη δίνη των διεθνών αγορών;

Χρηματιστήριο Αθηνών: Θα παρασυρθεί στη δίνη των διεθνών αγορών;

To γεωπολιτικό «παιχνίδι» στις σχέσεις Ρωσίας- Ουκρανίας που έχει άμεση σχέση και με το αυξημένο ενεργειακό κόστος
σε όλη την Ευρώπη, ο καλπάζων πληθωρισμός και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και η νομισματική πολιτική της FED ,αποτυπώνουν τις ανησυχίες των επενδυτών σε παγκόσμιο επίπεδο, που παρασύρει και τη δική μας αγορά. Οι ευνοϊκές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας  και το χρηματιστήριο θα αντέξουν στη δίνη των πιέσεων των διεθνών αγορών; 

Mε το βλέμμα στραμμένο στη  διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed, που ξεκινά σήμερα οι διεθνείς αγορές  επιτάχυναν την καθοδική τους κίνηση με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να συνεχίζει το σερί των τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων και στο ξεκίνημα της τρέχουσας. 

O μεγάλος βιομηχανικός δείκτης S&P  έχει ήδη συμπληρώσει την Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα από τα υψηλά των 4818,62 μονάδων , επικυρώνοντας χθες την καθοδική διάσπαση του πλέγματος των δυο κινητών μέσων 200 ημερών ( απλού και εκθετικού) και κινείται προς την ισχυρή στήριξη των της ζώνης των 4233-4238 μονάδων.

O δείκτης διέσπασε καθοδικά το πλέγμα των δυο κινητών μέσων 200 ημερών με καθοδικό gap με ταυτόχρονη διάσπαση και της στήριξης των 4367 μονάδων , προσεγγίζοντας ( και αντιδρώντας)   την σημαντική στήριξη των 4238 μονάδων. Απαιτείται  άμεση επιστροφή, κλείσιμο του χάσματος και  ανοδική διάσπαση των κινητών , προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αντίσταση των 4500 μονάδων. Διαφορετικά, καθοδική συνέχεια και διάσπαση των 4238 μονάδων θα έχει στόχο την επόμενη στήριξη των 4164 μονάδων.

Το μείγμα των ανησυχιών στην αρχή της χρονιάς είναι εκρηκτικό:  Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο ανέβηκε στο 7% το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1982 , αποτυπώνοντας τις αρρυθμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας και φυσικά το αυξημένο ενεργειακό κόστος που πλήττει κυρίως την Ευρώπη λόγω της κρούσης των τυμπάνων του πολέμου στα σύνορα της Ουκρανίας. 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι  δηλώνουν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία , μια ευκρινώς δύσκολη εξίσωση ,δεδομένης της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι τιμές του οποίου μετά τα ιστορικά υψηλά των 180 ευρώ ανά  Μwh  της 21 Δεκεμβρίου του 2021 επέστρεψαν στα επίπεδα του Οκτωβρίου μετά την στροφή των Αμερικάνικων πλοίων προς την Ευρώπη που μεταφέρουν υγροποιημένο LNG, αλλά τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει. Η εβδομάδα ξεκίνησε με νέα ανοδική δυναμική για το τα Ολλανδικά συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου όπως επισημαίνεται στο γράφημα.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2021 με κίνηση εξαιρετικής δυναμικής το συμβόλαιο άγγιζε τα 180 ευρώ ανά Μwh, για να επιστρέψει μια εβδομάδα αργότερα εντός της ζώνης  67-99 μέσα στην οποία έχει κινηθεί το μεγαλύτερο διάστημα από τον Οκτώβριο. Μόνο η κίνηση με διάσπαση των 99 ευρώ, θα δώσει εκ νέου περαιτέρω ώθηση, δυσκολεύοντας τις οικονομίες της ευρωζώνης. Η επιστροφή αντίθετα κάτω από τα 66 ευρώ, θα δώσει ανάσα στο ενεργειακό κόστος  της Ευρώπης.

Το βαθύ κόκκινο των δεικτών προεξοφλεί  κυρίως και την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής που ολοκληρώνει το σπιράλ του φόβου για τις μετοχικές αξίες. Ναι μεν οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Fed να κρατήσει στάση αναμονής στην πρώτη συνεδρίαση του 2022, προκειμένου να περιμένουν το Μάρτιο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, αλλά υπολογίζουν στις τέσσερεις πλέον από τις επισήμως ανακοινωθείσες τρείς των αυξήσεων κατά 25 μονάδες βάσης εντός του 2022. Ταυτόχρονα έρχεται να προσθέσει ανησυχία και  ο σύνθετος δείκτης PMI  (μεταποίησης και υπηρεσιών) στις ΗΠΑ που υποχώρησε από τα 57 μονάδες του Δεκεμβρίου στις 50,8 μονάδες  σε επίπεδο χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2020.

Ελληνικό Χρηματιστήριο

Η μαύρη Δευτέρα ( που για μεγάλο μέρος της χώρας ήταν λευκή λόγω του χιονιά) δεν μπορούσε να μην αγγίξει και την Ελληνική αγορά που δεδομένων των συνθηκών στάθηκε καλύτερα από αρκετές ευρωπαϊκές αγορές. Ήδη από την αρχή του 2022 είχε διαφανεί μια θετική αυτονόμηση σε σχέση με τις διεθνείς αγορές που οφειλόταν κυρίως στην επανεκκίνηση του Τραπεζικού κλάδου και μένει να δούμε αν παρασυρθεί τελικά στη δίνη του εκρηκτικού μείγματος που «ξεφουσκώνει» τις –σε πολλές περιπτώσεις –απαιτητικές αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων  σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Stoxx 600 απώλεσε σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες στην χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο του 2020, ενώ  γερμανικός DAX έχασε 3,8% στις 15.011,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 4% στις 6.787,79 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,6% στις 7.297,15 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,93%  με την επόμενη στήριξη να οριοθετείται στις 903-904 μονάδες και  με τον ΔΤΡ να καταγράφει -4,01%. Παρά την καλή συμπεριφορά του 2022 το ελληνικό χρηματιστήριο είναι δύσκολο να μείνει αδιάφορο στο διεθνές κλίμα παρά το γεγονός ότι οι «χρησμοί» της πλειονότητας των διεθνών Οίκων παραμένουν αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία γενικότερα. 

Και αυτό διότι η ελληνική οικονομία πιθανόν να ξεπεράσει το 8,5%  στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2021, ενώ διαφαίνεται και ένα πολύ καλό 2022 με αιχμή του δόρατος την εισροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.  Η διατήρηση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και το τείχος προστασίας της ΕΚΤ όσον αφορά την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων  συνθέτουν την μεγάλη εικόνα  για την επόμενη χρονιά . Επομένως τα sell off  των αγορών μπορεί να μας επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα, αλλά το money never sleeps θα ισχύσει και στην δική μας περίπτωση.