Το Χρηματιστήριο στέκεται όρθιο με το βλέμμα σε συνέχιση της ανόδου

Το Χρηματιστήριο στέκεται όρθιο με το βλέμμα σε συνέχιση της ανόδου

Οι ανησυχίες που δημιούργησε η πτωτική κίνηση της Πέμπτης και η συν αυτώ φαινομενική απώλεια των 900 μονάδων αναιρέθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Και παρά τα σημερινά κέρδη «μόλις» 0,44% για τον Γενικό Δείκτη, η γενικότερη εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, και προδιαθέτει θετικά για τη συνέχεια.

Και με δεδομένο ότι τόσο ο Γενικός (και ο 25άρης) κράτησε σημαντικές στηρίξεις, όσο και οι περισσότερες τασικές μετοχές δεν απειλούνται καν, διατηρώντας τα αγοραστικά τους σήματα, είναι πρόδηλο πως οι πιθανότητες απομάκρυνσης από τις 900 (του ΓΔ) είναι πολύ καλές.

Στο παραπάνω πρέπει να συνυπολογίσουμε τις επικείμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που ενδέχεται να ενδυναμώσει το θετικό κλίμα στο ΧΑΑ, ειδικά εάν η εξέλιξη στο μέτωπο του ΔΕΔΔΗΕ είναι ενδιαφέρουσα.

Μια ακόμα παρατήρηση είναι η συμπεριφορά των μετοχών του Τραπεζικού κλάδου. Όντας η συμπεριφορά τους σημαντική παράμετρος για το σύνολο του ταμπλό, μην αμελώντας ότι παραμένουμε –δυστυχώς– τραπεζολάγνο επενδυτικό κοινό, κάθε θετική ανάγνωση από τις μετοχές αυτές λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.

Επ’ ευκαιρία, οι 3 από τις 4 συστημικές (πλην της Πειραιώς) βρίσκονται στο επίκεντρο τις επενδυτικής προτίμησης το τελευταίο διάστημα, καθώς παραδόξως επέδειξαν ανθεκτικότητα στα διορθωτικά κομμάτια και ομαλή ανοδική κατεύθυνση όταν χρειάστηκε, χωρίς εξάρσεις και τυμπανοκρουσίες.

Εξάλλου, και τα θεμελιώδη τους μεγέθη συνεπικουρούν με τις επιδόσεις που δημοσιεύτηκαν για το πρώτο εξάμηνο, ότι τόσο από πλευράς απόλυτων μεγεθών, όσο από πλευράς σημαντικότατης βελτίωσης της χρηματοοικονομικής υγείας των πολύ ταλαιπωρημένων ισολογισμών τους. Προσέτι, η άντληση κεφαλαίων καλά κρατεί (ΑΜΚ ή ομόλογο), βελτιώνοντας κι άλλο τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, με τα σχήματα «mezz» να παίρνουν μορφή.

Ακόμα, τα βλέμματα στρέφονται στη μετοχή της ΔΕΗ, αφενός λόγω της ίδιας της ανοδικής εικόνας της, αφετέρου του ζητήματος της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που εικάζεται πως κλείνει με τον καλύτερο τρόπο.

Η μετοχή του ΟΤΕ, επίσης εξαιρετική, αποτυπώνει άριστα τη θέση του ομίλου στην αγορά και τις ευκαιρίες περαιτέρω μεγέθυνσης από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ σημειώνουμε ότι ως δεικτοβαρής μετοχή, «τραβάει» και την υπόλοιπη αγορά.

Άλλες ενδιαφέρουσες ιδέες είναι η μετοχή του Ελλάκτορα, που ήδη έχει μείνει πίσω σε σχέση με αυτό που αναμένουμε (περ. 1,90), του ΟΠΑΠ και του Mytilineos, η οποία μάλιστα πάτησε σε καλές στηρίξεις σήμερα.

Από τα μικρότερα (μόνο σε κεφ/ση) χαρτιά, το ΚΡΙ ΚΡΙ επανήλθε σε τροχιά για τα 9 ευρώ, που ακόμα κι εκεί θεωρείται «τίμιο deal», των Πλαστικών Θράκης και σχεδόν όλων των μετοχών πληροφορικής (Infoquest, BYTE, Performance, Profile, Entersoft, Space).

Ο Γενικός Δείκτης έφτιαξε ένα καθαρό σημείο εξόδου κάτω από 890 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας, και με γνώμονα αυτό μπορεί κάποιος να επαναπροσεγγίσει την αγορά. Ένα κλασικό σενάριο σε τέτοιες περιόδους έλλειψης κατεύθυνσης είναι μια απότομη ανοδική κίνηση μερικών ποσοστιαίων μονάδων, που αφενός θα «πετάξει» έξω τους βραχυπρόθεσμους που θα καρπωθούν τα μικρά κέρδη, αφετέρου θα απωθεί τους πιο διστακτικούς που θα περιμένουν εις μάτην να μπουν (ή να ξαναμπούν), με την αγορά να κινείται συνεχώς σε νεότερα υψηλά που αναμένονται με καλές πιθανότητες.

Από πλευράς  διεθνούς κλίματος, παρά τη διορθωτική πορεία της εβδομάδας για τους βασικούς δείκτες (μεσοσταθμικά -1.1%) η επισήμανση της Lagarde την Πέμπτη σχετικά με τη συντήρηση της ποσοτικής χαλάρωσης δίνει τον αέρα που έλειπε, τουλάχιστον στις ευρωαγορές, για επαναπροσέγγιση των ιστορικών υψηλών.