Το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν φοβήθηκε το lockdown

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν φοβήθηκε το lockdown

Τα νέα μέτρα κοινωνικού εγκλεισμού βρήκαν την οικονομία ελαφρώς πιο προετοιμασμένη από εκείνα του Μαρτίου, και η χρηματαγορά δεν εξεπλάγη λόγω και της αναμενόμενης πλέον ανακοίνωσής τους από τον Πρωθυπουργό.

Εξάλλου, το απότομο καθοδικό άνοιγμα της περασμένης εβδομάδας είχε αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα προεξόφλησης, και αν λάβουμε υπόψιν μας την ελεγχόμενη -προς το παρόν- ένταση των ρευστοποιήσεων, οδηγούμεθα στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο μεγάλος, τουλάχιστον αν ευνοήσουν και οι επιδημιολογικές εκθέσεις των επόμενων εβδομάδων. Σε μια ημέρα όπου από την Ασία και την Ευρώπη μέχρι τη Wall Street οι αγορές κινήθηκαν έντονα ανοδικά, το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατάφερε να αντιστρέψει πλήρως την αρχικά αρνητική εικόνα που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε βαριές ενδοσυνεδριακές απώλειες έως 2,06% και με βατήρα τις 576 μονάδες οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις “εκπτώσεις” για να τοποθετηθούν οδηγώντας την αγορά σε μικρή άνοδο 0,33% στις 590,16 μονάδες.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται υπομονή, καθώς τα μάτια όλων είναι στραμμένα στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και στην επόμενη μέρα όπου πραγματικά θα έχει λυθεί -ή όχι- το ζήτημα βάσει ιατρικών/φαρμακευτικών εξελίξεων, εξού και η νευρικότητα σε τοπικό επίπεδο. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί είτε από την μερική άρνηση για διακράτηση μετοχικών θέσεων, είτε και από τη διστακτικότητα στην τοποθέτηση νέων στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς με κοινή λογική φαίνεται πιθανό να βρεθούν και φθηνότερες αποτιμήσεις.

Μερική συμβολή στην ως άνω παρατηρούμενη συμπεριφορά έχει και η μεταβλητότητα παγκοσμίως, απόρροια της εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ και της άγνοιας για τη συνέχεια της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής.

Εστιάζοντας στην εγχώρια αγορά, δεν παρατηρείται σαφής κατεύθυνση, καθώς βρισκόμαστε σε μια μάλλον ανοδική αντίδραση χαμηλών όγκων συναλλαγών από την πρόσφατη πτωτική κίνηση, και οι αγοραστικές θέσεις δεν είναι ακόμα «ασφαλείς» σε σχετική ανάλυση, αλλά μάλλον πραγματοποιούνται μερικώς μέχρι νεοτέρας, όπως λ.χ. μέχρι τη διάσπαση κάποιων επιπέδων κατά περίπτωση που αναφέρουμε συνεχώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέχρι στιγμής, κρατάμε για τη συνέχεια την πολύ συμπαγή συμπεριφορά κάποιων εταιριών που ξεχώρισαν και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως είναι σε πρώτο πλάνο οι ΚΡΙ-ΚΡΙ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Παπουτσάνης, Ιnfoquest, Epsilon-Net, Εntersoft και σε δεύτερο οι ΟΤΕ (πληροφορίες ρουμανικών μέσω θέλουν να κλείδωσε η πώληση της ρουμανικής θυγατρικής σταθερής τηλεφωνίας στην Orange), ΟΠΑΠ, και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , χωρίς η απαρίθμηση αυτή να είναι εξαντλητική.

Τούτο έχει τη σημασία του διότι αφορμής δοθείσης της δύσκολης περιόδου στα τέλη Φεβρουαρίου, μετεβλήθησαν άρδην τόσο τα χρηματοοικονομικά στοιχεία πολλών εταιριών (μείωση εσόδων, ζημίες, κ.α) όσο και τα στατιστικά (τυπική απόκλιση, συντελεστής βήτα κ.α.).

Εν ολίγοις, συνοψίζοντας αυτά στον χαρακτηρισμό «συμπεριφορά στο ταμπλό», εκμεταλλευόμαστε την πρόσφατη -αρνητική- συγκυρία ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τα χαρτοφυλάκιά μας με τα νέα δεδομένα, προτιμώντας επιλογές που αφενός αναδείχθηκαν ανθεκτικές και στηρίχθηκαν από την επενδυτική τους βάση, αφετέρου επλήγησαν το έλασσον, ή ακόμα και ευνοούνται από τη νέα πραγματικότητα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.