Η διόρθωση του Αυγούστου και τα δεδομένα στο Χρηματιστήριο

Η διόρθωση του Αυγούστου και τα δεδομένα στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου μπαίνει από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο και μένει να δούμε πως θα κινηθούν αυτό το πενθήμερο τόσο οι long όσο και οι short, μετά και την αντίδραση της περασμένης εβδομάδας, που «μάζεψε» σημαντικά τις απώλειες του τρέχοντος μήνα.

Ενός μήνα που εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα είναι ο πρώτος πτωτικός – διορθωτικός μετά από ένα 7μηνο ανοδικό σερί και ένα ράλι που έδωσε κέρδη στο Γενικό Δείκτη σε ποσοστό άνω του 46% και στον τραπεζικό δείκτη άνω του 88%!

Η περασμένη εβδομάδα – παρά τη διόρθωση (-1,60%) της Παρασκευής – ήταν ανοδική σε ποσοστό περίπου 5% για το Γ.Δ. με τον τραπεζικό δείκτη να κερδίζει άνω του 12%. Βεβαίως, ο μήνας παραμένει πτωτικός, με το Γ.Δ. να υποχωρεί περί το 4,50% ενώ οι τράπεζες χάνουν άνω του 12%.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής υπήρξε σημαντικό μάζεμα συγκριτικά με το χαμηλό ημέρας, ενώ είναι θετικό ότι ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 830 μονάδες κλείνοντας στις 831,70 μονάδες, παρ' ότι στο χαμηλό ημέρας – μιάμιση ώρα πριν το κλείσιμο – βρέθηκε στις 821,68 μονάδες.

Και οι τράπεζες, συγκριτικά με το χαμηλό ημέρας έκλεισαν σημαντικά υψηλότερα, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει στο φινάλε στις 690,83 μονάδες με πτώση 3,54%, μολονότι στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε στις 662,28 μονάδες! Ζητούμενο για το Γενικό Δείκτη είναι να κρατήσει την ευρύτερη ζώνη των 830 -850 μονάδων και για τον τραπεζικό θα ήταν θετική η επάνοδος πάνω από τις 700 μονάδες, ειδικά αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι είναι κοντά η συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια.

Το διεθνές κλίμα

]Tα πάντα βεβαίως για την πορεία του Χ.Α. εξαρτώνται από το διεθνές κλίμα, που άλλωστε ήταν η πρώτιστη και γενεσιουργός αιτία που έδωσε το σύνθημα για τη διόρθωση του Αυγούστου. Οι κλυδωνισμοί στις αγορές είναι μεγάλοι καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, που σε καμιά περίπτωση δεν θύμισε μήνα όπου παραδοσιακά οι ρυθμοί και οι συναλλαγές υποχωρούν.

Η «προίκα» των διεθνών αγορών από την Παρασκευή είναι απολύτως αρνητική, καθώς την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών άνω του 1%, ολοκλήρωσε η νέα ισχυρή «βουτιά» των τριών δεικτών της Wall Street. Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones απώλεσε 623 μονάδες ή ποσοστό 2,37%, ο S&P 500 υποχώρησε 76 μονάδες (-2,59%), ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq είχε πτώση 239 μονάδων ή ποσοστό 3%!

Παράλληλα, μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η ελληνική αγορά στο γεγονός ότι και ο οίκος Moody's – μετά τη Fitch στις αρχές Αυγούστου – δεν προχώρησε την Παρασκευή σε βελτίωση της βαθμολογίας της Ελλάδας, περιμένοντας πιο απτά δείγματα γραφής τους επόμενους μήνες.

Θυμίζουμε πως η αγορά «έχτισε» και στην προοπτική μιας ενδεχόμενης αναβάθμισης την περασμένη εβδομάδα, με το Γ.Δ. να έχει άνοδο την προηγούμενη Δευτέρα σε ποσοστό 4,58%, την Τρίτη +0,17%, Τετάρτη +0,36% και Πέμπτη +1,50%, ενώ την Παρασκευή υπήρξε η διόρθωση και τεχνική αποφόρτιση με την πτώση 1,60%. 

Από τις τράπεζες θα εξαρτηθεί η συνέχεια

Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά της αγοράς και η διόρθωση του Αυγούστου ήταν φυσική εξέλιξη μετά το ράλι του πρώτου 7μήνου αλλά και την αλλαγή του σκηνικού διεθνώς, που έχει οδηγήσει σε μεγάλο αναβρασμό ευρύτερα τόσο την παγκόσμια οικονομία, όσο και την επενδυτική βιομηχανία.

Η συνέχεια της αγοράς θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη συμπεριφορά των τραπεζών, δεδομένου ότι τα μη τραπεζικά blue chips παρουσιάζουν εύλογο κορεσμό, ενώ δεν έχουν και άμεσο… story, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων.

Η συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια ενδέχεται να δώσει νέα επενδυτική πνοή στον τραπεζικό κλάδο, που άλλωστε ήταν και ο κλάδος – ατμομηχανή της αντίδρασης από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα τέλη Ιουλίου 2019, όπου και το Χ.Α. βρέθηκε στην πρώτη θέση των αποδόσεων στα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Οι τράπεζες μπορούν να ανατροφοδοτήσουν το ενδιαφέρον των long και να οδηγήσουν εκ νέου την αγορά όχι μόνο προς τις 900 μονάδες, αλλά και προς τις 1.000 εν ευθέτω χρόνω.

«Κλειδί» φυσικά για το momentum του χρηματιστηρίου είναι οι επόμενοι μήνες και κυρίως το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όπου η κυβέρνηση θα «τρέξει» όχι μόνο τις αποφάσεις για το επενδυτικό σοκ που ήδη δρομολογεί, αλλά και όλες τις μεταρρυθμίσεις ευρύτερα που δύναται να προκαλέσουν εκ νέου επενδυτικό ενδιαφέρον για όλα τα assets της χώρας.