Η εισβολή της Intel στην Ευρώπη και το Ισραήλ
Shutterstock
Shutterstock

Η εισβολή της Intel στην Ευρώπη και το Ισραήλ

Η οικονομία των ΗΠΑ εισέρχεται σε μια νέα περίοδο παραγωγικής ανάπτυξης, με εκατοντάδες δισ. να εισρέουν στα «megaprojects» της παραγωγής ενέργειας, των μπαταριών και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, των ημιαγωγών, των ρομποτικών βραχιόνων, υποδομών και άλλων. Το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από το νομοθετικό έργο που έχει προωθήσει ο Λευκός Οίκος που περιλαμβάνει το «Inflation Reduction Act», το «Bipartisan Infrastructure Law» και το «CHIPS and Science Act», έχει προσελκύσει επενδυτές από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Νότιο Κορέα.

Ωστόσο, η Intel, μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών, φαίνεται να ακολουθεί ακριβώς την αντίθετη οδό. Και ο Ιούνιος είναι ο μήνας των εξαγγελιών. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Intel Corporation έχει προχωρήσει στην υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας με το Ισραήλ για την κατασκευή μονάδας νοτίως του Τελ Αβίβ. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα $25 δισ., από τα οποία το 13% περίπου θα αποτελεί επιχορήγηση του κράτους του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η επένδυση έχει «συμφωνηθεί επί της αρχής», αλλά εξακολουθεί να θεωρείται «προκαταρκτική». Πολλές από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι γνωστές, ωστόσο, η Intel θα επενδύσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, πέρα από τις υπάρχουσες 12 χιλιάδες στην υφιστάμενη μονάδα παραγωγής ημιαγωγών.

Την περασμένη εβδομάδα η Intel ανακοίνωσε μια νέα επένδυση ύψους $4,6 δισ. στην Πολωνία για την κατασκευή μιας μονάδας συναρμολόγησης ημιαγωγών και μιας μονάδας δοκιμών επεξεργαστών. Οι νέες μονάδες θα απασχολούν περίπου 2 χιλιάδες νέους εργαζόμενους. Οπότε, ο τελικός αριθμός του προσωπικού της Intel στο Γκντανσκ θα ανέρχεται στις 4 χιλιάδες. Η Intel συμπληρώνει με αυτόν τον τρόπο την δική της ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα, αφού τα τελικά προς συναρμολόγηση προϊόντα θα μεταφέρονται από τις μονάδες της Intel στην Ιρλανδία και στην Γερμανία. 

Χθες υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και στην Intel για επένδυση ύψους $30 δισ. εκ των οποίων τα περίπου $11 δισ. θα αποτελούν επιδοτήσεις του γερμανικού κράτους. Η επένδυση αφορά μονάδα παραγωγής ημιαγωγών, που θα κατασκευαστεί στο Μαγδεμβούργο. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει κρατικές επιδοτήσεις μέχρι και 40% των επενδύσεων όταν αυτές αφορούν «chips».

To επενδυτικό πρόγραμμα της Ιntel για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στα $87 δισ. και προς το παρόν συμπεριλαμβάνει και την Ιταλία, με βάση ένα κοινό πλάνο που είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση Ντράγκι και που επικαιροποιήθηκε από την κυβέρνηση Μελόνι.

Οι κινήσεις της Intel τόσο στο Ισραήλ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταδεικνύουν την προσπάθειά της να αποκαταστήσει την δική της διαταραχθείσα παραγωγική εφοδιαστική αλυσίδα, μακριά από τις ανατολικές αγορές. Το γεγονός πως μέρος των περίπου $65 δισ. εσόδων της Intel θα περνούν μέσω των θυγατρικών της στην ΕΕ, μαζί με τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην ΕΕ, αποτελεί μια στρατηγική επιλογή της αμερικανικής εταιρείας που θα βοηθήσει το ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα και θα στηρίξει τις επενδύσεις που τόσο ανάγκη έχει η Ευρώπη.