Η μη εισροή νέων κεφαλαίων, δυσκολεύει την αντίδραση στο Χ.Α.

Η μη εισροή νέων κεφαλαίων, δυσκολεύει την αντίδραση στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση όσων αναφέρουμε εδώ και καιρό, ότι η υπόθεση της Folli Follie έχει αφήσει βαριά σκιά πάνω από την αγορά, σπέρνοντας τον ιό της αναξιοπιστίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας κάνει (και) η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πενιχροί τζίροι και όγκοι, μείωση πρωτοβουλιών από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια, αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης, παρ' ότι η αγορά προέρχεται από τετραήμερο απωλειών.

Παρ' ότι αρχικά έγινε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και παρ' ότι υπάρχει υποστήριξη από την αποκλιμάκωση στην αγορά ομολόγων, εντούτοις η μη εισροή νέων κεφαλαίων στο σύστημα, προξενεί αρρυθμίες…

Ο Γενικός Δείκτης παρ' ότι στο ξεκίνημα έφτασε έως τι 769,11 μονάδες με άνοδο άνω του 1,30%, εντούτοις ξέμεινε από δυνάμεις, γύρισε και σε πτωτική τροχιά, ενώ πλέον διαπραγματεύεται στις 761 μονάδες με άνοδο 0,30%!

Θυμίζουμε πως ο Γενικός Δείκτης προέρχεται από πτώση άνω του 3,50% αυτό το πτωτικό τετραήμερο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί άνω του 6% το ίδιο διάστημα.

Χθες, σε μια ημέρα όπου ο ευρωπαϊκός νότος έκανε ράλι, με τα χρηματιστήρια Ιταλίας και Ισπανίας να κερδίζουν 3,42% και 1,56% αντίστοιχα, το Χ.Α. «κρέμασε» περαιτέρω στο φινάλε και τις δημοπρασίες, κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 1,82%.

Η αξία συναλλαγών σήμερα παρά το ενθαρρυντικό ξεκίνημα έχει «κολλήσει» στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ σ' όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις ο μέσος τζίρος δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, επίδοση που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συντηρήσει κανενός είδους momentum.

Σήμερα, το -3,49% της Jumbo επηρεάζει αρνητικά όλο τον FTSE 25, ενώ πτωτικά κινούνται και οι Fourlis (μπήκε σήμερα στον 25άρη στη θέση της Folli Follie), Εθνική, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Ανοδικά κινούνται τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, Viohalco, Σαράντης, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

Αλλαγμένη είναι η εικόνα και στον Mid Cap όπου τα πρόσημα είναι μεικτά, αλλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Στην ευρύτερη αγορά επίσης δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο, καθώς κύριο χαρακτηριστικό όλων των τελευταίων ημερών είναι οι εξαιρετικά μειωμένοι όγκοι και τζίροι, που καθιστούν ακόμη πιο επισφαλή την όποια πορεία των μετοχών του συγκεκριμένου χώρου. Βλέπουμε συχνά +10% ή -20% με ελάχιστα τεμάχια και μηδενικούς τζίρους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολο της αγοράς μόλις 31 μετοχές ενισχύονται έναντι 57 που υποχωρούν, μαρτυρώντας όσα αναφέρουμε παραπάνω…