Η «τιτανομαχία» των ExxonMobil – Chevron για το mega deal των 53 δισ. ευρώ

Η «τιτανομαχία» των ExxonMobil – Chevron για το mega deal των 53 δισ. ευρώ

Δύο από τους μεγαλύτερους «κολοσσούς» πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, η ExxonMobil και η Chevron, ενεπλάκησαν σε μια σημαντική διαμάχη αναφορικά με ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Γουιάνα, αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η διαμάχη ξεκίνησε μετά το mega deal στην αγορά πετρελαίου, όταν η Chevron ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες την πρόθεσή της να εξαγοράσει την Hess, μια άλλη αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου, για το υπέρογκο ποσό των 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για την τελευταία σημαντική εξαγορά πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς η βιομηχανία εξακολουθεί να στοιχηματίζει σε ένα διαρκές μέλλον για τα ορυκτά καύσιμα.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Exxon Mobil συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου Pioneer Natural Resources Co. για 58 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζοντας το στοίχημα ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή είναι η δεύτερη σημαντική συμφωνία στην αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Η σχέση των Exxon - Chevron έχει «περάσει» από 40 κύματα. Για πολλά υπήρξαν φίλοι και εχθροί. Είναι εταίροι σε έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αρκετές αγορές, όπως σε αυτή του Καζακστάν και της Αυστραλίας. Όμως, οι πετρελαϊκοί γίγαντες έχουν επίσης ανταγωνιστεί σκληρά κυρίως για επενδυτικούς λόγους.  

Από την πλευρά της τώρα, η Chevron υπογράμμισε ότι η εξαγορά της Hess θα προσφέρει ταχύτερη ανάπτυξη και πιο γενναιόδωρες αποδόσεις στους επενδυτές. «Αυτός ο συνδυασμός τοποθετεί τη Chevron σε θέση να δυναμώσει τη μακροπρόθεσμη απόδοσή μας και να ενισχύσει περαιτέρω το πλεονεκτικό χαρτοφυλάκιό μας προσθέτοντας περιουσιακά στοιχεία παγκόσμιας κλάσης», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mike Wirth.

Η εξαγορά θα δώσει στην Chevron το 30% της ιδιοκτησίας, δηλαδή πάνω από 11 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου ανακτήσιμων πόρων στη Γουιάνα, έναν από τους σημαντικότερους νέους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Το πετρέλαιο της Γουιάνας μπορεί να αντληθεί για λιγότερο από 35 δολάρια το βαρέλι, καθιστώντας το ως ένα από τα πιο κερδοφόρα αργά πετρέλαια εκτός ΟΠΕΚ. Με την εξαγορά της Hess με τις μετοχές της, η Chevron είχε ως στόχο να αποκτήσει ένα κομμάτι από αυτά τα κέρδη χωρίς να αναλάβει χρέος ή να προσθέσει νέες προμήθειες στις παγκόσμιες αγορές που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών.

Η στρατηγική αυτή είχε νόημα, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Mike Wirth, δεν υπολόγιζε ότι θα βρει «μπροστά» του την Exxon. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ανακάλυψε πετρέλαιο στη Γουιάνα το 2015 και γνωρίζει πολύ καλά πόσο πολύτιμοι είναι οι πόροι του κράτους της Καραϊβικής. Για αυτό και δεν πρόκειται να «παραδώσει» τα όπλα, αφήνοντας τον μεγαλύτερο αντίπαλό της να «σαρώσει» αμαχητί.

Η Exxon, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης για το μερίδιο της Hess, ενώ η Chevron λέει ότι το δικαίωμα αυτό δεν ισχύει επειδή η συμφωνία είναι δομημένη ως εταιρική συγχώνευση και όχι ως πώληση περιουσιακών στοιχείων. 

Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, η διαμάχη αυτή «πήρε» κι άλλες διαστάσεις, όταν οι αρμόδιοι διαιτητές δήλωσαν ότι θα χρειαστούν σχεδόν έναν χρόνο για να διευθετήσουν τη διαφορά. Η επιτροπή διαιτησίας που οργανώθηκε για να εκδικάσει την αμφισβήτηση της Exxon Mobil για την πώληση ύψους 53 δισ. δολαρίων, δεν θα συνεδριάσει πριν από τον προσεχή Μάιο, μεταθέτοντας τυχόν κλείσιμο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Φυσικά, οι δύο εταιρείες ήλπιζαν να ολοκληρώσουν τη συγχώνευση νωρίτερα φέτος.

Ως εκ τούτου, η Hess «είδε» τώρα τις μετοχές της να πέφτουν σημαντικά. Ειδικότερα, οι μετοχές της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου υπέστησαν τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση των τελευταίων 20 μηνών πριν από λίγες ημέρες, λόγω των επιπτώσεων από τη νέα μακρά καθυστέρηση της προτεινόμενης πώλησής της στη Chevron. 

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η  Exxon «έβαλε» αλάτι στην πληγή της Chevron, καθώς η πρώτη ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες για τα κέρδη. Κίνηση ματ για τη σημαντική αυτή αύξηση των κερδών της, ήταν η ολοκλήρωση της αγοράς της Pioneer Natural Resources Co., ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Από τα νέα αυτά δεδομένα αλλάζουν το τοπίο ξανά για τον κλάδο και αντιλαμβανόμαστε την αξία που μπορούν να «φέρουν» οι εξαγορές αλλά και την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα χαμηλού κόστους. Πάνε οι μέρες που η Big Oil έβλεπε το μέλλον της «έξω» από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τώρα, ο κλάδος συσπειρώνεται γύρω από μια κοινή στρατηγική για το κλίμα: να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο και το αργό μπορούν να παραχθούν όσο το δυνατόν φθηνότερα, ώστε να αντέξουν τις όποιες διακυμάνσεις των τιμών επιφέρει η ενεργειακή μετάβαση.