Ήπια αντίδραση στο Χ.Α., κίνηση λίγο πάνω των 780 μονάδων

Ήπια αντίδραση στο Χ.Α., κίνηση λίγο πάνω των 780 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Παρ' ότι οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται και σήμερα πτωτικά, και μάλιστα ο DAX υποχωρεί άνω του 1% έχοντας χάσει και τις 11.900 μονάδες, το Χ.Α., μετά το πολυήμερο «λιώσιμο», κάνει προσπάθεια αντίδρασης σήμερα.

Δεν πρόκειται για αντίδραση αλλαγής σκηνικού, απλώς για μια τεχνικής κυρίως φύσης αποφόρτιση, η οποία προέρχεται από κάποιες μικρο-τοποθετήσεις των traders και των βραχυχρόνιων παικτών που στοχεύουν σε απολύτως τάχιστες υπεραξίες.

Η αγορά δεν έχει την ψυχολογία και τους καταλύτες για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο αυτό το διάστημα, παρ' ότι τα αποτελέσματα των εταιρειών όχι μόνο δεν είναι άσχημα, αλλά δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικός «καθαρισμός» ισολογισμός και αλλαγή σκηνικού σε ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Από εκεί και πέρα, τα σενάρια και η ανησυχία για τις τράπεζες παραμένουν, κάτι που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα, όπως την πολιτική κατάσταση, την αδυναμία της οικονομίας να φύγει μπροστά αλλά και τους γεωστρατηγικούς κινδύνους, δεν επιτρέπουν σημαντικά επενδυτικά ρίσκα στη χώρα μας.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 784 μονάδες με άνοδο 0,68%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ, κινούμενη και σήμερα σε ικανοποιητικό τέμπο, για Μεγάλη Εβδομάδα, πάντα με γνώμονα τις επιδόσεις της αγοράς το τελευταίο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. προέρχεται από 12 πτωτικές συνεδριάσεις στις 14 τελευταίες, ένα αρνητικό σερί εξαιρετικά σπάνιο, που έχει αρκετά χρόνια να γίνει. Αυτό το σερί άλλωστε αλλά και η εμφανής αδυναμία να βγει ουσιαστική αντίδραση με κίνηση προς τις 800 μονάδες, πιστοποιεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις ενδογενείς παθογένειες, την απογοήτευση αλλά και τη σχεδόν ολική απονεύρωση των επενδυτικών αντανακλαστικών.

Πάντως, στο χώρο του FTSE 25 οι περισσότερες μετοχές κάνουν προσπάθεια αντίδρασης, ενώ στις τράπεζες ξεχωρίζουν οι Πειραιώς και Alpha Bank με άνοδο 3,60% και 2,69% αντίστοιχα και την Εθνική στο +1,56%. Κάποια κινητικότητα παρατηρείται επίσης σε τίτλους όπως Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ.

Αντιθέτως, ήπια πτώση σημειώνουν μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

Εντυπωσιακή είναι τελευταία η αδυναμία που δείχνει στο ταμπλό ο τίτλος του ΟΠΑΠ που έχει συμπληρώσει απώλειες 9,50% το τελευταίο τριήμερο, κινούμενος ήδη σε χαμηλά 4,5 μηνών, καθώς σ' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 12 Οκτωβρίου 2017!

Στον Mid Cap η εικόνα είναι μεικτή, χωρίς όμως στίγμα και από τις δύο πλευρές, ενώ κύριο χαρακτηριστικό είναι οι μικροί όγκοι και τζίροι, που δείχνουν ότι πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια. Ανοδικά κινούνται οι Ικτίνος, Intracom, Νηρέας, ΚΛΜ και Πλαίσιο, ενώ υποχωρούν οι Attica Bank, Cenergy Holdings, J&P Άβαξ, MIG, Ελλάκτωρ, Υγεία, Intralot, Κορρές και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές όπως Inform Λύκος, Παπουτσάνης, Intrakom Κατασκευές, Σελόντα, ΕΚΤΕΡ, Περσεύς και ΙΑΣΩ. Στο σύνολο της αγοράς 51 μετοχές ενισχύονται έναντι 30 που υποχωρούν. Θυμίζουμε ότι το μήνα Μάρτιο το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 6,6% γυρίζοντας σε αρνητικό πρόσημο (-2,73%) από την αρχή της χρονιάς, ενώ 14,12% έχασε ο τραπεζικός δείκτης το μήνα που έφυγε.