Ήπια διόρθωση στο Χ.Α. πέριξ των 635 μονάδων – Προβληματίζει ο τζίρος

Ήπια διόρθωση στο Χ.Α. πέριξ των 635 μονάδων – Προβληματίζει ο τζίρος

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Επιβεβαιώνοντας καθημερινά ότι ο κυριότερος σκόπελος στην προσπάθεια ουσιαστικής αντίδρασης και αλλαγής επιπέδου είναι η απουσία εισροών νέων κεφαλαίων, το ελληνικό χρηματιστήριο με συντηρητικές συνεδριάσεις προσπαθεί να απομακρυνθεί έστω και λίγο από τα πρόσφατα χαμηλά είκοσι μηνών και τις 610 μονάδες.

Στην αγορά, καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου αλλά και του πρώτου 15ημέρου του Οκτωβρίου «σηκώθηκαν» σημαντικά κεφάλαια, τόσο από τις τράπεζες όσο και από τα blue chips, τα οποία όμως δεν έχουν επιστρέψει στο σύστημα.
Ο μέσος τζίρος του Οκτώβρη, μια ημέρα πριν τελειώσει είναι κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τελευταία ο «καθαρός» τζίρος – σε καθημερινή βάση – έχει κατέλθει κάτω και από τα 30 εκατ. ευρώ!

Τα σοβαρά χαρτοφυλάκια έχουν διακόψει τις πρωτοβουλίες τους οπότε ότι λαμβάνει χώρα εσχάτως είναι βραχυχρόνιες πρωτοβουλίες από traders που κάνουν παιχνίδι, πρωτίστως στις τράπεζες.

Βεβαίως, το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί την… αυτονόμηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς όσο υπάρχουν οι σκόπελοι με τα άλυτα προβλήματα με τα «τοξικά» των τραπεζών και όσο υπάρχει το… ρήγμα Κομισιόν και Ιταλίας, ο ευρωπαϊκός νότος δεν μπορεί να βρει κάποιο σοβαρό momentum.

Εντός αυτών των συνθηκών, σήμερα το Χ.Α. κινείται ελεγχόμενα χαμηλότερα, με το Γενικό Δείκτη στις 636 μονάδες με απώλειες 0,51%, ενώ η αξία συναλλαγών είναι ακόμη πιο μειωμένη, καθώς διαμορφώνεται μόλις στα 6 εκατ. ευρώ!
Θυμίζουμε πως χθες η αξία συναλλαγών έφτασε στα 28,70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,06 εκατ. ήταν πακέτα, άρα ο «καθαρός» τζίρος ήταν λίγο πάνω από τα 25 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στις τράπεζες είναι μεικτή, χωρίς ουσιαστικό στίγμα ακόμη, ενώ θυμίζουμε πως – βραχυχρόνια – υπάρχουν κάποια κέρδη για τους traders, δεδομένου ότι μετά το +10,18% που έκανε ο κλάδος την περασμένη εβδομάδα, χθες ενισχύθηκε κατά 3,88%. Σήμερα ο τραπεζικός δείκτης κινείται στη ζώνη των 530 μονάδων διορθώνοντας περί το 1%.

Απώλειες άνω του 1% έχουν οι Eurobanhk και Alpha Bank, στο -0,47% η Εθνική, ενώ η Πειραιώς ενισχύεται ανεπαίσθητα κατά 0,39%. Στο χώρο του FTSE 25 πιέσεις άνω του 1% υποχωρούν μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Motor Oil, EXAE, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis. Ήπια ανοδικά χωρίς κάποια δυναμική κινούνται οι Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Aegean Airlines και Σαράντης.

Στο χώρο του Mid Cap και σήμερα η εικόνα είναι μεικτή. Ανοδικά συνεχίζουν οι Attica Bank, Cenergy Holdings, MIG και Intralot, ενώ υποχωρούν μετοχές όπως Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intracom Holdings, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή, όμως οι όγκοι και οι τζίροι καθιστούν εξαιρετικά ρηχή, άρα όχι αξιόπιστη, κάθε κίνηση.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως ΕλβαλΧαλκόρ, ΑΕΓΕΚ, Κορδέλλου, Reds, ANEK, και Δρομέας. Στο σύνολο της αγοράς, 23 μετοχές ενισχύονται έναντι 41 που υποχωρούν.