Ήπια κίνηση προς τις 770 μονάδες στο Χ.Α. με αιχμή τον FTSE 25

Ήπια κίνηση προς τις 770 μονάδες στο Χ.Α. με αιχμή τον FTSE 25

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση εξαιρετικά περιορισμένων διακυμάνσεων με κύρια χαρακτηριστικά τους περιορισμένους όγκους και τζίρους ακόμη και στον Large Cap είναι και η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας νέους καταλύτες.

Χθες είχαμε μια ακόμη εξαιρετικά άσχημη για την αξιοπιστία της ευρύτερης αγοράς εξέλιξη σ' ό,τι αφορά την υπόθεση της Folli Follie, καθώς ανεκλήθη η έκθεση ισολογισμού της χρήσης του 2017 από την εταιρεία που την είχε υπογράψει.

Πρόκειται για μια πρωτοφανής εξέλιξη και μια ακόμη… μαχαιριά στην αξιοπιστία ολόκληρης της επιχειρηματικής και χρηματιστηριακής κοινότητας, καθώς οι επενδυτές βλέπουν πως ακόμη και το «καταφύγιο» του ισολογισμού, ο οποίος υπογράφεται από ορκωτούς λογιστές, είναι διάτρητο.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία Ορκωτών Λογιστών Ecovis, με υπεύθυνο τον κ. Γιώργο Βαρθαλίτη, προχώρησε στην ανάκληση της έκθεσης οικονομικού ελέγχου της Folli Follie για τη χρήση του 2017, παρ' ότι στις 26 Απριλίου 2018 την είχε υπογράψει.

H αιτία της αλλαγής πλεύσης, που ασφαλώς… καθυστέρησε υπερβολικά, είναι η αδυναμία να δικαιολογηθούν τζίροι, κέρδη και ταμιακές ροές από την Ασία. Η ομάδα των ορκωτών αποδίδει ευθύνες στην εταιρεία που είχε τη δικαιοδοσία για τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων της Ασίας. Με λίγα λόγια, αποδίδει ευθύνες στον ορκωτό λογιστή της θυγατρικής του ελληνικού ομίλου στην Ασία.

Μια εξέλιξη που ασφαλώς δεν αποτελεί τιμή για κανέναν στην ελληνική αγορά, ούτε για τον κλάδο των ορκωτών που υπέγραψαν κάτι που τους «δόθηκε»… αβίαστα, ούτε – φυσικά – για τον όμιλο Folli Follie, αλλά ούτε για τις εποπτικές αρχές.

Μέσα σ' αυτό το άρρωστο και τοξικό περιβάλλον, δεδομένου ότι η Folli Follie ήταν από τους πλέον προβεβλημένους ομίλους της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, τους πλέον… διαφημισμένους και διεθνοποιημένους, εύλογα οι ισχυροί επενδυτές έχουν ακυρώσει σχεδόν τις πρωτοβουλίες τους.

Χωρίς να προβαίνουν σε μεγάλες ρευστοποιήσεις, εντούτοις δεν προβαίνουν ούτε σε αγορές, με αποτέλεσμα η αγορά να λιμνάζει όλες τις τελευταίες εβδομάδες σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο εύρος διακύμανσης.

Ο μέσος τζίρος μάλιστα το μήνα Ιούλιο έχει κατέλθει κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ο μέσος τζίρος έπεσε κάτω και από τα 17 εκατ. ευρώ. Κάτι που μαρτυρά την ευρύτερη παθογένεια…

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 768 μονάδες με κέρδη 0,42%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 8 εκατ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένη έναντι των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας.
Η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών του Large Cap κινείται ανοδικά καθώς δεν υπάρχουν σοβαροί πωλητές, ενώ και στο σύνολο της αγοράς, οι μετοχές που ενισχύονται υπερτερούν έναντι των πτωτικών.

Στις τράπεζες για άλλη μια συνεδρίαση η εικόνα είναι αδιάφορη, ενώ στο χώρο των blue chips ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του 1% τίτλοι όπως Motor Oil, Viohalco, Grivalia Properties και ΕΥΔΑΠ, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι ΔΕΗ, OTE, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Jumbo, EXΑΕ, Aegean Airlines και Σαράντης.

Αδιάφορη και χωρίς ουσιαστικό στίγμα είναι η εικόνα στο χώρο του Mid Cap, ενώ στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη παρατηρούνται σε μετοχές όπως Πλαστικά Θράκης, Παπουτσάνης, Φιερατέξ, Quality & Reliability, Centric, Newsphone και Αλουμύλ. Στο σύνολο της αγοράς, 43 μετοχές ενισχύονται έναντι 30 που υποχωρούν.